Ηλεία

Ο θάνατος χτύπησε την πόρτα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών – «Έφυγε» η 35χρονη Μαρία που μεγάλωσε στο ίδρυμα

Ο θάνατος χτύπησε την πόρτα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών τις πρώτες μέρες του 2019 και πήρε την 35χρονη Μαρία, το κορίτσι που γεννήθηκε με σύνδρομο Down αλλά η μοίρα της επιφύλασσε και νέες περιπέτειες που την οδήγησαν στο τέλος. Η Μαρία ποτέ δεν έζησε εκτός ιδρύματος. Μόνο ο θάνατος την «ελευθέρωσε»

“Οι ελιές πληθαίνουν…”

Από την Κίνηση Χειραφέτησης «Μηδενική Ανοχή» εξεδόθη ένα κείμενο με τίτλο “Οι ελιές πληθαίνουν στα Λεχαινά”, ένα κείμενο γροθιά για όλους τους εφησυχασμένους:

H Μαρία γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1984. Ο μαιευτήρας διέγνωσε ότι είναι «χαλασμένη». Η Μαρία ήρθε στον κόσμο με ένα παραπάνω χρωμόσωμα… τυπική Τρισωμία 21. Η Μαρία γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Η οικογένειά της δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη της και έτσι στα 10 της χρόνια κατέληξε στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών.

Τη γνωρίσαμε τον Νοέμβρη του 2015 όταν πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο ίδρυμα των Λεχαινών. Η νεαρή γυναίκα σταδιακά άρχισε να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που της προσέφερε η παρέμβαση για την αποϊδρυματοποίηση. Της άρεσε πολύ να είναι με κόσμο, να τη χαϊδεύουν, να της κάνουν μασάζ στα πόδια, να παίζει με το αμαξίδιο ή με αυτοσχέδια παιχνίδια και απολάμβανε να πλένει τα δόντια της και να τρώει μόνη της με κουτάλι. Αυτά τα αυτονόητα που για τους/τις φυλακισμένους/ες ανάπηρους/ες αποτελούν πολυτέλεια.

Η Μαρία διαγνώστηκε στις 21 Μαρτίου του 2018 με οστεοσάρκωμα. Τεράστια ειρωνεία… την Παγκόσμια Ημέρα για τους ανθρώπους με σύνδρομο Down και κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου), η Μαρία μας έγνεψε καταφατικά την αρχή του τέλους της.

Η Μαρία Μ. κατέληξε προχθες (14/1/2019) στα 35 της χρόνια δίχως να έχει ζήσει μια μέρα ελεύθερη.

Πόσους/ες ακόμα θα θάψουμε; Πόσες ελιές ακόμα θα φυτέψουμε μέχρι να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για αποϊδρυματοποίηση;
Ως πότε το ίδρυμα των Λεχαινών θα λειτουργεί απέναντι από τις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της ΔΕΗ θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τις ζωές των αναπήρων και των εργαζομένων;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΧΩΣ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ «ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ» ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΙΧΩΣ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.

Συγγνώμη Μιχάλη, Θοδωρή, Χρήστο, Βαγγέλη….
Συγγνώμη Μαρία που σου κλέψαμε τη ζωή.

«ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ»
Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

Όλη η επικαιρότητα