Αγροτικά Ηλεία

ΟΑΣΗ: «Απαιτούμε φθηνό ρεύμα»

Παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών χθες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, στον Πύργο.
Ακούστε το άρθρο

Για την μεγάλη αύξηση του ρεύματος πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στον Πύργο για την αύξηση του ρεύματος, που όπως υποστηρίζουν, αποτελεί ένα ακόμα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος.

Χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στις 11:00 το πρωί και εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους και για  την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση των λογαριασμών του ρεύματος που πάνε σε αγρότες και νοικοκυριά.

“Κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ για το ρεύμα το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα και έχει φθάσει πάνω από 50% η αύξηση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει φτηνό ρεύμα στους αγρότες για την καλλιέργειά τους και στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να υπέρογκο κόστος του ρεύματος. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής που προσθέτει ένα επιπλέον κόστος που φθάνει στο διπλάσιο του ρεύματος που πληρώνουμε σήμερα. Εμείς ξεκινάμε από σήμερα και θα αγωνιστούμε για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν με νέες κινητοποιήσεις”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ Θανάσης Βομπίρης

Απαράδεκτη κατάσταση

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας σε ανακοίνωση που έβγαλε επισημαίνει τα εξής: ” Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι αγρότες στο νομό έχει γίνει απελπιστική. Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους παραγωγής, που προστίθεται στο ήδη αυξημένο κόστος των προηγούμενων χρόνων, μας σπρώχνει προς την έξοδο από την παραγωγή.

Ενδεικτικά: έχουμε στα λιπάσματα αύξηση ακόμα και 120%, λογαριασμοί ρεύματος αυξημένους κατά 50%, το πετρέλαιο να γίνεται είδος πολυτελείας αφού έχει αυξηθεί κατά 30%. Πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τα χωράφια μας για να βάλουμε το καρπούζι και την πατάτα και το κόστος ξεπερνάει κατά πολύ τα 1.000€ το στρέμμα. Την ίδια ώρα που την περσινή παραγωγή μας την πήραν τζάμπα ή έμεινε στα χωράφια αφού μεγάλο της μέρος καταστράφηκε από τον καύσωνα.

Ο ΕΛΓΑ όμως ακόμα δεν έχει δώσει το σύνολο των αποζημιώσεων. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Άμεση και αυξημένη επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης τους κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης από τον παραγωγό για τα αγροτικά προϊόντα έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης”

Την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση οι αγρότες στον κόμβο της Μαραθιάς με τρακτέρ απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Όλη η επικαιρότητα