Αγροτικά Ηλεία

ΟΑΣΗ: Δύσκολο το Πάσχα για τους αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Στα ζητήματα που τέθηκαν στην προ ολίγων ημερών συνάντηση των Ηλείων Αγροτών με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, καθώς και στα προβλήματα που προκαλούν τη σημαντική πτώση της καλλιεργητικής τους ικανότητας, στάθηκαν στη συνέντευξη τύπου που παρέδωσαν χθες το πρωί μέλη του ΔΣ της ΟΑΣΗ και αγροτικών συλλόγων της Ηλείας.

Το λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο και το φετινό Πάσχα για τους αγρότες. Οι αυξήσεις στις εισφορές του ΕΦΚΑ και του ΕΛΓΑ (εδώ το ποσοστό αύξησης φτάνει το 20-30%), οι προσπάθειες να πάρουν από τους μικρομεσαίους αγρότες τα δημόσια κτήματα (όπως οι αποξηραμένες λίμνες) με την αλλαγή του κανονισμού διάθεσης και τέλος η έντονη καταστροφολογία που κατακλύζει τον αγροτικό κόσμο μετά την περσινή αποτυχημένη και καταστροφική χρονιά λόγω καιρικών συνθηκών και μυκήτων, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση όλων και την κινητοποίησή τους προς τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να λάβουν μέτρα εγκαίρως. Αξίζει να σημειωθεί πως προτάσεις υπάρχουν από πλευράς ΟΑΣΗ για την κατάστασή αυτή, όπως τόνισε χθες ο κ. Γιαννόπουλος, που έκανε παράλληλα κάλεσμα προς όλους τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς και το κράτος για δημόσιο διάλογο, ώστε να γίνει κουβέντα για την υπάρχουσα κατάσταση και για όλες αυτές τις υποσχέσεις που παρέμειναν «υποσχέσεις».

Εκσυγχρονισμός δολωματικού ψεκασμού

Στη συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών στάθηκε το Μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ζαχάρως Γεώργιος Βασιλόπουλος, εξαιτίας της φτωχής ελαιοσυγκομιδής την περασμένη χρονιά. Ευθύνες και καταβολή αποζημιώσεων είναι οι απαιτήσεις των αγροτών από την Περιφέρεια και το Κράτος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να βελτιωθεί σημαντικά ο δολωματικός ψεκασμός, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός τους ανά χρονιά.

Τα τρία ζητήματα της συνάντησης με την υφυπουργό

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα τρία ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στην προ ολίγων ημερών συνάντηση με την υφυπουργό κ. Τελιγιορίδου. Το ξεκίνημα έγινε με τις αυξήσεις σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ και με τη διατήρηση του δημόσιου ΕΛΓΑ που κάθε χρόνο πληρώνουν οι αγρότες και απαιτούν απ’ αυτόν να τους παρέχει αποζημιώσεις στο 100%. Η συνέχεια δόθηκε με το ζήτημα των περίπου 22.000 στρεμμάτων που διεκδικεί η εκκλησία από αγρότες σε περιοχές της Ηλείας (Χειμαδιό, Καράτουλα κ.ά.), όπου ο κ. Βομπίρης ισχυρίστηκε πως το ζήτημα θα μπορούσε να είχε τελειώσει οριστικά αν το κράτος λάμβανε μια οριστική απόφαση. Κλείνοντας, υποστήριξε πως ακόμα υφίσταται εντονότερα από ποτέ το ζήτημα της απληρωσιάς των αγροτών από μεγάλες εταιρείες, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και μήνυμα αφύπνισης προς όλο τον κόσμο.

Προσοχή στις εκλογές!

Τελευταίος έλαβε το λόγο το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας και της Ομοσπονδίας Διονύσιος Κουρλός, που περιέγραψε τη συμπεριφορά της υφυπουργού για τα «καυτά ζητήματα» των αγροτών για τα οποία δεν είχε καμία απολύτως απάντηση, ενώ ζήτησε προσοχή από τον κόσμο κατά την επιλογή των εκπροσώπων του στις επικείμενες εκλογές, αφού θα πρέπει να είναι άνθρωποι που θα υπερασπίζονται το συμφέρον των πολιτών.

Όλη η επικαιρότητα