Ηλεία

Ο Πύργος τίμησε με σεβασμό τον Μίλτωνα Ιατρίδη

Επιστροφή έπειτα από δυο χρόνια όπου η πανδημία είχε ακυρώσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, σημειώθηκε επίσημα χθες με τη διεξαγωγή της καθιερωμένης ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης προς τιμή του μοναδικού Πυργιώτη ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, του Πλοιάρχου ε.α. Μίλτωνα Ιατρίδη Π.Ν.
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή έπειτα από δυο χρόνια όπου η πανδημία είχε ακυρώσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, σημειώθηκε επίσημα χθες με τη διεξαγωγή της καθιερωμένης ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης προς τιμή του μοναδικού Πυργιώτη ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, του Πλοιάρχου ε.α. Μίλτωνα Ιατρίδη Π.Ν., κυβερνήτη του Θρυλικού Υποβρυχίου «Παπανικολής» που γινόταν κάθε χρόνο στην ομώνυμη πλατεία στον Πύργο.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν από νωρίς βουλευτές, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, προκειμένου να τιμήσουν τον ήρωα και να καταθέσουν στεφάνια. Ακολούθως, υπήρξε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του ήρωα και εν συνεχεία ανάκρουση εθνικού ύμνου με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Σύντομοι χαιρετισμοί

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν., Πλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής, εστίασε ιδιαίτερα στην τίμηση του μοναδικού Πυργιώτη ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν ανάλογες δράσεις και να βελτιώνονται συνεχώς.

Ο βουλευτής Ηλείας Διονύσιος Καλαματιανός έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη ζωή και το θάρρος του Μίλτωνα Ιατρίδη που μαζί με το πλήρωμά του έφερε σημαντικές νίκες με παράτολμες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως τα κατορθώματά του είναι «φάρος» και πως αποτελεί παράδειγμα ανδρείας, δυναμισμού και πατριωτισμού.

Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος υπογράμμισε πως παρά την πολεμική σύρραξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, τόνισε πως  αρμόζει να τιμάει ο σύγχρονος πολίτης τους ήρωες και να θυμάται όσους αγωνίστηκαν. Πρόσθεσε δε πως αυτά τα μηνύματα δίνουν ισχυρό μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης και ισχύος, με τη χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τίμησε με ιδιαίτερη χαρά την εκδήλωση για τον ήρωα Μίλτωνα Ιατρίδη. Όπως επεσήμανε, η ιστορία κάθε λαού στηρίζεται στη διαχείριση των συμβολισμών και την τιμή των ηρώων, ενώ σε μια συμβολική κίνηση έκανε γνωστό πως θα καταθέτονται τα στεφάνια της 28ης Οκτωβρίου στον ανδριάντα του ήρωα μιας και αποτελεί τον πιο κατάλληλο χώρο.

Σημείωσε πως η πόλη έχει σύμβολα που θα πρέπει να αναδειχθούν, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην παρουσία προέδρου ενός αντίστοιχου συλλόγου της Κορίνθου που τιμούν και αυτοί τον Ιατρίδη μιας και έλκει και από εκεί την καταγωγή μου με τον οποίο και θα επιχειρήσουν να γίνει αδελφοποίηση με κοινό σημείο αναφορά τον ήρωα. «Αθάνατος είναι ο ήρωας, αθάνατα και τα μηνύματα του αγώνα του σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που πάντα χρειάζεται να έχει εθνικό φρόνημα υψηλό», είπε κλείνοντας.

Κατάθεση στεφανιών

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Γερούκης ΠΝ, τον εκπρόσωπο του Α/Γ.Ε.Ν. και Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Αντιπλοίαρχος Παναγιώτη Γιαννουδάκη Π.Ν., τον εκπρόσωπο Ανώτερου Διοικητού Φρουράς Νομού Ηλείας και Διοικητής ΣΕΤΤΗΛ Αντισυνταγματάρχης Ιωάννη Μπλούνα, το δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, τον πρόεδρο συνδέσμου Ελλ. Υ/Β Αντιναύαρχος Παναγιώτη Ραδίτσα ΠΝ, τον εκπρόσωπο ΕΑΑΣ Λοχαγό Αθανάσιο Τσιγκρελή, τον εκπρόσωπο ΕΑΑΑ Υποπτέραρχο Σωτήρη Γαραζιώτη, τον πρόεδρο Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Μόνιμων Υπαξιωματικών ΠΝ Υποπλοίαρχο (Ε) ε.α. Παύλο Σοφικίτη, τους συγγενείς ήρωα, την εκπρόσωπο Συλλόγου Γυναικών Σολυγείας «Λέλα Ιατρίδη» Ελένη Πιπίνη, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γορτυνίων Ηλείας «Γρηγόριος ο Ε’» και τον πρόεδρο του παραρτήματος ΕΑΑΝ Ηλείας, πλοίαρχο (Ε) ε.α. Ζώη Υφαντή Π.Ν.

Εκδήλωση στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Πύργου

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του ανιψιού του Πυργιώτη ήρωα, Βασίλη Ιατρίδη, με τον κόσμο να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του ήρωα.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ευγενία Χριστοπούλου. Σύντομες τοποθετήσεις για τη ζωή του ήρωα και το λαμπρό παράδειγμα που μπορεί να προσδώσει με τα κατορθώματά του στις νεότερες γενιές, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν., Πλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, η βουλευτής Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Σολυγείας «Λέλα Ιατρίδη» Ελένη Πιπίνη.

Μάλιστα, κατά τις τοποθετήσεις δυο συγκεκριμένων ομιλητών ακούστηκαν και δυο σημαντικές προτάσεις που αναμένεται να συζητηθούν και να αναζητηθούν οι τρόποι υλοποίησής τους. Η πρώτη πρόταση ήταν από την κ. Αυγερινοπούλου, η οποία τόνισε πως καλό θα ήταν να γίνει μια παρουσίαση του βιβλίου και στην Αθήνα, ενώ ο κ. Κυριαζής σημείωσε πως θα θέσει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο την περίπτωση να κατατεθεί κάποιο ποσό για την αγορά αρκετών αντιτύπων προκειμένου αυτά να μοιραστούν σε σχολεία και να μεταδοθούν οι γνώσεις για τον Πυργιώτη ήρωα και στις νεότερες γενιές.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από την ΕΑΑΝ και από το παράρτημα της ΕΑΑΝ στην Ηλεία προς τους προσκεκλημένους της, αλλά και από το Σύλλογο Γυναικών Σολυγείας «Λέλα Ιατρίδη».

Όλη η επικαιρότητα