WEB tv Ηλεία

«ΟΧΙ» Προέδρων και κατοίκων για τα Φωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού (vid)

Δεκάδες πολίτες πραγματοποίησαν μια ανοιχτή και ειρηνική συγκέντρωση.
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή τους στην επένδυση με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου εξέφρασαν χθες σε μια ανοιχτή και ειρηνική συγκέντρωση δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στον πυργίσκο του φράγματος Πηνειού, υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν οποιουδήποτε είδους παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους με σκοπό το κέρδος λίγων και πως θα υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αν χρειαστεί προκειμένου να προλάβουν το έργο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δόθηκε βήμα αρχικά σε πολίτες, εν συνεχεία στους παρόντες προέδρους κοινοτήτων που επηρεάζονται άμεσα από το έργο αυτό και τέλος σε ανθρώπους της «πολιτικής σκηνής» που έδωσαν το παρόν. Κοινή συνιστώσα να μην επιτρέψουν τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου εις βάρος των ζωών των κατοίκων, ενώ παράλληλα ήταν έκδηλη και η ενόχλησή τους για το γεγονός πως καμία λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή από τους αρμόδιους φορείς.

«Δεν το θεωρούμε ανάπτυξη αυτό»

Πλάι στους πολίτες των κοινοτήτων που επηρεάζονται από την επένδυση τέθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΗΛΙΔΑ–ΝΕΑ ΜΕΡΑ» Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, σημειώνοντας πως διαφορετική ανάπτυξη οραματίζεται για τον τόπο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας με το έργο που ακούμε ότι κάποιοι προτίθενται να κάνουν απέναντι στα εξωλίμνια αυτά χωράφια που εκμεταλλεύεται ο ΓΟΕΒ και για τα οποία έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας, διότι δεν το θεωρούμε ανάπτυξη αυτό. Ως παράταξη είχαμε στο πρόγραμμα τη χωρική ανάπτυξη της περιοχής που συνδέεται με την Κουρούτα, την Ήλιδα, τη λίμνη Πηνειού, το δρυοδάσος Φολόης και ονειρευόμαστε μία διαφορετική ανάπτυξη και όχι αυτή την επένδυση των 300 εκατ.€, όπου κανείς δεν μας ενημερώνει εδώ και τέσσερις μήνες που ακούσαμε ότι θα γίνει, κανένας υπεύθυνος, κανένας που γνωρίζει επακριβώς πώς θα γίνει, γιατί δε θα γίνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε ένα σημείο 1.500 στρέμματα ούτως ώστε η περιοχή του φυσικού κάλλους που βλέπουμε όλοι να παραμείνει ανέπαφη και να μπορέσει να αξιοποιηθεί, παρά απ’ ότι ακούμε θα γίνουν 180 διάσπαρτες μονάδες του ενός μεγαβάτ και φανταστείτε τι περιθώρια για τουριστική-οικολογική-περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής παραμένουν. Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμη τους οποίους έχουμε εκθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, δηλαδή του Δήμου που βρίσκεται στα διοικητικά του όρια αυτή η έκταση, δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση με την πρόφαση ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα».

«Επιθυμούμε την υποβάθμιση ή την ανάπτυξη»

Θέση για την επένδυση αυτή έλαβε και ο πολιτευτής της «Ελληνικής Λύσης» Θεόδωρος Βλαγκούλης, που υποστήριξε πως μέχρι στιγμής όλα γίνονται δίχως καμία δημοσιότητα και πως η επένδυση αυτή δεν υπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε το κοινωνικό όφελος.

Εστίασε στο γεγονός πως η επένδυση αυτή που είναι να γίνει από την «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου» υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και πως οποιαδήποτε ενέργειά τους είναι έκνομη και αντιστρατεύεται τις διατάξεις του συντάγματος, ενώ κατέθεσε και ένα καίριο ερώτημα για το αν επιθυμούμε την υποβάθμιση ή την ανάπτυξη και την αναβάθμιση, δηλώνοντας παράλληλα πως κωφεύουν όλοι οι αρμόδιοι και ζητώντας απαντήσεις όπως τόσες μέρες κάνουν και οι κάτοικοι των περιοχών; Ακόμα, επικεντρώθηκε στον τρόπο που λειτουργούν προσπαθώντας να παρακάμψουν σημαντικές ενέργειες που απαιτούνται σε έργα τέτοιου μεγέθους. Τέλος, εκτιμά πως πρόκειται για υποβάθμιση του τόπου και ζήτησε από τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη και τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη να δώσουν επίσημα απάντηση, δηλώνοντας με έμφαση στο κλείσιμό του πως «αν ο περιφερειάρχης επιθυμεί τέτοια έργα να πάει στο Αγρίνιο και όχι στην Ηλεία.

Αρνητικοί πολίτες και πρόεδροι

Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει γνωστή η είδηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε προέδρους και πολίτες των περιοχών που αφορά η επένδυση, που δηλώνουν κάθετοι σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατέθεσαν ο καθένας την άποψή του και την εκτίμησή του για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα επέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο για να διακόψουν οποιαδήποτε ενέργεια.

Χρήστος Λιακόπουλος-Ενεργός πολίτης και διοργανωτής συγκέντρωσης

«Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε μία διαδικασία επικοινωνίας ενεργών πολιτών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του τόπου. Ο τόπος αυτός έχει υποβαθμιστεί και υπάρχουν σχέδια για κατασκευή φωτοβολταϊκών, που θα είναι καταστροφικό και για το περιβάλλον και για το χώρο και θα οδηγήσουν πραγματικά στην υποβάθμιση και στη φτωχοποίηση των κατοίκων και των χωριών.

Από εδώ σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μία διαδικασία ενημέρωσης όλων των πολιτών, θα γραφτούν απόψεις, θα ακουστούν όλοι και θα συνεχίσουμε τις διεργασίες επικοινωνίας με όλους τους πολίτες. Υπάρχουν πλάνα, υπάρχουν σχέδια, αρκεί να οργανωθούμε και να σχεδιάσουμε πώς θα συνεργαστούμε για τα καλύτερα επιχειρήματα, να ακουστούν σε όλους τους πολίτες».

Κώστας Σπηλιωτόπουλος-Πρόεδρος ΤΚ Κάμπου

«Ήρθαμε να εκφράσουμε την αγωνία μας. Είμαστε ενάντια σε κάθε υποβάθμιση της περιοχής, εμείς ζούμε από το φράγμα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να καταστραφεί η περιοχή».

Γιώργος Στάμος-Πρόεδρος ΤΚ Κεραμιδιάς

«Αυτή η μυστικότητα και η απόφαση να γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή μας βρίσκει αντίθετους, γιατί και την κτηνοτροφία θα βλάψει, αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Εμένα το χωριό μου είναι πάνω στο λόφο και η ορατότητα προς τη λίμνη θα καλυφθεί με φωτοβολταϊκά.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι οι φορείς δεν μας ενημέρωσαν, σαν πρόεδρος κοινότητας διαμαρτύρομαι»

Νικόλαος Καγιανάς-Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας και πρώην πρόεδρος Αρχαίας Ήλιδας

«Θεωρώ πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι άναρχο που υποβαθμίζει την περιοχή και δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Η πολιτεία θα πρέπει να παραδειγματιστεί όχι μόνο από τα εγχώρια επιχειρήματα για παραλίμνιες εκτάσεις ή λίμνες, αλλά ακόμα και από ευρωπαϊκές περιπτώσεις. Μπορούμε να δούμε τι έχει γίνει στην Ιταλία με τη λίμνη Κόμο, τι έχει γίνει στην Ελλάδα με τη λίμνη Πλαστήρα.

Επίσης σε συνδυασμό με το μεγάλο πλούτο στην Αρχαία Ήλιδα, γιατί αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να τα δει η πολιτεία ως αλληλένδετα, θεωρούμε ότι θα είναι πραγματικά μία σφαγή και ένα τεράστιο πλήγμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Πιστεύω ότι η πολιτεία θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα και δεν θα μπορέσει να φτιάξει αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο. Πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, ώστε να κρατήσουμε τη νεολαία εδώ και να δώσουμε μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή».

Χαράλαμπος Τσαρούχας-Πρόεδρος Τ.Κ. Εφύρας

«Ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το έργο που πάει να γίνει, ώστε να αποφύγουμε αυτήν την υποβάθμιση στην περιοχή μας. Δεν πρέπει να το κάνουν και πιστεύω ότι όλοι οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς να βοηθήσουν ώστε να μη γίνει αυτό».

Χρήστος Φωτόπουλος-Τέως Αντιδήμαρχος Ήλιδας και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

«Είναι πρωτοφανείς οι διαδικασίες που ακολουθούνται προκειμένου να γίνει μία επένδυση, της οποίας αγνοούν παντελώς στη φύση και τη νομιμότητα. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ηλείας χωρίς να έχουμε διαφανείς διαδικασίες.

Η επένδυση αυτή αλλάζει εντελώς τη στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής που ήταν στα πλαίσια οικοτουριστικής ανάπτυξης που όλοι θέλουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει τα έγγραφα και τις συμβάσεις στη Βουλή, ώστε να έχουμε πλήρη αντίληψη των πραγμάτων. Από την άλλη πλευρά υπάρχει σιωπή από περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες, κυβερνητικούς βουλευτές. Πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου υπό την παρουσία Υπουργού Γεωργίας και Δήμαρχου Ήλιδας για να μάθουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται».

Κλεονίκη Γκουβίτσα-Δικηγόρος

«Κανείς μας νομίζω δεν είναι ενάντια στο να γίνει κάτι. Όλοι θέλουμε τα έργα, όλοι θέλουμε εργασίες για αυτούς που δεν έχουν εργασίες, όχι όμως με οποιονδήποτε τρόπο. Όχι εις βάρος των πολιτών, όχι εις βάρος των κατοίκων, όχι ενάντια στα θέλω μας, στα είναι μας, στην ύπαρξή μας.

Δε θέλουμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Θέλουμε να είναι ένα όμορφο τοπίο. Θέλουμε να μπορούμε να φέρνουμε τα παιδιά μας και να βλέπουν κάτι θετικό».

Όλη η επικαιρότητα