Κόσμος

«Όχι» από Γερμανία σε Πολωνία για τις πολεμικές αποζημιώσεις: Το θέμα έχει κλείσει

Η Βαρσοβία εκτιμά πως οι απώλειες ανέρχονται στα 1,3 τρισεκ. ευρώ
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία απέρριψε σήμερα το αίτημα της Πολωνίας για επανορθώσεις, λόγω των απωλειών που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει «κλείσει».

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Πολωνία αποποιήθηκε του δικαιώματός της για νέες επανορθώσεις εδώ και πολύ καιρό, το 1953 και επιβεβαίωσε αυτήν την αποποίηση πολλές φορές», πρόσθεσε.

Η Πολωνία εκτιμά πως οι απώλειες που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της Γερμανίας ανέρχονται σε 6,2 τρισεκ. ζλότι (1,32 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, 1,3 τρισεκ. ευρώ), δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος και είπε πως η Βαρσοβία θα ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος το 2019. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει ζητήσει επανειλημμένα αποζημιώσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, όμως η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα