Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Ο Βασίλης Κοκκάλης στον Πύργο: «Ο επαγγελματίας αγρότης πρέπει να είναι το μέλλον»

Ακούστε το άρθρο

«Ο επαγγελματίας αγρότης πρέπει να είναι το μέλλον» ήταν η ατάκα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κοκκάλη που συμπυκνώνει το γενικότερο πλαίσιο των όσων είπε στη χθεσινή πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας στον Πύργο. «Αγροτικά δάνεια – Ομάδες Παραγωγών: Το νέο συνεργατικό μοντέλο» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Κόκκαλη να μιλήσει γενικότερα για την φιλοσοφία γύρω από την οποία κινείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με το παρόν και το μέλλον του Αγροτικού κόσμου, αναλύοντας παράλληλα και τις οικονομικές  παραμέτρους που θα χαρακτηρίζουν τις ενέργειες του υπουργείου…

Τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος που αναφέρθηκε στην οριακή κατάσταση του αρδευτικού δικτύου και παράλληλα ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς από το υπουργείο για τις δανειοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα…

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κόκκαλης αφού ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Ηλείας για την πρόσκληση που -όπως τόνισε ενδιαφέρεται πραγματικά για τον επιχειρηματικό και τον αγροτικό κόσμο αλλά και για τους δανειολήπτες- δήλωσε, μεταξύ άλλων πως: «Οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά δάνεια που εξαγγέλθηκαν πριν μια εβδομάδα αφορούν φυσικά πρόσωπα και θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τις 25 Μαΐου περίπου. Πρόκειται για πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις αφού διαγράφονται όλοι οι τόκοι υπερημερίας. Θεωρητικά οι οφειλέτες είναι 22 χιλιάδες –μιλάω για τα φυσικά πρόσωπα και όχι για μεγάλες επιχειρήσεις- και οι ρυθμίσεις είναι ευνοϊκές γιατί θα έχουμε διαγραφή των τόκων υπερημερίας και των λογιστικών τόκων. Θα έχουμε κατά περίπτωση διαγραφή έως και 60%. Και το πιο σημαντικό είναι η επανεκκίνηση του γνωστού νόμου των πανωτοκίων. Όποιος πιστεύει ότι έχει πανωτόκια να ζητά την εφαρμογή του νόμου. Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε μια δίκαιη λύση για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Όλα αυτά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την επόμενη εβδομάδα, στην οποία οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν και τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς το Δημόσιο για έως και 120 δόσεις. Οι Συνεταιρισμοί κατ` αρχήν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όσοι δεν μπορούν θα εξεταστούν σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την πρώην Αγροτική Τράπεζα για τα χρέη αυτών. Η βούληση μας είναι οι Συνεταιρισμοί οι οποίοι οφείλουν αλλά είναι βιώσιμοι και προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες θα παραμείνουν βιώσιμοι και ανοιχτοί»… είπε ο κ. Κόκκαλης.

Βιώσιμες Οφειλές

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε ως αναβλητικές τις μέχρι πρότινος αποφάσεις γεγονός που δημιούργησε 2η και 3η γενιά χρεωμένων αγροτών. «Ακόμα και οι συνεπείς έγιναν ασυνεπείς» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει λέγοντας πως για την υπερχρέωση πρέπει να υπάρξει Κοινωνική Δικαιοσύνη. «Να βοηθηθεί αυτός που έχει πραγματικά πρόβλημα. Να είναι βιώσιμες οι οφειλές» συνέχισε χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα λέγοντας πως «αν κάποιος οφείλει 100 χιλιάδες ευρώ και η περιουσία του εκτιμάται σε 40 χιλιάδες ευρώ  δεν θα πληρώσει πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ».

Για τα πυρόπληκτα…

Όσον αφορά τα «πυρόπληκτα δάνεια» ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε παράπονο τονίζοντας ότι έως τώρα δεν έχει ακούσει ένα συγκεκριμένο αίτημα… «Να συγκεκριμενοποιηθούν τα αιτήματα. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε! Προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος και πρέπει όλα τα κόμματα να βάλουν πλάτη» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει παράλληλα πως οι ομάδες παραγωγών προηγούνται σε πολλά σχέδια και μέτρα και δικαιούνται επιχορηγήσεων που φτάνουν τα 100.000 ευρώ.

Το νέο μοντέλο…

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας σε όσους συναλλάσσονται με Ομάδες Παραγώγων και Συνεταιρισμούς μετά το τέλος των Μνημονίων, τονίζοντας παράλληλα πως «Ο επαγγελματίας αγρότης πρέπει να στηριχθεί περισσότερο αφού στην εποχή μας κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει. Οι Συνεταιρισμοί να ενημερώνουν τους παραγωγούς προκειμένου ο αγρότης να γίνει και επιχειρηματίας. Το έως τώρα μοντέλο πρέπει ν` αλλάξει».

Ακολούθησαν ερωτήματα προς τον κ. Κοκκάλη με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλλιανάτο να ζητά να πέσει το πλαφόν των 150 κιλών για την Κορινθιακή σταφίδα προκειμένου να πάρουν την ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί. Ο ίδιος τόνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει παρθεί για την Βιομηχανική ντομάτα, ζήτησε εκκαθάριση των κτιρίων της Ένωσης καθώς και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις (ΠΣΕΑ) για το 2016.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θοδωρής Βασιλόπουλος ζήτησε επίσπευση πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θίγοντας παράλληλα το θέμα της υποστελέχωσης των Αγροτικών Διευθύνσεων.

Ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Κατσαμπέρης ζήτησε την βελτίωση του υδρευτικού δικτύου της Βόρειας Ηλείας, ενώ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος μίλησε για σύμπραξη (ΣΔΙΤ) μεταξύ υγιών Ομάδων Παραγωγών και Επιχειρηματιών ζητώντας, επίσης, να γίνει σύντομα η νομοθετική ρύθμιση για τα «πυρόπληκτα δάνεια». 

Στην ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας

Πριν βρεθεί στο Επιμελητήριο Ηλείας ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Γεράσιμο Καλλιμώρο. Ο τελευταίος του επισήμανε τα τεράστια προβλήματα των κτηνοτρόφων με τη διάθεση του γάλακτος καθώς και για τα χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, την υψηλή φορολογία και τις εισφορές για τον ΕΦΚΑ. «Οι παραγωγοί είναι σε άθλια κατάσταση και εξωθούνται να πωλούν “μαύρα” τα προϊόντα τους δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά… να ισχύσει συντελεστής 13%» τόνισε ο κ. Καλλιμώρος σχολιάζοντας θετικά τη σειρά μέτρων που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Για το θέμα των οφειλών στη ΔΕΗ τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά κι εξετάζουμε μέτρο όπου κάθε ΤΟΕΒ θα κάνει ξεχωριστό αίτημα για τη ρύθμιση των χρεών του, με την προϋπόθεση να υπάρχει συνέπεια».

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας Δημήτρης Δημητρόπουλος (και Διευθυντής της ΕΑΣ), ζήτησε να επιταχυνθούν οι ενέργειες του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών από τις καταστροφές της πλημμύρας της 7ης Μαΐου, σε παραγωγή και εξοπλισμό, κι αν δεν καλύπτονται να υπάρξει ρύθμιση -για ΠΣΕΑ- στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλη η επικαιρότητα