Ηλεία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας έρχεται στο λιμάνι «ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΛΑΤΣΗΣ»

Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να πατάξει σκοπιμότητες και κωλυσιεργίες, ώστε να τηρείται η νομιμότητα στη χερσαία ζώνη.

Το σημαντικό θέμα της ασφάλειας του τουριστικού μας λιμένα έθεσαν στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λεωνίδας Βαρουξής, συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλο του ΔΛΤΠ κ. Ζώη Υφαντή Αντιπλοίαρχο ε.α. Π.Ν.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Υπουργός,παρά το μικρό χρονικό διάστημα της μέχρι τώρα θητείας του, εμφανίστηκε ενημερωμένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νο 5 σε επισκεψιμότητα τουριστικός μας λιμένας και ζήτησε από τον πρόεδρο του ΔΛΤΠ ενδελεχή ενημέρωση για τις αιτίες του προβλήματος ασφάλειας καθώς και τις προτάσεις της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να είναι το λιμάνι ασφαλές.

Ο κ. Βαρουξής ανέφερε όλο το ιστορικό του εν λόγω θέματος από την αρχή της θητείας του, τις παλινωδίες όσον αφορά την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης του 2013, τις αλλαγές χωροταξίας μέσα στον ελεγχόμενο χερσαίο χώρο, τις παράλληλες εκδόσεις ειδικών κανονιστικών διατάξεων εκ μέρους της Λιμενικής Αρχής Κατακόλου και τις τελικές θέσεις του υπουργείου ως προς την εφαρμογή μερικώς της κυκλοφοριακής μελέτης, κάτι που δικαιώνει την σταθερή εξ αρχής στάση της διοίκησης του ΔΛΤΠ όσον αφορά το εν λόγω θέμα.

Επιπρόσθετα ο κ. Βαρουξής ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για τα προβλήματα όσον αφορά την προσφορά υπηρεσιών φύλαξης security από κορυφαία εταιρεία, τις έωλες ενστάσεις όσον αφορά την δωρεά του Ιδρύματος Λάτση προκειμένου το λιμάνι να παραμείνει ασφαλές για ένα χρόνο σχεδόν, τις απαγορεύσεις και τις μετέπειτα αλλαγές στο χωροταξικό της ελεγχόμενης χερσαίας ζώνης, την «ακύρωση» της 123/2016 Απόφασης του ΔΛΤΠ όσον αφορά την αντιμετώπιση της καταστροφικής για τα συμφέροντα της κρουαζιέρας, άγρας πελατείας, καθώς και την θεσμική εκτροπή που λαμβάνει χώρα στο λιμάνι αφού δεν ζητούνται οι απόψεις του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα και η μονομερείς αποφάσεις όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας της ελεγχόμενης χερσαίας ζώνης αυξάνουν παρά αποτρέπουν την άναρχη μέχρι σήμερα κατάσταση.

Ο κ. Βαρουξής ενημέρωσε για την σύσκεψη που έχει γίνει μεταξύ εκπροσώπων του ΔΛΤΠ και της Λιμενικής Αρχής όσον αφορά την επέκταση του ISPS στην ελεγχόμενη χερσαία ζώνη, τη σθεναρή στήριξη σε αυτό τον στόχο της Ένωση Εφοπλιστών και των εκπροσώπων των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών και την «περίεργη» ανακολουθία των τοπικών αρμόδιων αρχών προς έγκριση  της συγκεκριμένης πρότασης του ΔΛΤΠ.

Τέλος ο κ. Βαρουξής ανέφερε ότι κατόπιν αιτήματος του στο υπουργείο Τουρισμού έγινε ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΔΛΤΠ και του Λιμεναρχείου Κατακόλου, παρουσία κλιμακίου του ΕΟΤ και υπό την προεδρία Υποναυάρχου του ΥΝΑΝΠ για το θέμα ασφαλείας άγρας πελατείας και επέκτασης ISPS.

Επεσήμανε δε στον κ. Υπουργό ότι υπήρξε συμφωνία όλων των παρευρισκομένων φορέων όπως η Λιμενική Αρχή συνεργαστεί με το ΔΛΤΠ για να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα σημαντικά θέματα που συζητήθησαν προεξάρχοντος αυτού  της επέκτασης ΙSPS κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Ο κ. Υπουργός εξέπληξε ευχάριστα τον κ. Βαρουξή και τον κ. Υφαντή υποσχόμενος να επισκεφθεί εντός του επόμενου μηνός του τουριστικό λιμάνι προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος όσα του αναφέρθησαν και να ανατρέψει όλα τα προσκόμματα και τα προσχηματικά εμπόδια τήρησης της νομιμότητας στη χερσαία ζώνη του λιμένα.

Όλη η επικαιρότητα