Επιστήμη

Ο Βόρειος Πόλος αλλάζει θέση με ταχύτητα – Πλησιάζει τη Ρωσία

Η ταχύτητα με την οποία ο Βόρειος Πόλος πλησιάζει τη Ρωσία έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Ακούστε το άρθρο

Με ολοένα και αυξανόμενη ταχύτητα φαίνεται να πλησιάζει ο Βόρειος Πόλος τη Ρωσία, σύμφωνα με μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Αν και είναι ήδη γνωστό από το 1831 ότι ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος (το σημείο προς το οποίο δείχνουν οι πυξίδες) κινείται, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ταχύτητα με την οποία αλλάζει θέση έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Geoscience», αναφέρεται ότι: «Η περιφορά του μαγνητικό Βόρειου Πόλου της Γης, η τοποθεσία όπου το μαγνητικό πεδίο δείχνει κατακόρυφα προς τα κάτω, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα θέμα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος».

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξήγησαν ότι «από τις πρώτες επιτόπιες μετρήσεις της επιτάχυνσης του πόλου στην Καναδική Αρκτική το 1831, γνωρίζουμε πως παρασύρεται αναπόφευκτα προς τη Σιβηρία».

Μεταξύ 1990 και 2005, οι ταχύτητα με την οποία γινόταν η μετακίνηση του Βόρειου Πόλου δεν ξεπερνούσε τα 15 χιλιόμετρα ανά χρόνο. Η ταχύτητα αυτή αυξήθηκε στη συνέχεια στα 50 – 60 χιλιόμετρα ετησίως, μέχρι το ρεκόρ του Οκτωβρίου του 2017, που ξεπέρασε τα 390 χιλιόμετρα.

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο μαγνητικός πόλος θα έχει ταξιδέψει μέχρι και 660 χιλιόμετρα προς τη ρωσική επαρχία της Σιβηρίας», κατέληξαν οι συγγραφείς της έρευνας.

Όλη η επικαιρότητα