Categories: Αποδράσεις

Οδοιπορικό στην Λακωνία: Νέαπολη, Ελαφόνησος, Μονεμβάσια και Μάνη

Share

Η πυξίδα αυτήν την φορά δείχνει Πελοπόννησο και συγκεκριμένα την μαγευτική Λακωνία. Άγρια ομορφιά, μοναδικές παραλίες και ένδοξο παρελθόν, είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που καθιστούν ένα ταξίδι στην Λακωνία μοναδικό.

Λίγα λόγια

Η Λακωνία είναι ο νοτιότερος νομός της Ηπειρωτικής Ελλάδας, στο μεσαίο και δεξί πόδι της Πελοποννήσου. Ο Ταΰγετος στην αριστερή πλευρά του νομού, είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, ενώ στην δεξιά βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα με την εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα. Εκτός από ένας ευλογημένος τόπος είναι και ένας τόπος με ιστορία, καθώς έχει σπήλαια Μέσης Παλαιοθικής Εποχής, με παρελθόν από τη Μυκηναϊκή εποχή, τους Περσικούς Πολέμους, το Βυζάντιο, αλλά και με έντονη παρουσία στην Επανάσταση του 1821.

Νεάπολη, Βελανίδια, Ελαφόνησος

Το δικό μου ταξίδι είχε ως αφετηρία και ως τόπο διαμονής τη Νεάπολη, ένα μέρος που με γοήτευσε από την αρχή, το οποίο διατηρεί την άγρια ομορφιά του και θα ενθουσιάσει τους εναλλακτικούς ταξιδιώτες. Το μέρος διαθέτει απίστευτες παραλίες, από τις οποίες ξεχωρίζω το Παυλοπέτρι (Πούντα), το οποίο βρίσκεται απέναντι από την μοναδική Ελαφόνησο, και είναι γνωστό για την αρχαία πόλη που άνθισε το 2.800 π.Χ και σήμερα βρίκεται κάτω από την θάλασσα, λόγω ενός δυνατού σεισμού. Μια άλλη παραλία που ξεχώρισα ήταν το Μάγγανο, στο οποίο θα βρεις το πιο cool beach bar, το οποίο ανήκει σε μια απίστευτη τύπισσα, την Πόπη. Μην ξεχάσεις να το επισκεφθείς το βράδυ και να απολαύσεις την μπύρα σου με θέα τη θάλασσα και τα φώτα της Ελαφονήσου.

Νεάπολη

Παυλοπέτρι

Μάγγανο

Για να πας στην Ελαφόνησο, πρέπει να περάσεις από το χωριό Βιγκλάφια, το οποίο θα σου πρότεινα να μην περάσεις βιαστικά. Εκτός από τις παραλίες που σου προανέφερα, θα βρεις και καλό φαγητό. Ξεχώρισα ένα υπέροχο ταβερνάκι, ‘Το Στέκι του Μερακλή’, το οποίο προσφέρει σπιτικό φαγητό και ψητά της ώρας από τα χέρια του κύριου Τηλέμαχου και της κυρίας Ματούλας. Μην ξεχάσεις να φας κοντοσούβλι.

Η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης, έχει και μερικά “μυστικά” τα οποία θα ήταν καλό να ανακαλύψεις. Θα ξεκινήσω με έναν απίστευτο παλιό οικισμό, το Παραδείσι, ο οποίος ζωντανεύει το καλοκαίρι. Φόρεσε τα αθλητικά σου, πάρε την φωτογραφική μηχανή σου, και ετοιμάσου για μια απίστευτη θέα, τρεχούμενα νερά, παλιούς νερόμυλους και σπίτια που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της περιοχής.

Παραδείσι

Παραδείσι

Η επόμενη εξόρμηση είχε ως στόχο ένα πανέμορφο χωριό, το οποίο θα μου μείνει χαραγμένο στο μυαλό για καιρό. Μιλώ για τα Βελανίδια, ένα χωριό με θέα στο Μυρτώο πέλαγος και με βαριά ναυτική ιστορία. Ο δρόμος για να φτάσεις εδώ σίγουρα δεν είναι ο πιο εύκολος, όμως η θέα θα σε ανταμείψει. Πριν φτάσεις στο χωριό μπορείς να επισκεφθείς την πανέμορφη παραλία του Άγιου Παύλου. Έπειτα συνέχισε προς το χωριό και κάνε μια στάση σ’ενα από τα καλύτερα καφενεία που θα συναντήσεις, το “Μόντε Κάρλο”. Σειρά έχει η παραλία του χωριού και έπειτα μια έρημη παραλία, τον Καλέβολο, στην οποία θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις το τοπίο.

Βελανίδια

Βελανίδια

Ο δρόμος με γυρνά πίσω στη Νεάπολη και την επόμενη μέρα η εξερεύνηση συνεχίστηκε στην Ελαφόνησο. Τα λόγια περιττεύουν γι’αυτο το όμορφο νησάκι. Εδώ θα βρεις ίσως μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, τον Σίμο. Πριν ή μετά το μπάνιο σου, ανακάλυψε το μικρό κέντρο του νησιού.

Ελαφόνησος

Ελαφόνησος

Μονεμβάσια (Όχι Μονεμβασιά)

Το ‘πετρωμένο καράβι’ του Γιάννη Ρίτσου, η Μονεμβάσια, είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Μια από τις πιο όμορφες καστροπολιτείες, με σκηνικό που παραπέμπει στο “Game of Thrones”. Mην το σκεφτείς, απλά χάσου στα καλντερίμια, βγάλε φωτογραφίες και ερωτεύσου το μέρος, γιατί σύντομα θα ξαναγυρίσεις. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το γλυκό κρασί Malvasia, τα χειροποίητα ζυμαρικά και να πιεις το βραβευμένο cocktail ‘Skyfall’ στο Ενετικό Cafe and Cocktail Bar.

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά

Μάνη

Τελευταία άφησα τη Λακωνική Μάνη, έναν τόπο φτιαγμένο από πέτρα, πύργους, ιστορία και αγώνες. Ένα σκληρό τοπίο που με γοήτευσε εξ’ αρχής. Για να φτάσεις στη Μάνη, αρχικά πρέπει να περάσεις από το όμορφο Γύθειο, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά. Στο δικό μου ταξίδι είχα ως στόχο να φτάσω στο Μάρμαρι, μια ανάσα δηλαδή πριν το Ακρωτήριο Ταίναρο. Η πρώτη στάση περιελάμβανε το γραφικό Λιμένι, ότι πρέπει για τον πρώτο καφέ της ημέρας, ενώ σειρά είχε η ιστορική Αρεόπολη, με αρχοντικά παλιάς κοπής και το μέρος που άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης. Επόμενο μέρος για εξερεύνηση ήταν το διάσημο Σπήλαιο του Διρού, το οποίο δεν πρέπει να αμελήσεις να επισκεφθείς.

Γύθειο

Λιμένι

Σπήλαιο του Διρού

Σειρά είχε ο Γερολιμένας, ένα μέρος με απαράμιλλη ομορφιά, την οποία νιώθω πως δεν μπορώ να αποδώσω με λέξεις. Κρυστάλλινα νερά, ένας κολπίσκος με βότσαλα και γύρω γύρω βράχια. Στην συνέχεια ακολούθησε η Βάθεια, το κατεξοχήν πυργοχώρι της περιοχής στο οποίο νιώθεις τον χρόνο να σταματά.

Γερολιμένας

Τελευταίος σταθμός αυτού του ταξιδιού ήταν το Μαρμάρι, το οποίο σε ανταμοίβει για όλα τα χιλιόμετρα και την όποια κούραση. Εξωτικό τοπίο και μια οργανωμένη παραλία, στην οποία θα θες να χαλαρώνεις για ώρες.

Μάρμαρι

via