Ηλεία

Ο αν. υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης αισιοδοξεί ότι το 2017 θα είναι χρονιά ανάπτυξης: «Στηρίζουμε την οικονομία με επιπλέον πόρους και ρευστότητα»

Ακούστε το άρθρο

Στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην παροχή ρευστότητας στην οικονομία αναφέρεται αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης στην συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφ. «Πατρίς».   Σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σημείωσε ότι η υπέρβαση των στόχων που επιτεύχθηκε το 2016, συνηγορούν στο ότι το 2017 θα είναι η χρονιά που θα εκτελεστεί πολύ σημαντικό μέρος των νέων προγραμμάτων, ενώ για την αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας, ώστε να απελευθερωθεί η δυναμική που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία κατά τη μακρά περίοδο της κρίσης.»

Ο κ. Χαρίτσης θεωρεί ότι η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκυριακή και ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν ξανά την κυβέρνηση, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον αν και του ασκεί δριμύτατη κριτική για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Τέλος, ανακοινώνει ότι «ο φάκελος για το δρόμο Πάτρα – Πύργος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017» και για το θέμα του εργοστασίου απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά ότι «είμαστε σε συνεργασία με τους φορείς της Ηλείας ώστε να προετοιμαστεί η βέλτιστή λύση και να προχωρήσει σύντομα η υλοποίηση της…

Η  απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2016 έφτασε το 11,35% υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο του 7%. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το 2017 σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ;

Το αποτέλεσμα (11,35%) θα πρέπει να συγκριθεί όχι μόνο με το στόχο του 7%, αλλά και με το πενιχρό ποσοστό απορρόφησης (1,5%) που είχαν πετύχει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου. Πετύχαμε δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερη απορρόφηση και σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Με τους ίδιους και υψηλότερους ρυθμούς θα κινηθούμε και φέτος. Συνολικά, θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία πάνω από 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2017, τόσο από κοινοτικούς πόρους, όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξήσαμε αποφασιστικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι πόροι αυτοί, σε συνδυασμό με τα πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν, θα δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Έχετε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση;

Για πρώτη φορά και σε ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, εντάξαμε στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ έναν κοινωνικό πυλώνα, πλάι στον αναπτυξιακό. Ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει παρεμβάσεις που καλύπτουν άμεσες κοινωνικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η καταβολή των αναγκαίων κονδυλίων για την έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών καθηγητών για να ανοίξουν στην ώρα τους όλα τα σχολεία. Η χρηματοδότηση, για πρώτη φορά 93.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, ιδίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Τα προγράμματα αυτά θα συνεχισθούν και τα επόμενα έτη, ενώ θα συμπληρωθούν με νέα, όπως η ενίσχυση των νέων κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, που ξεκινούν τη λειτουργία τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύντομα βέβαια, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, θα πάψει να υπάρχει αυτή η ανάγκη και το κράτος θα μπορεί να καλύπτει πλήρως την κοινωνική πολιτική από εθνικούς πόρους και μόνιμες δομές.

Μία σημαντική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι η έλλειψη ρευστότητας και γενικότερα η αδυναμία πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια. Πώς σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

Άμεση προτεραιότητα μας στο υπουργείο Οικονομίας είναι η αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης και η ουσιαστική παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Για το σκοπό αυτό ενεργοποιήσαμε ήδη τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και το «Εξοικονομώ ΙΙ». Τα ταμεία έχουν προικισθεί με κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα εξασφαλίσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), είναι ένα εξαιρετικά καινοτόμο χρηματοοικονομικό σχήμα που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ν’ αντλήσουν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση. Με αυτόν τον τρόπο δυναμικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια αλλά και τεχνογνωσία από μεγάλους διεθνείς και εγχώριους επενδυτές, που δεν μπορούσαν έως τώρα να τις προσεγγίσουν λόγω του μικρού τους μεγέθους.

Ακόμη, για την ενίσχυση της ρευστότητας, ενεργοποιήσαμε σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account), ο οποίος επιτρέπει την εκταμίευση πόρων χωρίς να απαιτείται η καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτή η υποχρέωση απέτρεπε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ από το να υποβάλουν προτάσεις, ιδίως από στρώματα που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση, όπως άνεργοι και νέοι επιστήμονες. Ο λογαριασμός αυτός ήταν πάγιο αίτημα των παραγωγικών φορέων αλλά ενώ προβλεπόταν εδώ και πολλά χρόνια, ουδέποτε είχε ενεργοποιηθεί από τους προκατόχους μας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τις δράσεις του ΕΣΠΑ πολλοί ενδιαφερόμενοι, από τις πιο ευάλωτες μάλιστα, κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους δύο ακόμη ταμεία: το Ταμείο Υποδομών που θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων αλλά και τουριστικών υποδομών, καθώς και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα ενισχύσει πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και εγχειρήματα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Έχετε επανειλημμένα το ότι στόχος σας είναι η προσέλκυση  επενδύσεων. Ποιες κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε σε αυτή την κατεύθυνση; Ποιες είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις που σκοπεύετε να προωθήσετε προκειμένου να προσελκύσετε επενδύσεις;

Ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας χωρίς την προσέλκυση επενδύσεων είναι αδύνατο να υπάρξει. Για την διευκόλυνση τους λοιπόν, πέρα από την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, κάναμε και μία σειρά από θεσμικές και διοικητικές παρεμβάσεις που δημιουργούν ένα σταθερό και συνάμα πιο απλό και φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές.  Απλουστεύσαμε τις διαδικασίες και περιορίσαμε τη γραφειοκρατία σε όλους τους τομείς που αφορούν την επιχειρηματικότητα, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις υπηρεσίες και την πληροφόρηση που παρέχει η δημόσια διοίκηση στις επιχειρήσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, ψηφίσαμε πρόσφατα δύο νόμους που επιταχύνουν και απλοποιούν σημαντικά τη διαδικασία σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων. Με τον νόμο 4441/2016 θεσπίσαμε μία εξολοκλήρου ηλεκτρονική διαδικασία σύστασης εταιρίας, όπου οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα αναγκαία δικαιολογητικά και επιβεβαιώνουν μέσω διαδικτύου τη σύσταση της επιχείρησης τους, περιορίζοντας δραστικά τόσο τον χρόνο, όσο και το κόστος που χρειάζεται να καταβάλουν.        Με τον νόμο 4442/2016 απλοποιείται ριζικά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία πλέον γίνεται με μία κοινή γνωστοποίηση για την έναρξη μίας οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ λοιπόν, πριν χρειάζονταν 30 μέρες κατά μέσο όρο για την έκδοση άδειας, τώρα η λειτουργία θα ξεκινά αμέσως με την γνωστοποίηση των όρων. Θα συνοδεύεται ωστόσο από ουσιαστικούς ελέγχους στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης, ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων και η δημόσια υγεία.

Είμαστε τέλος, σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο για τη διενέργεια επενδύσεων, με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει την περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία.

Η καθυστέρηση στην συμφωνία με τους δανειστές και η παράταση στην αξιολόγηση του προγράμματος δεν αποτελούν αρνητικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

Πράγματι, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα άρει το κλίμα αβεβαιότητας που αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα επιτρέψει στην οικονομία να ξεδιπλώσει όλες τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.. Η ευθύνη όμως για την καθυστέρηση δεν βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά εκείνους από τους εταίρους μας που αγνοώντας τη σημαντική υπεραπόδοση του προϋπολογισμού του 2016 επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις. Από τη μεριά μας, εργαζόμαστε εντατικά για να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτή η εκκρεμότητα και να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε απρόσκοπτα στον σχεδιασμό του νέου παραγωγικού μοντέλου και την επούλωση των πληγών που επέφερε η κρίση στο κοινωνικό σώμα. Η αξιολόγηση όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όπως απαιτεί ένα μέρος των θεσμών.

Θέλω να σημειώσω εδώ πως η στάση της αντιπολίτευσης, ιδίως της αξιωματικής, κάθε άλλο παρά βοηθητική είναι. Με τη συνεχή κινδυνολογία αλλά και το κλείσιμο του ματιού στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε για μία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία.

Πόσο σας έχουν προβληματίσει τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, σύμφωνα με τα οποία Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2% στο τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Αναφέρεστε στη δεύτερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, θα ακολουθήσει και άλλη, ας περιμένουμε λοιπόν τα τελικά νούμερα για να έχουμε μία σαφή εικόνα. Πάντοτε ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους παρατηρείται μία επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο που περιέχει τον κύριο όγκο της τουριστικής κίνησης. Η εκτίμηση μας είναι ότι το 2016 έκλεισε εν τέλει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, οι οποίος θα επιταχυνθεί σημαντικά το 2017. Όπως άλλωστε προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Αυτό δεν είναι μία απλή εκτίμηση, δουλεύουμε εντατικά για να το πετύχουμε ενισχύοντας την οικονομία με επιπλέον ρευστότητα και επενδυτικά κεφάλαια.

 

«Προχωρούν Πάτρα – Πύργος
και εργοστάσιο σκουπιδιών»

Που βρίσκεται το θέμα του δρόμου «Πάτρα – Πύργος»; Πότε θα σταλεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Έγκρισή του ως μεγάλου έργου, ώστε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση;

Ο δρόμος «Πάτρα – Πύργος» είναι το μεγαλύτερο έργο που εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και απαιτεί σημαντική προεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του. Αυτή τη στιγμή ο φάκελος είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Από τα μεγαλύτερα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ είναι οι «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ. Είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ στην Ηλεία;

Η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει και υλοποιεί έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σε συνεργασία πάντα, με τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ο σχεδιασμός αυτός δίνει για πρώτη φορά έμφαση στην αποκέντρωση, τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και τα πράσινα σημεία. Πλέον τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των αποβλήτων τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες ενώ εμείς ως Υπουργείο Οικονομίας εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για κάθε έργο που προτείνεται και πληροί τα κριτήρια του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Στην περίπτωση της Ηλείας, είμαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε να προετοιμαστεί η βέλτιστή λύση και να προχωρήσει σύντομα η υλοποίηση της.

«Το ΠΑΣΟΚ να αρνηθεί
τον κακό του εαυτό»

 

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος καταγράφουν μια αρνητική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Σας ανησυχεί αυτό;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής, ενίοτε όμως κάνουν και λάθος. Σας θυμίζω πόσο έξω έπεσαν στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός πως η συμφωνία που πετύχαμε το καλοκαίρι του 2015 για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, περιέχει και δύσκολες πολιτικές που επιβάρυναν τμήματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως απέτρεψε πολλά από τα επώδυνα μέτρα που προέβλεπε το μνημόνιο των Σαμαρά-Βενιζέλου. Έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης και η βασική μας μέριμνα είναι να αντισταθμίζονται τα μέτρα λιτότητας με παράλληλες πολιτικές που προστατεύουν τα λαϊκά στρώματα και κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Από την άλλη, η κοινωνική πλειοψηφία δεν πείθεται από την αντιπολίτευση. Όχι μόνο λόγω της αμαρτωλής ιστορίας της – ότι δηλαδή είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κρίση και την κοινωνική καταστροφή που επέφερε. Αλλά και επειδή ταυτίζεται πλήρως με τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών. Η ΝΔ απαιτεί να επωμιστούν τα βάρη της κρίσης οι πιο αδύναμοι, βαφτίζοντας αναπτυξιακή πολιτική την ταξική μεροληψία της σε βάρος των πολλών. Την ίδια στιγμή, επιμένει στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της απαξίωσης της εργασίας που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νέους στην ξενιτιά.

Η δική μας κυβέρνηση αντίθετα, είναι η μόνη που, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, προστατεύει τα δικαιώματα των φτωχών και των εργαζομένων, και εφαρμόζει μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Για αυτό πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και την κρίσιμη στιγμή των εκλογών θα μας εμπιστευτούν για μία ακόμη φορά.

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ένας διάλογος σχετικά με το αν θα πρέπει να συνεχίσει τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ή να προσανατολιστεί σε μια συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η δική σας θέση ποια είναι;

Ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει αρραγής και προσηλωμένος στην υλοποίηση εκείνων των πολιτικών που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Είμαστε προφανώς ανοιχτοί στον διάλογο και με άλλες δυνάμεις αρκεί να είναι ειλικρινής και να πατά σε ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο. Αυτό δεν μπορεί να είναι οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία στη διάλυση. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη – το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε ως κυβέρνηση αυτές τις πολιτικές και συνεχίζει να τις υπερασπίζεται, σε αντιπαράθεση ακόμη και με ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που τελευταία δείχνει να απομακρύνεται από τον νεοφιλελευθερισμό. Η αλήθεια δυστυχώς είναι πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δέχεται μεγαλύτερη υποστήριξη από Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, στον αγώνα που δίνει ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, παρά από τη το ΠΑΣΟΚ, την εγχώρια δηλαδή σοσιαλδημοκρατία. Όταν λοιπόν η Δημοκρατική Συμπαράταξη πάψει να πατά σε δύο βάρκες, κάνει την αυτοκριτική της για την συγκυβέρνηση με την σκληρή Δεξιά του κ. Σαμαρά και απομακρυνθεί από πρόσωπα που ταυτίζονται με τις καταστροφικές πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε.

Όλη η επικαιρότητα