Πολιτισμός

O Πύργος τιμά τον Λάκη Σάντα στο Θέατρο «Απόλλων» την Κυριακή

13694_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Tην Κυριακή 4 του Νοέμβρη, στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, στις 20:30, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου, οργανώνουν αφιέρωμα στο Λάκη Σάντα, τον ήρωα που κατέβασε μαζί με το Μανώλη Γλέζο τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Η βραδιά, υπό τον τίτλο «Λάκης Σάντας: Ο Ήρως», στοχεύει να αναδείξει την προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου. Η εκδήλωση είναι διοργάνωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Πλήρωμα 94», τελεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας και απαρτίζεται από σειρά δρώμενων (μουσικά, χορευτικά, θεατρικά), προβολή σπάνιου οπτικο-ακουστικού υλικού (μαρτυρίες, περιγραφές, αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεις) και σύντομες ομιλίες.

Τη δραματουργική επεξεργασία και τη σύνθεση των κειμένων έχει κάνει η Μαίρη Σιδηρά, ενώ τη χορογραφία και κινησιολογία έχει επιμεληθεί η χορογράφος Τατιάνα Λοβέρδου και τη μουσική επιμέλεια επί σκηνής έχει ο Σέργιος Βούλγαρης.


Ποιος είναι ο Λάκης Σάντας

Ο Λάκης Σάντας γεννήθηκε στην Πάτρα στις 22 Φεβρουαρίου του 1922.

Η ηρωική του πράξη να κατεβάσει απ? την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία, μαζί με το φίλο και συμμαθητή του Μανώλη Γλέζο, στις 30-31 Μαΐου 1941, τον κατέστησε ήρωα στη συνείδηση όλων μας.

Καθ? όλη τη ζωή του υπηρέτησε τα πιστεύω του και γι? αυτά βασανίστηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έφυγε απ? τη ζωή στις 30 Απριλίου του 2011.


Το «Πλήρωμα 94» αποφάσισε να τιμήσει τον ήρωα Λάκη Σάντα, με μία εκδήλωση μνήμης και τιμής που έγινε στην Πάτρα πριν ένα μήνα.

Η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου, τιμούν τον Λάκη Σάντα θεωρώντας πως η τέχνη είναι ένας ουσιαστικός λόγος και πειστικός προκειμένου να ξαναβρεί η ιστορία τους αποδέκτες της στο σήμερα, στην κοινωνία που «καταβάλλεται» όλο και πιο πολύ στα πλαίσια της χειρότερης κρίσης αξιών, θεσμών και δημοκρατίας και κατά συνέπεια της οικονομικής κρίσης που την εξαθλιώνει.

Όλη η επικαιρότητα