Ηλεία Τουρισμός

«Όαση» για τους ξενοδόχους της Ηλείας ο φετινός Αύγουστος

Η πληρότητα του μήνα όμως... δεν καλύπτει τα «σπασμένα»!
Ακούστε το άρθρο

Με πληρότητα μεγαλύτερη από το 90%, εμφανίζεται ο φετινός Αύγουστος σκορπίζοντας χαμόγελα στον τουριστικό κόσμο της Ηλείας.

Τόσο στην Αρχαία Ολυμπία όσο και σε άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς η κίνηση είναι εξαιρετικά αυξημένη από ξένους και Έλληνες τουρίστες και η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πραγματικά αποτελεί «όαση» στον κλάδο ο οποίος από την άνοιξη του 2020 που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 μετρά συνεχώς πληγές.

Επιχειρηματίες από την Ηλεία μιλούν στην εφημερίδα Πατρίς εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το μήνα που διανύουμε, πλην όμως μιλούν για μία ακόμη χαμένη τουριστική χρονιά.

Οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη ακρίβεια που πλήττει τις χώρες που παραδοσιακά αποτελούν δεξαμενή τουριστών για την Ηλεία, έχουν επηρεάσει αισθητά τις αφήξεις στον Άραξο οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες.

Στα παραπάνω προστίθεται και η έλλειψη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στο νομό, που θα εξασφάλιζε εύκολη πρόσβαση στους τουρίστες και αθροιστικά όλα μαζί συνέβαλαν στο να έχουν αρνητικό πρόσημο οι δυο πρώτοι μήνες του φετινού καλοκαιριού.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για το Σεπτέμβριο κανένας δεν μπορεί πλέον να κάνει πρόβλεψη για το πώς θα κυλήσει το φθινόπωρο καθώς η δομή του τουρισμού έχει αλλάξει με τις περισσότερες κρατήσεις να γίνονται την τελευταία στιγμή και όχι μήνες νωρίτερα όπως παλαιότερα. Επίσης άγνωστη παραμένει η πορεία της πανδημίας, της ενέργειας και της οικονομίας γενικότερα η οποία δε διανύει και την καλύτερη περίοδό της.

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Εμφανώς μειωμένη η τουριστική κίνηση

Μιλώντας στην εφημ. Πατρίς ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts Αλέξανδρος Αγγελόπουλος αναφέρεται στη φετινή χρονιά επισημαίνοντας τα ακόλουθα «Η τουριστική κίνηση φέτος είναι εμφανώς μειωμένη αφού υπάρχει μεγάλη μείωση αεροπορικών θέσεων στον Άραξο, λόγω και των εξελίξεων στην Ουκρανία !

Τον Αύγουστο βελτιώθηκαν τα νούμερα, χάρις στην ελληνική αγορά που δείχνει την εμπιστοσύνη της στην Ηλεία. Με το πέρας των διακοπών των Ελλήνων αναμένεται μεγάλη μείωση. Συνολικά θα είναι η τρίτη προβληματική σαιζόν στην Ηλεία αφού μετά τις δύο προηγούμενες του κορονοϊού, στην περιοχή μας έχουμε και απώλεια σχεδόν 60% στο αεροδρόμιο του Αράξου που συνεχίζει να λειτουργεί σαν περιθωριακό και όχι περιφερειακό αεροδρόμιο..».

Βασίλης Τυλιγάδας: Ο Αύγουστος δε σώζει την κατάσταση

Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στην Αρχαία Ολυμπία ξεπερνά το 90% δηλώνει στην εφημ. Πατρίς ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ολυμπίας Βασίλης Τυλιγάδας και τονίζει «Φέτος ο τουρισμός ήταν της τελευταίας στιγμής μπορώ να πω κυρίως με Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς και Ολλανδούς.

Οι προηγούμενοι μήνες δεν είχαν δουλειά και όπως καταλαβαίνετε ένας μήνας δε σώζει την κατάσταση. Ελπίζουμε σε έναν καλό Σεπτέμβριο πλην όμως η κατάσταση είναι απρόβλεπτη πια τόσο για την πανδημία, όσο και για την ενέργεια και την οικονομία γενικότερα.».

Στράτος Μαυραλεξάκης: Η απουσία εύκολης πρόσβασης μας στερεί τουρισμό

Μετά από τα δύο δύσκολα χρόνια επιστρέψαμε στην κανονικότητα με στόχο να συνεχίσουμε από το 2019 που είχαμε σταματήσει, δηλώνει στην εφημ. Πατρίς ο Γενικός Διευθυντής της Grecotel Riviera Olympia & Aqua Park Στράτος Μαυραλεξάκης και προσθέτει «Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα καλή για τον τουρισμό της χώρας μας, τον όμιλό μας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών μας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναπτύξει μια ουσιαστική σχέση με στόχο ο επισκέπτης να νιώθει το ξενοδοχείο μας σαν δεύτερο σπίτι του.

H ελληνική οικογένεια μας εμπιστεύεται και είμαστε υπερήφανοι που αυτή η σχέση γίνεται ουσιαστική στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Αύγουστος αποδεικνύεται εξαιρετικός μήνας όπως ήταν παραδοσιακά για τις διακοπές. Δυστυχώς όμως η απουσία σύνδεσης και εύκολης πρόσβασης στην περιοχή μέσω διεθνών αεροδρομίων μας στερεί από πωλήσεις που θα επιθυμούσαμε για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη».

Αντώνης Μαυρόπουλος: Τουριστικά πτωτικοί ο Ιούνιος και Ιούλιος

Για το μήνα Αύγουστο η πληρότητα ξεπερνά το 90% και το 95%, δηλώνει στην εφημ. Πατρίς ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας Αντ. Μαυρόπουλος και προσθέτει «όπως καταλαβαίνετε ο τρίτος μήνας του φετινού καλοκαιριού παρουσιάζεται πολύ καλύτερος από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι οποίοι ήταν πτωτικοί και είχαν πολλές ακυρώσεις και πολύ καλύτερος από τον Αύγουστο του 2021.

Για το Σεπτέμβριο υπάρχουν κρατήσεις με ξένους τουρίστες, όμως το κενό δεν καλύπτεται των προηγούμενων μηνών και ετών. Οι περισσότεροι τουρίστες φέτος είναι Έλληνες που προτίμησαν τον τόπο μας να περάσουν τις διακοπές τους και επειδή το θέμα της ενέργειας και της πανδημίας είναι ρευστά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το φθινόπωρο».

Όλη η επικαιρότητα