Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας: Τραγανό – H αγορά στενάζει

Το Τραγανό του Δήμου Πηνειού, με τους τρεις οικισμούς του την Ολγα, το Μαρκόπουλο και το Πηγάδι (Κόκλα),  βρίσκεται στην καρδιά του Κάμπου. Είναι μια όμορφη κωμόπολη με πολλά θετικά στοιχεία  αλλά και αρνητικά. Στα πολύ θετικά του Τραγανού είναι ότι υπάρχουν αρκετές εποχικές εργασίες που σημαίνει χαμηλή ανεργία και στα αρνητικά η αυξανόμενη παραβατική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με κλοπές και διαρρήξεις σε καθημερινό επίπεδο, ο κώδικας οδικής συμπεριφοράς των ρομά και η αγορά που νεκρώνει μέρα τη μέρα.

Χαμηλή ανεργία

Στο Τραγανό οι δείκτες της ανεργίας είναι χαμηλοί και αυτό γιατί εκτός από τις αγροτικές εργασίες σε χωράφια και περιβόλια υπάρχουν πολλά εργοστάσια παρασκευής τουρσί που δίνουν δουλειά σε ντόπιους και αλλοδαπούς. Η ανάπτυξη και η οικονομία της περιοχής βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της. Αναμφισβήτητα  οι εύφορες πεδιάδες του κάμπου αποτελούν κίνητρο αποτελεσματικής εκμετάλλευσής τους από παλιούς και από νέους παραγωγούς. Η ανάγκη τυποποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, οδήγησε στη δημιουργία μιας πολυδύναμης Ομάδας Παραγωγών που στόχος είναι η διασφάλισης της ποιότητας των παραγόμενων αγαθών, η τυποποίηση και προώθησή τους, καθώς και η οικονομική εξασφάλιση των μελών της.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδα Παραγωγών (ΑΣΟΠ) Κάμπου αποτελεί μια προσπάθεια και ανοίγει και άλλους δρόμους στη αντιμετώπιση των παραγωγών και των προϊόντων τους. Στον συνεταιρισμό αυτόν βρίσκουν εποχική εργασία αρκετά άτομα.

Μεγάλη είναι και η συμβολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, με τον δραστήριο πρόεδρο Ανδρέα Τσουκαλά, καθώς και της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» με πρόεδρο τον Κώστα Κυπριώτη.

Εμπορική κίνηση και καθαριότητα

Η εμπορική κίνηση στο Τραγανό, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Τσάκωνας, τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια είναι μειωμένη και αρκετά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο, ενώ πριν από ένα μήνα έκλεισε μετά από πολλά χρόνια το μοναδικό ιχθυοπωλείο στην περιοχή. «Το Τραγανό πριν μερικά χρόνια ήταν μεγάλη αγορά και καθημερινά συγκέντρωνε κόσμο από τα γύρω χωριά. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αγορά στενάζει κάτω από την φορολογία που μάλιστα καλούμαστε να προκαταβάλουμε! ».

Στα θετικά του Τραγανού η καθαριότητα. Οι υπηρεσίες καθαριότητας δουλεύουν σωστά ενώ υπάρχουν και εθελοντές που θέλουν τη πόλη τους καθαρή και το αποδεικνύουν με εκστρατείες καθαριότητας. Είναι και αυτό στα θετικά του δραστήριου προέδρου Νίκου Τσάκωνα, που έχει άριστη συνεργασία με τον Δήμο και τον δήμαρχο Αλέξη Καστρινό.

Στα ύψη η Νίκη Τραγανού

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Τραγανό έχει το καλύτερο γήπεδο στο νομό Ηλείας. Το αναγνωρίζουν όλοι. Σκεπαστές κερκίδες, υπέροχο γήπεδο, βοηθητικό με γκαζόν και γήπεδο μπάσκετ.  Το Τραγανό επίσης έχει το ευτύχημα να έχει μια πολύ καλή ποδοσφαιρική ομάδα τη Νίκη Τραγανού η οποία αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ηλείας για το 2014, ενώ φέτος έφθασε στον τελικό.

Ο κ. Δρυμώνας Φώτης πρόεδρος του ΔΣ της Ομάδας: «Φέτος καταφέραμε να φθάσουμε στον τελικό. Ήταν στόχος όλων των μελών του ΔΣ και των παιδιών της ομάδας, που όλοι είναι από το Τραγανό. Επίσης μας αγκάλιασε ο κόσμος του Τραγανού και τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας. Πέρα από την ηθική στήριξη είχαμε και οικονομική. Οι νέοι αγαπούν τον Αθλητισμό και το βλέπουμε από τις Ακαδημίες μας που σήμερα έχουν περίπου 80 παιδιά. Μάλιστα τα κορίτσια έχουν φθάσει πολύ ψηλά στο ποδόσφαιρο».

Το  F-104 στην πλατεία

Το μαχητικό αεροσκάφος στην πλατεία δημαρχείου στο Τραγανό, είναι το …σήμα κατατεθέν για την όμορφη κωμόπολη. Πρέπει λοιπόν να ξέρετε ότι:

Το F-104G Starfighter , κατασκευάστηκε  για λογαριασμό του Γερμανικού Ναυτικού (ex German Navy 26+79). Πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 25 Απριλίου 1972, ενώ αποσύρθηκε και αποθηκεύτηκε στις 3 Απριλίου 1984.

Το συγκεκριμένο παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία στις 11 Σεπτεμβρίου 1984 με 1.626 ώρες πτήσης και ανήκε επιχειρησιακά στην 335 Μοίρα Τίγρης. Αποσύρθηκε τον Μάρτιο 1993.

Πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση από την 116ΠΜ στην 132ΣΜ στις 13/4/1993. Στις 10/3/2004 εγκρίθηκε η διάθεσή του στο δήμο Τραγανού. Από 6/4/2005 ως 6/2005 βρισκόταν στο ΚΕΑ Ελληνικού για συντήρηση και από τον Μάρτιο του 2006 τοποθετήθηκε στο Τραγανό Ηλείας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.