Κόσμος

Ο Τραμπ αναγνώρισε τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ακούστε το άρθρο

“Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, κάθε Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία ή να αναγνωρίσει την Ιεροσαλήμ ως πρωτεύουσα. Κάποιοι λένε ότι του έλλειπε θάρρος” σημείωσε και είπε: “Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ” σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα. “Δεν παίρνουμε θέση για οποιαδήποτε τελική λύση του παλαιστινιακού. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές” πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ζήτησε να υπάρξει “ηρεμία” και να επικρατήσουν οι “μετριοπαθείς φωνές” επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε επίσης “αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό” “Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, κατέληξε στην ομιλία του.

Μία ώρα πριν από την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απόφασή του αυτή έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.”Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (…) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν”, δήλωσε, σε μια συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC.

Χαμενέι: Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί

Ως αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή χαρακτήρισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χαμενέι την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ. “Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί”, πρόσθεσε ο ιρανός ηγέτης.

Παγκόσμιες αντιδράσεις

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις απέναντι στην αναμενόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.  Η απόφαση αυτή, αναιρεί την πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ για δεκαετίες, η οποία προέβλεπε ότι δεν θα πάρουν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης πριν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευθούν και αποφασίσουν από κοινού.

Σε διεθνές επίπεδο, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ Χαλίντ μπιν Σαλμάν εξέδωσε μια ανακοίνωση προειδοποιώντας εναντίον αυτής της κίνησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης την «ανησυχία του», ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι προειδοποίησε εναντίον μιας τέτοιας απόφασης τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, ενώ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Χουσάμ Ζομλότ, έκρινε πως αυτό θα έδινε το «φιλί του θανάτου» στη λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό και θα είχε «καταστροφικές συνέπειες». Περί «καταστροφής» έκανε λόγο τη Δευτέρα και η τουρκική κυβέρνηση.

Ανησυχία σε Γερμανία και Κίνα

Μετά τις πληροφορίες για επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ, η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέων βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε νέα οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στην οποία επισημαίνει:  “Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων”, ενώ συστήνει στους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.

Ανησυχία εξέφρασε και το κινεζικό ΥΠΕΞ, με εκπρόσωπό του να επισημαίνει: “Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή”.

Τζόνσον: Οι ΗΠΑ να παρουσιάσουν ειρηνευτικό σχέδιο

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν “κατά προτεραιότητα” την πρότασή τους για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πριν συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο ΝΑΤΟ, ο Τζόνσον δήλωσε πως η αμερικανική απόφαση να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ “καθιστά σημαντικότερο παρά ποτέ να παρουσιαστούν οι από καιρό αναμενόμενες αμερικανικές προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή”.

“Αυτό θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα”, τόνισε.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα