Κόσμος

Ο Πούτιν απαγορεύει τις «βρώμικες» λέξεις στην Τέχνη

558e41ff0b258925fc5e32d078554366.jpg
Ακούστε το άρθρο

Βαριά πρόστιμα περιμένουν τους «αθυρόστομους» ρεπόρτερ, συγγραφείς και καλλιτέχνες στη Ρωσία, μετά από έναν νέο νόμο περί λογοκρισίας που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2014.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απαγορεύει την βωμολοχία στα θεατρικά έργα και τις ταινίες, στην τηλεόραση, στα ηχογραφημένα τραγούδια αλλά και στις ζωντανές τους εκτελέσεις καθώς επίσης και στα βιβλία. Όσο για τα CD και τα DVD που περιέχουν «βρώμικες» λέξεις, ο νέος νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να πωλούνται σε συσκευασίες με ειδική ένδειξη που θα προειδοποιεί για το «ακατάλληλο» περιεχόμενο τους. 

Τα πρόστιμα στις εταιρίες θα φτάνουν έως και τα 1.400 δολάρια και 70 δολάρια για κάθε άτομο που θα ενδώσει στο αμάρτημα της βωμολοχίας. Οι αθυρόστομοι εκτός από τα πρόστιμα ενδέχεται και να τιμωρηθούν με τρίμηνη παύση της εργασίας τους.

Την αντίδρασή τους εκφράζουν ανοιχτά και πολλοί καλλιτέχνες, όπως είναι ο συγγραφέας Άιρβιν Γουέλς: «Πρόκειται για μια προσπάθεια να εξαλειφθούν ή να περιθωριοποιηθούν συγκεκριμένες κουλτούρες, όπως η εργατική τάξη, το γκέτο κ.λπ. Η γλώσσα είναι ένα ζωντανό, οργανικό πράγμα. Εάν αρχίσεις να το ελέγχεις και να υπαγορεύεις τι λέει ο κόσμος, το επόμενο βήμα είναι να υπαγορεύεις τι σκέφτεται ο κόσμος» δηλώνει στην Guardian.

Όλη η επικαιρότητα