Κόσμος

Ο Τραμπ παρουσίασε τον χάρτη για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε έναν χάρτη, που δείχνει το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή  – Η πρωτεύουσα θα βρίσκεται σε μέρη της ανατολικής Ιερουσαλήμ

Τον χάρτη που σκιαγραφεί το προτεινόμενο σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή ανήρτησε στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη.

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, ο Τραμπ τόνισε ότι με βάση το σχέδιό του «η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι πολύ σημαντικό, αδιαίρετη»,

Παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η επικράτεια της Παλαιστινιακής Αρχής θα είναι διπλάσια. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι εφόσον καλυφθούν οι όροι που θα τεθούν, θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνέχεια και όχι διάσπαρτοι θύλακες. Κύρια προϋπόθεση για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι να αποκηρύξουν οι κάτοικοί του την τρομοκρατία και συμμορφωθούν με την ειρηνική συνύπαρξη.

Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι θα λάβουν χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομών και επενδύσεις, μέσω του ταμείου στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας.

Όλη η επικαιρότητα