Ελλάδα Οικονομία

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 30.000 ανέργους

Ακούστε το άρθρο
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωφελούς απασχόλησης, διάρκειας οκτώ μηνών, σε δήμους και περιφέρειες.

Υπολογίζεται πως το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά σε τουλάχιστον 30.000 ανέργους. Από το σύνολο των θέσεων οι 25.000, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν υπηρεσίες δήμων και οι υπόλοιπες 5.000 τις περιφέρειες.Στον Οργανισμό γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις και διεργασίες ώστε οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι να ξεκινήσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος οι τοποθετήσεις όσων επιλεγούν θα γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως ο μισθός του προγράμματος ανέρχεται σε 495,25 ευρώ τον μήνα για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών ο μισθός ανέρχεται σε 431,75 ευρώ μηνιαίως. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το 8μηνο θα αναγνωρίζεται και θα μετράει για τις επόμενες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που πρόκειται να ζητηθούν από το πρόγραμμα για απασχόληση σε δήμους και περιφέρειες είναι γεωπόνοι, λογοθεραπευτές, μηχανολόγοι μηχανικοί, κοινωνικοί φροντιστές, φωτογράφοι, γενικών καθηκόντων, οικονομικού, δασολόγοι, δάσκαλοι, ελαιοχρωματιστές, βρεφοκόμοι, βιβλιοθηκονόμοι, οδηγοί και μάγειροι.

Μάλιστα σε σχέση με το 2017, οι θέσεις είναι αυξημένες κατά περίπου 3%. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι οι θέσεις στους 274 δήμους ανήλθαν στις 24.251, ενώ για φέτος ο αριθμός των θέσεων – όπως τουλάχιστον έχει υπολογιστεί – φτάνει τις 25.000. Βάσει μιας πρώτης κατανομής που έχει κάνει ήδη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο σύνολο οι δήμοι της Αττικής θα έχουν ανοιχτές 8.405 θέσεις, με τους δήμους του Βόρειου Τομέα να έχουν 1.650 θέσεις, του Νότιου 1.421 και του Κεντρικού 2.260, εκ των οποίων οι 1.130 στον Δήμο Αθηναίων. Αντίστοιχα, στους δήμους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι θέσεις υπολογίζονται σε 1.750.

Όλη η επικαιρότητα