Ελλάδα

Ο Ζαχίρ πήγε Λέσβο και μαγειρεύει για τους μετανάστες

Ακούστε το άρθρο

Ο Ζαχίρ Γιαβαρί, βρίσκεται στη Λέσβο για να εκπληρώσει μια μεγάλη του επιθυμία. «Θα ήθελα να ανοίξω ένα εστιατόριο, όπου μια μέρα την εβδομάδα θα φιλοξενώ άστεγους, να έρχονται και να τρώνε. Έχω μείνει κι εγώ άστεγος, το έχω ζήσει…», είχε εκμυστηρευτεί στον σεφ και μέντορά του Λεωνίδα Κουτσόπουλο. Έμμεσα μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι το κάνει πράξη, αυτές τις ημέρες στη Λέσβο.

Ο 29χρονος από το Αφγανιστάν, που ζει στην Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια, αποφάσισε μετά την ολοκλήρωση του τηλεοπτικού διαγωνισμού να πάει στη Λέσβο για να μαγειρέψει εθελοντικά σε πρόσφυγες και μετανάστες στην κοινωνική κουζίνα «Home for All», κάνοντας παράλληλα και μαθήματα μαγειρικής -που γίνονται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στο Ντίπι, για όσο διάστημα βρίσκεται στο νησί. Φαγητό, που μοιράζεται εν συνεχεία στο ΚΥΤ της Μόριας με τα βαν της κοινωνικής κουζίνας. Μάλιστα, τόσο χθες όσο και σήμερα επισκέφθηκε όλες τις πτέρυγες και συνάντησε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.

Έχοντας ζήσει τις δυσκολίες της προσφυγιάς, όταν σε ηλικία 11 ετών βρέθηκε από το Αφγανιστάν στο Ιράν και μετέπειτα στην Ελλάδα, ο Ζαχίρ εξηγεί: «Ήθελα πολύ να έρθω στο νησί. Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ και έχω τη δυνατότητα να μαγειρέψω μαζί με φίλους για αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα περνάνε δύσκολα. Δεν είναι ευχάριστες οι συνθήκες που ζουν».

Πηγή: stonisi

Όλη η επικαιρότητα