Αχαϊα Ηλεία

Οδεύει στο «Τρίτσης» η ύδρευση Λαρισού – Με μεταφερόμενο νερό από την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Μετά την επικαιροποίηση της μελέτης που ολοκληρώθηκε και προβλέπει την συνεκμετάλλευση του Πηνειού, αλλά μόνο για πόσιμες ποσότητες, όπως και το «πράσινο φως» της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για συνεργασία των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ήλιδας, η δημοτική αρχή του Σπ. Μυλωνά, φαίνεται πως έχει στοχοποιήσει νέο πρόγραμμα ένταξης και χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Π», ο κ. Μυλωνάς κινείται στην κατεύθυνση απορρόφησης κονδυλίων για την κατασκευή του, από το νέο Αναπτυξιακό Πρότζεκτ Ανασυγκρότησης του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Πέραν της της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποίας και των υποδομών γενικά, ο δήμος θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης, χωρίς να έχει ακόμα βέβαια κατασταλάξει, ωστόσο δύναται να απορροφήσει για το Λαρισό από 11 έως 14 εκατ. ευρώ. Εχει ήδη προηγηθεί η συμφωνία των γειτόνων δημάρχων Σπ. Μυλωνά και Γ. Λυμπέρη, ενώ ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης έχει συζητήσει – προς θετική κατεύθυνση – την ένταξη του μεγαλόπνοου έργου, για να λύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα ύδρευσης της πιο δυτικής πλευράς της Αχαΐας. Στην προσπάθεια θα κληθούν, από τον δήμαρχο, να συνδράμουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ όλο το σχέδιο θα παρουσιαστεί δημόσια σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στο Λάππα, παρόντος του κ. Φαρμάκη.

Ο σχεδιασμός του ορεινού αγωγού
 
Το τεχνικό μέρος είναι λυμένο και θεωρείται εύκολο, αλλά το χρηματοδοτικό θέλει κοινή προσπάθεια από όλους για να περπατήσει. Το νερό θα ξεκινήσει από το Διυλιστήριο της Ήλιδας, με σωληνώσεις θα περάσει ορεινά πίσω από τα Σπάτα, στην κορυφή του βουνού στο Μιχόι και από εκεί με φυσική ροή θα διοχετευθεί σε όλο τον Λαρισσό, μέχρι την Καλόγρια. Η περιοχή πάσχει από τα λίγα νερά που έχει βαθιά στο υπέδαφος, αλλά από τα πολλά άλατα, με αποτέλεσμα να φράζουν οι σωλήνες. Ο δήμος, με την ολοκλήρωση του έργου και τη χρήση του νερού, θα καταβάλει στον δήμο Ήλιδας κάποιο τέλος, που θα καθοριστεί και θα επωμιστούν οι 8.000 περίπου κάτοικοι, αφού άπαντες έχουν καταλήξει πως άλλη λύση δεν υπάρχει.
Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα