ΟΑΣ Ηλείας: Κατεβαίνουν στο δρόμο για το γάλα

Νέα κινητοποίηση για την Παρασκευή 11 Μαΐου προανήγγειλε η ΟΑΣΗ, μέσω συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, διαμαρτυρόμενη έντονα για το θέμα του γάλακτος και της πολιτικής που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει και η οποία όπως υποστηρίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων οδηγεί στον αφανισμό της μικρομεσαίας παραγωγής.

Συγκεκριμένα, για τις εξελίξεις που υπάρχουν στον κλάδο των κτηνοτρόφων μίλησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, που εστίασε και σχολίασε ιδιαίτερα τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου: «Κτηνοτροφικό πάρκο σημαίνει ότι θα πάνε και θα καταργήσουν ουσιαστικά την ομαδική κτηνοτροφία που δίνει και αυτή την ποιότητα του γάλακτος στο ελληνικό πρόβατο ή κατσίκι. Θα είναι δύσκολο για ένα κτηνοτρόφο να μετακινηθεί και να είναι εκεί. Δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και αν καταφέρει και πάει εκεί θα είναι  θεατής του μεγάλου κτηνοτρόφου που θα διαφεντεύει το κτηνοτροφικό πάρκο ή της εταιρείας που θα διαφεντεύει αυτός». Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε με παραδείγματα τη λειτουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης του κρέατος. Με αυτό τον τρόπο ελληνοποιούνται εισαγόμενα αρνιά και το ίδιο λειτουργεί και από την προσωρινή διοίκηση που έχει φτιάξει το γάλα και η οποία δυστυχώς προωθείται από την κυβέρνηση δια στόματος Αποστόλου. Το συμβούλιό της είναι 7μελές και εντός αυτού υπάρχουν 4 μεγαλοβιομηχανίες, δυο κτηνοτρόφοι εκπρόσωποι της μιας υποτιθέμενης συνδικαλιστικής οργάνωσης των κτηνοτρόφων της ΠΕΚ και ένας τεχνοκράτης. Η ΟΑΣΗ θεωρεί ότι σκοπός τους είναι να τσακίσουν τη μικρή και μεσαία κτηνοτροφία στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΟΑΣΗ Νίκος Αγάλος πραγματοποίησε κάλεσμα στον κόσμο για την Παρασκευή, 11:30 το πρωί, στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, όπου εκεί θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους στα πλαίσια και των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έχουν σταδιακά εκδηλωθεί για τον ίδιο λόγο. «Η συμμετοχή πρέπει να είναι καθολική, αφού τα προβλήματα μας πνίγουν», τόνισε στο κλείσιμό του.

Γεγονός είναι πως οι μικροί κτηνοτρόφοι λόγω της κρίσης και του μεταβαλλόμενου νομοθετικού πλαισίου έχουν δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, αφού οι τιμές που η αγορά έχει διαμορφώσει δεν δίνει τη δυνατότητα να αποκομίσουν από την εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων ούτε τα έσοδά τους.