Categories: Κόσμος

Ο Ζελένσκι απαντάει στην μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν: Θέλει να πνίξει την Ουκρανία στο αίμα

Share

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να πνίξει την Ουκρανία στο αίμα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην εφημερίδα Bild σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» απαντώντας στις απειλές του Ρώσου ομολόγου του περί μερικής επιστράτευσης.

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, όπου ανακοίνωσε ότι στηρίζει την απόφαση του υπουργείου Άμυνας να καλέσει στα όπλα περίπου 300.000 εφέδρους, ο Ζελένκσι απάντησε με ψυχραιμία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, ήδη ο ρωσικός στρατός έχει κινητοποιηθεί τον τελευταίο μήνα. Τόνισε επίσης ότι δεν παρακολούθησε το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στο σημερινό διάγγελμά του, ανακοίνωσε και την διεξαγωγή τεσσάρων δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και απείλησε εκ νέου τη Δύση με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε αναφερόμενος στο διάγγελμα Πούτιν ότι «Δεν ήταν το αγαπημένο του βίντεο». Επιπλέον πρόσθεσε ότι έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται» «Η ομιλία του Πούτιν δεν ήταν «τίποτα καινούργιο για μένα», υποστήριξε.

«Ο Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει μερική επιστράτευση. Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας και οι σύμμαχοι μας έχουν ήδη ενημερώσει. Η Ρωσία έχει κινητοποιήσει τον στρατό της τον τελευταίο μήνα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι δεν αποκλείει ένα πυρηνικό χτύπημα από την πλευρά των Ρώσων αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Ωστόσο, όπως λέει, κανείς δεν πρέπει να ενδώσει στις απειλές του Ρώσου προέδρου. «Αύριο ο Πούτιν μπορεί να πει: εκτός από την Ουκρανία, θέλουμε και μέρος της Πολωνίας, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα».

Τέλος, ο Ζελένσκι τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ανακατάληψης των ουκρανικών εδαφών που πέρασαν στα χέρια των Ρώσων.

«Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα σχέδιό μας, βήμα προς βήμα. Είμαι βέβαιος ότι θα απελευθερώσουμε την Ουκρανία. Τα δημοψηφίσματα είναι «πλαστά (δημοψηφίσματα), το 90% των κρατών δεν θα τα αναγνωρίσουν», πρόσθεσε.
πηγή:πρώτο θέμα