Αρθρογραφία

Ο σύγχρονος ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Γιάννης Μισύρης*
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα βιώνει μια σειρά συνεχόμενων κρίσεων την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον.

Ο κυκεώνας κρίσεων ξεκίνησε στον οικονομικό τομέα, όπου ο μεγάλος φαύλος κύκλος της πολυετούς κακοδιαχείρισης δημιούργησε και συσσώρευσε ένα δυσθεώρητο χρέος στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών.

Στη συνέχεια, και καθώς φαινόταν πως δειλά-δειλά βγαίνουμε από το βαθύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης, προέκυψε μία αναπάντεχη υγειονομική κρίση. Μία κρίση που έσπειρε θλίψη σε όλη την κοινωνία και βύθισε σε κύμα απελπισίας μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων Σαν να μην έφτανε αυτό ακολούθως ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας δημιουργώντας τεράστια διεθνή προβλήματα. Από την ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών έως και τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα έκτακτης ανάγκης όπως είναι τα φάρμακα κ.α.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει φορέα σταθερότητας και αποτελεσματικότητας.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες άπλωσαν δίχτυ προστασίας στις επιχειρήσεις, βοήθησαν τους πιο ευάλωτους, κράτησαν ανοικτές τις υπηρεσίες και διατήρησαν θέσεις εργασίας.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας που αναζητούνται έκτακτες λύσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα τις λύσεις μπορεί να τις δώσει η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελώντας το κύτταρο της συμμετοχικότητας του πολίτη στην ενεργό πολιτική, οφείλει να προτείνει και να υλοποιήσει εφαρμόσιμες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά, η εκάστοτε Περιφέρεια διαχειρίζεται μεγάλα οικονομικά προγράμματα, τα οποία περιέχουν έργα και δράσεις περιφερειακής κλίμακας.

Η ορθή και πλήρης αξιοποίηση αυτών μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και προόδου.

Οι σημαντικοί πόροι που διατίθενται στις περιφέρειες αλλά και η αγαστή συνεργασία με τους Δήμους μπορούν να δημιουργήσουν τη δυνατότητα πλήρους απορρόφησης και αξιοποίησης των διατιθέμενων οικονομικών πόρων.

Η ουσιαστική αποκέντρωση των πόρων, αρμοδιοτήτων και αναπτυξιακών σχεδιασμών θα βοηθήσει τις Περιφέρειεςνα υλοποιήσουν απρόσκοπτα το βαρυσήμαντο έργο τους δημιουργώντας  ισχυρές και συνεκτικές τοπικές κοινωνίες.

 

*Ο Γιάννης Μισύρης, είναι Μηχανολόγος-Μηχανικός, Big Data Analyst, Στέλεχος Μονάδας προγραμματισμού, σχεδιασμού, ωρίμανσης και υλοποίησης εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Όλη η επικαιρότητα