Categories: WEB tvΗλεία

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην Ζαχάρω: «Ναι, σε μία ανάπτυξη, που δεν θα καταστρέψει την ταυτότητα του τόπου»

Share

«Κύριο μέλημά μας, πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη όλης της περιοχής του Δήμου Ζαχάρως, αλλά και όλης της Ηλείας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη φυσική ομορφιά που υπάρχει σε όλον τον νομό», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΗΜΤΟ Ζαχάρως.

Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στις «Διπλοπενιές», παραβρέθηκαν ακόμη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κα Μαρία Μπίλια, οι αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας κ.κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, Νίκος Κοροβέσης και Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ζαχάρως κ.κ. Χρήστος Βλάχος, Δήμητρα Σκαλτσά, Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος και Φώτης Αλεξανδρόπουλος, το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Βαρουξής, η υποψήφια βουλευτής κα Άννα- Μαρία Βλαγκούλη, τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος (αντιπρ. ΔΕΕΠ Ηλείας), Γιάννης Χριστόπουλος (γραμματέας ΔΕΕΠ Ηλείας), Έλσα Κωστοπούλου, Γιώργος Καρβουνιάρης, Μενέλαος Παπασωτηρίου και Νίκος Παπανικολάου, ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής κ. Χρήστος Γαβράς, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κωνσταντίνος Στολάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Πύργου κ. Παναγιώτης Θανόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ήλιδας κ. Κώστας Παπαλεωνίδας (ήταν μαζί του και η αντιπρόεδρος κα Κωνσταντίνα Δούκα), ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Κρεστένων κ. Παναγιώτης Τουρής, ο επικεφαλής της παράταξης του δήμου Πατρέων κ. Κώστας Σβόλης, η διοικήτρια της Νοσοκομειακής μονάδας Κρεστένων κα Αριστέα Παπαδοπούλου και φυσικά πολλοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος.

Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ζαχάρως κα Κωνσταντίνα Χωρέμη, ενώ το «παρών» έδωσαν και όλα τα μέλη της δημοτικής τοπικής, που είχαν προετοιμάσει άψογα και την κάθε λεπτομέρεια. Την πίτα ευλόγησε ο π. Κωνσταντίνος.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
«Είναι εφικτό να βρούμε την ισορροπία, όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής»

Στην ομιλία του ο κ. Μάκης Βορίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτήν την περιοχή έχουμε περάσει οικογενειακώς μερικές από τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό και ελπίζω να χαιρόμαστε τον τόπο σας και στο μέλλον. Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο…

Όσον αφορά τα αναπτυξιακά θέματα που έχουν θέσει στο κοινοβούλιο και οι δύο εξαιρετικοί συνάδελφοί μου, πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα για την περιοχή και θα ήθελα να πω ότι πρέπει σιγά- σιγά να γίνει αυτή η ανάπτυξη. Και επειδή έχουμε μία μεγάλη εμπειρία σε διάφορα μοντέλα ανάπτυξης, εγώ δεν θα ήθελα να δω την περιοχή να γίνεται όπως το Φαληράκι στη Ρόδο, ούτε θα ήθελα η περιοχή να γίνεται Μύκονος. Αντίθετα θεωρώ ότι κάλλιστα εδώ μπορούμε και πρέπει να σκεφτούμε μορφές ανάπτυξης, που να προσελκύσουν ανθρώπους, που θα δημιουργήσουν πλούτο για την περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα σέβονται το περιβάλλον, την ταυτότητα και τον πολιτισμό του τόπου. Και τα δύο είναι εφικτά. Δεν θα πρέπει λοιπόν να πάμε σε μία ανάπτυξη που θα καταστρέψει την ταυτότητα του τόπου. Είναι εφικτό να βρούμε την ισορροπία και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την περιοχή, να είναι δηλαδή ένα καλό παράδειγμα αυτής της ισορροπίας στην ανάπτυξη. Επίσης πρέπει μερικά πράγματα να τα θυμόμαστε, γιατί περνάει ο καιρός και τα ξεχνάμε. Τώρα που θα αρχίσει η συζήτηση η προεκλογική, πρέπει να θυμηθούμε τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο για να δούμε πόσο καλύτεροι ήμασταν εμείς, που ήμασταν απείρως καλύτεροι, αλλά γιατί πρέπει κανείς να αναλογιστεί τους κινδύνους που κρύβουν οι επιλογές μας στις εκλογές».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Ο κ. Βορίδης με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, έλυσε το πρόβλημα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’»

Στον χαιρετισμό της η βουλευτής Ηλείας κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε τη μεγάλη τιμή να έχουμε μαζί μας έναν από τους αγαπημένους υπουργούς της Κυβέρνησης. Έναν Υπουργό που αγαπάει τη Ζαχάρω, τον Μάκη Βορίδη. Έχω πει και νιώθω, ότι η πολιτική είναι συναίσθημα, πάνω απ’ όλα. Για αυτό σε ευχαριστούμε πάρα πολύ που έχεις τη Ζαχάρω, τον Καϊάφα, όλη την περιοχή, στην καρδιά σου. Που έρχεσαι μερικές φορές και πιο συχνά από εμάς εδώ και στηρίζεις την περιοχή μας για την πορεία προς την ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα από τα πιο σημαντικά υπουργεία σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε κράτος. Είναι το υπουργείο που εγγυάται τη συνεχή και καλή λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Κράτους. Σημασία όμως έχει και τι επιλογές κάνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί. Ο κ. Βορίδης με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, έλυσε ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία. Τη μονιμοποίηση των ανθρώπων που δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια και που βοηθούν τους γονείς μας, τους γείτονές μας, τους ανθρώπους που είναι ασθενείς και αβοήθητοι στα χωριά μας, τη ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Μετά από τρία χρόνια είμαστε εδώ πιο πολλοί από ποτέ»

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε και πάλι εδώ μετά από τρία χρόνια, όπου εδώ στο ίδιο σημείο κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας και βέβαια μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν συμβεί πάρα πολλά. Μπορούμε να μιλάμε για όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει, τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει. Αυτό όμως που θέλω να πω πάνω απ’ όλα, είναι ότι μετά από τρία χρόνια είμαστε εδώ πιο πολλοί από ποτέ. Και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν το έργο το οποίο έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά και γιατί αυτή η περιοχή κρατάει πάντα ψηλά τη σημαία της παράταξής μας.

Σε αυτή την περιοχή έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά στον νομό. Και δεν είναι τυχαίο που έχουμε εδώ τον Υπουργό Εσωτερικών, που είναι ένας φίλος της περιοχής και την αγαπάει. Έχει βρεθεί δίπλα μας σε όλα τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουμε αντιμετωπίσει. Ξέρετε πολύ καλά κ. Υπουργέ ότι αυτός ο τόπος αξίζει περισσότερα από αυτά που έχει. Και πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα όλοι μαζί, για να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο αυτή η περιοχή».

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
«Η εικόνα σε όλη την περιφέρεια έχει αντιστραφεί – Δίνουμε αναπνοή στην τοπική οικονομία»

Από την πλευρά του ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, τόνισε στην ομιλία του: «Εύχομαι η χρονιά που είναι μπροστά μας, να είναι γεμάτη ευτυχία για τα σπίτια μας και θα ήθελα να προσθέσω σαν ευχή, ότι θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα αν δεν είχαμε περάσει σαν χώρα, σαν περιφέρεια και σαν δήμοι, ένα σωρό από εξωγενείς συνθήκες και παράγοντες κρίσης.

Η χρηματοοικονομική ακολουθήθηκε από την υγειονομική, μετά ήρθε η ενεργειακή, η πληθωριστική και πάει λέγοντας. Ας ευχηθούμε λοιπόν το 2023 να μην έχουμε τέτοιες εξωγενείς κρίσεις. Θα ήθελα να τονίσω ακόμη ότι η εικόνα σε όλη την περιφέρεια έχει αντιστραφεί. Το βελάκι, να το πω έτσι απλά, για τον τόπο μας, αλλά και για τη χώρα, ήταν προς τα κάτω. Σήμερα είναι προς τα πάνω. Η ανεργία, ένας από τους βασικούς δείκτες ευημερίας ενός λαού, στη Δυτική Ελλάδα όχι μόνο έπεσε, αλλά είμαστε πλέον πρωταθλητές στην πτώση της ανεργίας. Από τη στιγμή που ήμασταν πρωταθλητές στην ανεργία. Αυτός είναι ένας δείκτης που μας δείχνει ότι αν εκλείψουν όλοι αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες, θα μπορέσουμε να κάνουμε άλματα εμπρός.

Ταυτόχρονα όσον αφορά το ΑΕΠ, σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουμε αυξήσει τη συμμετοχή μας στο Εθνικό ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ότι δυναμώνουμε, πατάμε πιο γερά στα πόδια μας. Στο ΕΣΠΑ την προηγούμενη περίοδο πήραμε 430 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουμε φτάσει στα 640 εκατομμύρια για την  περίοδο 2021- ’27. Ταυτόχρονα την τελευταία τριετία υλοποιείται στη Δυτική Ελλάδα ένα νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Κρατικά χρήματα δηλαδή που δίνονται στα έργα υποδομής και που έρχονται να καλύψουν ελλείψεις του χθες. Ταυτόχρονα όμως να δώσουν αναπνοή στην τοπική οικονομία».

ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
«Άριστη συνεργασία της περιφέρειάς μας με την κυβέρνηση και τους βουλευτές μας»

Ο κ. Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, στην ομιλία του τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό μας, τον Μάκη Βορίδη που είναι εδώ σήμερα και είναι δίπλα στην περιοχή, με πράξεις και όχι με λόγια. Και φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον νεοδημοκράτη περιφερειάρχη μας, τον Νεκτάριο Φαρμάκη.

Δεν ντρεπόμαστε να πούμε ότι έχουμε κομματική ταυτότητα και είμαστε νεοδημοκράτες. Άλλωστε ο δήμος Ζαχάρως είναι ο γαλάζιος Δήμος της Ηλείας. Διαχρονικά με πάνω από 40% στα αποτελέσματα. Και για να πάμε στην ουσία. Άριστη συνεργασία της περιφέρειάς μας με την κυβέρνηση και τους βουλευτές μας. Με αποτελέσματα που πλέον φαίνονται, όπως οι παρεμβάσεις μετά από 30 χρόνια σε όλο το παλιό Εθνικό δίκτυο της Ηλείας, όπου ένα μεγάλο κομμάτι ξεκινάει από το Γιαννιτσοχώρι και φτάνει στον Καϊάφα. Αλλά και η έναρξη μετά από πολλά χρόνια υποσχέσεων του πολυπόθητου δρόμου Πατρών – Πύργου της Ολυμπίας οδού. Και προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη με το καινούργιο ταμείο της Ανασυγκρότησης θα φτάσει ο δρόμος μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Η περιφέρεια έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στον δήμο Ζαχάρως, όπως και σε όλη την Ηλεία, που πλέον παίρνει το 33% των πόρων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας, ενώ με τους προηγούμενους μόνο το 16%. Διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό. Επίσης συντηρούμε όλο το επαρχιακό δίκτυο που ανήκει στον δήμο Ζαχάρως και στην περιφέρεια. Ολοκληρώσαμε τον δρόμο από Ξηροχώρι έως τη Σμέρνα. Επίσης αποκαθιστούμε και εντάσσουμε τον Άγιο Ιωάννη στο Μπισκίνι, το ιστορικό αυτό μνημείο στο ΕΣΠΑ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με ένα ποσό αποκατάστασης 800 χιλιάδων ευρώ. Ότι λέμε το κάνουμε πράξη».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΩΡΕΜΗ
«Η Ελλάδα προχωρεί πλέον μπροστά και κοιτάζει ψηλά»

Η Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ζαχάρως κ. Κωνσταντίνα Χωρέμη, τόνισε μεταξύ άλλων για τη σημασία της εκδήλωσης: «Συμπληρώνονται σχεδόν 4 χρόνια από τότε που ο λαός ανέθεσε στη Νέα Δημοκρατία το τιμόνι της χώρας. Μία πυκνή περίοδος καταιγιστικών αλλαγών, παγκόσμιων αναταράξεων και εθνικών προκλήσεων. Αλλά και από τις πιο δημιουργικές περιόδους που γνώρισε η Ελλάδα. Με συνέπεια εφαρμόζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και γίνεται επιτυχημένη διαχείριση των απρόβλεπτων κρίσεων. Τα εμπόδια μετατράπηκαν σε ευκαιρίες, κάθε δυσκολία δικαίωσε την πολιτική της Κυβέρνησης.

Παρά την Πανδημία, τα Εθνικά μας θέματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι μία χώρα που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και στον κόσμο, είναι μία Ελλάδα που αλλάζει και ακμάζει. Η Ελλάδα προχωρεί πλέον μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Κοινός στόχος, ανάπτυξη για όλους. Σύνθημα, το είπαμε, το κάναμε. Στηρίζουμε και ακολουθούμε τον βηματισμό του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη στο δυναμικό πρόγραμμα ανάταξης της χώρας. Δίνουμε ξανά ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για την αυτοδύναμη Ελλάδα που αξίζουμε».