Κόσμος

Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: Αν επιμείνετε στις κυρώσεις, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν κι άλλο

«Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες, οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω, εάν οι δυτικές χώρες εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων, όπως αναφέρει το protothema.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες, ιδιαίτερα από την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα του. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία παράνομες και υποστήριξε πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους.


Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Πούτιν έφερε τις ΗΠΑ, λέγοντας πως, μολονότι η συμμετοχή της Ρωσίας στις προμήθειες πετρελαίου στη χώρα ανέρχεται μόλις σε 3%, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά ύψη. «Το χρησιμοποιούν αυτό (σ.σ. τον πόλεμο στην Ουκρανία) για να εξαπατούν τους πολίτες τους» σχολίασε.

Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματά της, προσέθεσε επίσης.

Σύμφωνα με τπν Ρώσο πρόεδρο, οι τιμές των καυσίμων στη Δύση ανεβαίνουν εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών των δυτικών κυβερνήσεων και όχι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Είπε επίσης ότι η χώρα του δεν θα κόψει τους δεσμούς με καμία χώρα και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Όλη η επικαιρότητα