Κόσμος

Ο σκύλος που έμεινε πιστός και περίμενε μια ζωή το αφεντικό του

Ακούστε το άρθρο

Ο Χάτσικο είναι ένα σκυλί σύμβολο πίστης και αφοσίωσης. Υπάρχει ως μόνιμο έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Ιαπωνίας στο Ueno, του Τόκιο.

Η ιστορία του, από τις πιο συγκινητικές του κόσμου έχει θεωρηθεί ως ύψιστο δείγμα φιλίας και πίστης, κάτι που θεωρείται πολιτιστικό σύμβολο. Το όνομά του σημαίνει “Hachi” – “οκτώ” και “KO” – “. αγάπη” Ήταν ένα σκυλί ράτσας Ακίτα , που γεννήθηκε το 1923, σε ένα αγρόκτημα κοντά στην πόλη Odate, στην Ιαπωνία.

Ο Hidesaburō Ueno, καθηγητής στο τμήμα γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Τόκιο πήρε τον σκύλο το 1924. Το χρυσαφένιο Ακίτα κάθε μέρα περίμενε τον Ουένο να επιστρέψει από τη δουλειά του στο κοντινό σταθμό Shibuya, και θα περάσουν το υπόλοιπο της ημέρας μαζί.

Μια μέρα τον Μάιος του 1925, ο Χάτσικο περίμενε τον Ουένο, αλλά σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη μέρα, ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο σταθμό. Ούτε εκείνη, ούτε την επόμενη. Ο Ουένο είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία στη διάρκεια μια παράδοσης και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Ο σταθμός Σιμπούγια
Ο σταθμός Σιμπούγια

Ο Χάτσικο τον περίμενε να επιστρέψει κάθε μέρα στο σταθμό, στο ίδιο ακριβώς σημείο που έφτανε το τραίνο,  για τα επόμενα εννέα χρόνια, εννέα μήνες, και δεκαπέντε ημέρες.

Ο Χιροκίσι Σάιτο, μαθητής του Ουένο που γνώριζε το σκύλο, έμαθε για τη ζωή του σκύλου από τον πρώην κηπουρό του Ουένο. Kikuzaboro Kobayashi. Πήγαινε στο σταθμό και τον έβλεπε κάθε μέρα και μέσα στα επόμενα χρόνια δημοσίευσε μερικά άρθρα σχετικά με την απίστευτη καθημερινή ρουτίνα και την αφοσίωση του σκύλου.

Ένα από αυτά τα άρθρα, στις 4 Οκτωβρίου του 1932, έκανε το σκυλί από το σταθμό Shibuya, διάσημο και δημιούργησε εθνική αίσθηση. Το γεγονός ότι καθόταν να περιμένει τον ιδιοκτήτη του να επιστρέψει για επτά χρόνια ήδη τότε, εντυπωσίασε πολύ τους ανθρώπους στην Ιαπωνία.

Ο κόσμος είδε το Χάτσικο ως σύμβολο των αξιών της αφοσίωσης και των οικογενειακών δεσμών.

Το μνήμα του Χάτσικο, δίπλα στου αφεντικού του
Το μνήμα του Χάτσικο, δίπλα στου αφεντικού του

Ο Χάτσικο βρέθηκε νεκρός σε ένα δρόμο στο Shibuya στις 8 Μαρτίου 1935. Ήταν 11 ετών. Χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει από καρκίνο. Τα λείψανά του αποτεφρώθηκαν και η τέφρα του τοποθετήθηκε δίπλα σε αυτή του Ουένο, ενώ το δέρμα του κρατήθηκε και ένας βαλσαμωμένος Χάτσικο,  υπάρχει στο μουσείο, ενώ κάθε χρόνο, τιμάται με μια επίσημη τελετή στο σταθμό Shibuya.

https://www.youtube.com/watch?v=H6QiYVrpjD4&feature=youtu.be

Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα