Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τη Γαστούνη, την πρωτεύουσα του δήμου Πηνειού, βρίσκεται η Τ.Κ. Κοροίβου, όπου σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κατοικείται από 339 κατοίκους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Ολυμπιονίκη Κόροιβο, ο οποίος ήταν μάγειρας και αθλητής, που νίκησε στο αγώνισμα του δρόμου, στην πρώτη καταγεγραμμένη Ολυμπιάδα, το 776 π.Χ.
Ο ιστορικός Παυσανίας μάλιστα, αναφέρει ότι υπάρχει στήλη που μνημονεύει τη νίκη του, στον τάφο του, στα σύνορα της Ηλείας.
Ωστόσο σήμερα το χωριό δεν έχει τίποτα που να θυμίζει τη δόξα του ξακουστού δρομέα. Με εξαίρεση την όμορφη πλατεία, τον επιβλητικό ναό της Αγίας Παρασκευής, και το ιστορικό εκκλησάκι που τιμά την ίδια Αγία στο Κοιμητήριο του χωριού, η εντύπωση που αποκομίζει κανείς περπατώντας στα δρομάκια του Κοροίβου, είναι απογοητευτική.
Το παρατημένο Κοινοτικό Γραφείο, η θλιβερή όψη του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας, για την οποία έχει ζητηθεί χρηματοδότηση, που μοιάζει να αποσυντίθεται, έρημοι δρόμοι, και βέβαια το εγκαταλελειμμένο Ινστιτούτο Αμπέλου που κάποτε έδινε στο χωριό ζωή αλλά και αρκετές θέσεις εργασίας στους ντόπιους. Είναι ανενεργό από το 2005, χρονιά κατά την οποία συνταξιοδοτήθηκαν και οι τελευταίοι δύο Ερευνητές που υπηρετούσαν σε αυτό και έμειναν μόνο δύο Διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι τον Ιούνιο του 2020 μετακινήθηκαν στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Πύργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η ακίνητη περιουσία του Ινστιτούτου έχει περιέλθει με Νόμο από το 2011 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι χώροι του έχουν λεηλατηθεί αρκετές φορές, και μονάχα τα «λείψανα» που έχουν απομείνει και σαπίζουν, φέρνουν στη μνήμη των κατοίκων ότι κάποτε εκεί υπήρχε μια μονάδα που βοηθούσε καθοριστικά το χωριό τους.
Όπως ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Τ.Κ. Φώτης Λάλος, ο «Καλλικράτης» έφερε τον Κόροιβο σε κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική απομόνωση. Όμως τόσο ο ίδιος, όσο και οι συγχωριανοί του, προσπαθούν με πείσμα και όλες τους τις δυνάμεις για να μη μετατραπεί ο τόπος τους σε χωριό-φάντασμα.
Φώτης Λάλος, Πρόεδρος Τ.Κ. Κοροίβου
Όπως μπορείτε να διαπιστώστε και μόνοι σας, τα περισσότερα κτίρια παρουσιάζουν δυστυχώς εικόνα εγκατάλειψης, ενώ υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως η οδοποιία, το νερό, που εν έτει 2023 δεν έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε πόσιμο νερό, οι νέοι που δεν βρίσκουν δουλειές στον τόπο τους και αναγκάζονται να φύγουν, με αποτέλεσμα να ερημώνει το χωριό μας… Γενικά η λίστα με τα δεινά είναι μεγάλη. Ο Καλλικράτης δεν ήταν «φιλικός» απέναντί μας, και τα πράγματα χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο. Δεν παύουμε να ελπίζουμε όμως, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα καλυτερέψει η κατάσταση για τον Κόροιβο, το χωριό που πήρε το όνομά του από τον πρώτο Ολυμπιονίκη, ο οποίος είχε κερδίσει τον αγώνα δρόμου στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 π.Χ..
Αγγελική Σταυροπούλου, ιδιοκτήτρια Παντοπωλείου στον Κόροιβο
Δυστυχώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχει κίνηση, δεν έχουμε δουλειά, οι νέοι όπως είναι λογικό φεύγουν από το χωριό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη και σιγά σιγά ερημώνουμε. Όσοι μένουν στο χωριό τα βγάζουν πέρα με τα χίλια ζόρια, οπότε δύσκολα θα ανοίξουν σπίτι, να κάνουν οικογένεια. Λίγα παιδιά έχουν μείνει στο χωρίο, κι αυτά αναγκαστικά πάνε σχολείο στη Γαστούνη.
Γεωργία Μάντη, Κάτοικος Τ.Κ. Κοροίβου
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μόνοι μας προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, σε ένα χωριό που όλοι το έχουν εγκαταλείψει. Όποιος σας πει το αντίθετο θα σας πει ψέματα. Δεν υπάρχουν δουλειές, ο κόσμος αναγκάζεται να φύγει για να βγάλει το ψωμί του. Κάποτε, όταν λειτουργούσε Ινστιτούτο Αμπέλου, το χωριό μας είχε ζωή, δούλευε τόσος κόσμος. Όμως το εγκατέλειψαν κι αυτό, έκλεισε και τώρα πια σαπίζει.