Ηλεία Μουσική

Ωδείο Ολύμπιον: Η 15χρονη που εντυπωσίασε

Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκαν οι θερινές πτυχιακές εξετάσεις Πιάνου του Ωδείου «Ολύμπιον», οι πρώτες μετά από την ανεξαρτητοποίησή του από το Εθνικό Ωδείο.

Το αποτέλεσμα θετικό για την πόλη μας και τους υποψήφιους, είναι πλέον ότι και για τις απολυτήριες εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται στον τόπο κατοικίας τους και όχι στην Αθήνα όπως γινόταν με το προηγούμενο καθεστώς. Αντίθετα η πενταμελής επιτροπή ταξιδεύει στην πόλη μας.

Η σύνθεση δε της συγκεκριμένης επιτροπής περιλάμβανε μερικά από τα κορυφαία ονόματα κύρους στον χώρο της κλασσικής μουσικής και αποτελούν τιμή η παρουσία τους για το Ωδείο «Ολύμπιον», αλλά και την πόλη του Πύργου.

Αυτή αποτελείτο από την κ. Ναταλία Μιχαηλίδου (καθηγήτρια της Ecole Normale de Musique de Paris, του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος πολλών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό), ο διακεκριμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης (μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής όλων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ), η βραβευμένη συνθέτης Βασιλική Φιλιππαίου, ο καθηγητής πιάνου Τίμος Γεννάτος και ως πρόεδρος της επιτροπής η καθηγήτρια του Ωδείου κ. Μαρία Ιορδάνη σε αντικατάσταση της διευθύντριας του κ. Διονυσίας Περσαινίτη μιας και η εξεταζόμενη ήταν η κόρη της. Η δεκαπεντάχρονη υποψήφια Ρουμπίνη Ιβανόβα ερμήνευσε εξαιρετικά ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα διάρκειας μιάμιση ώρας από μνήμης, επιπέδου διπλώματος, εντυπωσιάζοντας την επιτροπή που ξέσπασε σε χειροκροτήματα στο τέλος κάτι που δεν γίνεται συνήθως σε πτυχιακές εξετάσεις. Αξιοσημείωτο ότι το τελικό έργο του Κονσέρτου ερμηνεύτηκε ολόκληρο και όχι μόνο το 1ο μέρος υπό τη συνοδεία του κουιντέτου των σπουδαίων μουσικών της Ορχήστρας Πατρών. Απέσπασε δε τη μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να δοθεί.

Αυτή η παρουσία είχε προγραμματιστεί να γίνει δημόσια αλλά δεν μπορούσε πλέον λόγω ημερών κορωνοϊού. Να αναφέρουμε ότι η Ρουμπίνη Ιβανόβα ξεκίνησε να παίζει από μόνη της πιάνο, σε ηλικία τριών ετών, όταν ζώντας κυριολεκτικά ατελείωτες ώρες μέσα στο Ωδείο, πλησίασε το πιάνο και έπαιξε χωρίς κανείς να της έχει δείξει το όργανο ένα έργο του Μπαχ, από το πρόγραμμα Κατωτέρας που δίνουν οι μαθητές. Τότε οι γονείς της αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις σπουδές της και πάντα η πορεία της ήταν εκπληκτική σε σχέση όχι μόνο με την ηλικία της αλλά με τις τάξεις που περνούσε.

Τελείωσε την Α’ Λυκείου στο Αρσάκειο Λύκειο Πατρών και φέτος τον Ιανουάριο, είχε εκπροσωπήσει το σχολείο της και την Ελλάδα σε ρόλο προσομοίωσης διπλωμάτη στη Χάγη, στις εργασίες του 52ου Συνεδρίου Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών (THIMUN) με τίτλο «Securing and Advancing Democracy».

Όλη η επικαιρότητα