Πολιτισμός

Ο πολιτισμός ως βασική πρώτη ύλη στην οικοδόμηση του

Ακούστε το άρθρο

Το πλούσιο πολιτιστικό και πνευματικό απόθεμα που διαθέτουμε ως χώρα αποτελεί το συγκριτικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, ως βασικό θεμέλιο για την οικοδόμηση του μέλλοντος στη μετά πανδημία εποχή. Αυτό ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού-Πατραϊκού κόλπου “Ο Νηρέας” στις 13 Δεκεμβρίου συμμετέχοντας στο 24ο Forum Ανά-πτυξης, το οποίο φέτος διεξήχθη υβριδικά και είχε ως κεντρική θεματική ενότητα “Χτίζοντας το αύριο”.

Με θέμα “Ο πολιτισμός ως βασική πρώτη ύλη στην οικοδόμηση του αύριο” ο Νηρέας εστίασε στη σύμπραξη δεκάδων φορέων για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλο- ντος και του πολιτισμού της περιοχής. Συντονιστής στη συζήτηση ήταν ο Γιώργος Παλαμάρης

Ο πρώτος ομιλητής Απόστολος Παπαφωτίου, πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π. και Οικονομολόγος ΕΚΠΑ μεταξύ άλλων ανέφερε “Ο πολιτισμός στο παρελθόν δεν είχε το νοηματικό φορτίο που έχει στην εποχή μας. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για να εκπολιτίσει μια άλλη τάξη των ανθρώπων, που θεωρούσαν ότι ήταν βάρβαρη και είχε ένα αρνητικό φορτίο, που τον 18ο αι. μετετράπη σε θετικό φορτίο, για να φτάσουμε σήμερα στην αναγνώριση του πολιτισμού ως ένα ολοκληρωμένο σύμπλεγμα από άυλα, θεματικά, συναισθηματικά και άλλα στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν μια μάζα ανθρώπων και μια κοινωνία.

Πλέον, ο πολιτισμός δεν είναι απλώς λογοτεχνία και τέχνη, αλλά περιέχει και άλλες εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου, όπως είναι οι παραδόσεις, οι κοινές φιλοσοφικές και κοινωνικές αξίες π.χ. αλληλεγγύη, προσφορά και η κοινή προσπάθεια προς την ευημερία των ανθρώπων, με οικονομική αλλά κυρίως για την οικοδόμηση της νέας πραγματικότητας μετά την πανδημία”.

Ο δεύτερος ομιλητής Σταμάτης Χαλβατζής, Πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. <<Ο Αρίων>>, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων και απόφοιτος τμ. Επικοινωνίας Παντείου Πανεπιστημίου, μεταξύ άλλων ανέφερε <<η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης είναι αυτή που καθορίζει το επίπεδο πολιτισμού ενός λαού>>. Χαρακτήρισε χάρισμα το περιβάλλον γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, κάνοντας αναφορά στο φυσικό τοπίο, στο οικοσύστημα, στην πολιτιστική κληρονομιά, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και στα θρησκευτικά αξιοθέατα.

“Εάν συνεργαστούμε μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους κατοίκους γύρω από τον Κορινθιακό αλλά και στην προώθηση του πολιτισμού στη χώρα μας”.

Οι οργανώσεις – μέλη του “ΝΗΡΕΑ”

Οργανώσεις – μέλη του ΝΗΡΕΑ: 1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, www.sylpyp.gr 2) «ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού www.koinotopia.gr, 3) Οικολογική Κίνηση Πάτρας, www.oikipa.gr 4) Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ» 5) «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών 6) «Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση www.filox.org

Όλη η επικαιρότητα