Ηλεία

Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας – Βάλμη Αγραπιδοχωρίου: «Περπατάμε σε χαλίκι»

Οδοιπορικό της εφ. «Πατρίς» στα χωριά της Ηλείας
Ακούστε το άρθρο

Η Βάλμη είναι ημιορεινός οικισμός της Ηλείας και βρίσκεται κτισμένος σε υψόμετρο περίπου 212 μέτρων, σε κοντινή τοποθεσία ανατολικά της τεχνητής λίμνης Πηνειού, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αχαΐα. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης της Αμαλιάδας, περίπου 34 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πύργου και περίπου 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Διοικητική εξέλιξη

Αναγνωρίστηκε ως οικισμός την 20η Απριλίου 1835 και υπήχθη στον τότε δήμο Πύλου Αχαιοήλιδος ενώ με το ΦΕΚ 5Α της 8ης Μαρτίου 1841, και την κατάργηση του δήμου Πύλου, υπήχθη στον τότε δήμο Πηνειίων. Με το ΦΕΚ 256Α της 28ης Αυγούστου 1912, και την κατάργηση των δήμων, υπήχθη στην τότε Κοινότητα Λάτα. Ακολούθως, με το ΦΕΚ 130Α της 12ης Ιουνίου 1919 αποσπάστηκε από την Κοινότητα Λάτα και υπήχθη σε αυτήν του Αγραπιδοχωρίου της οποίας αποτελούσε οικισμό μέχρι την κατάργηση των κοινοτήτων και την επαναθέσπιση των δήμων σύμφωνα με το «Σχέδιο Καποδίστριας». Επί της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας» αποτελούσε οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Αγραπιδοχωρίου του Δήμου Πηνείας. Σήμερα αποτελεί οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Αγραπιδοχωρίου του «καλλικρατικού» δήμου Ήλιδας.

Και πυρόπληκτο… και σεισμόπληκτο!

Το χωριό γνώρισε τη διετία 2007-2008 τη μήνι φυσικών καταστροφών. Το 2007 κάηκε σε δασική πυρκαγιά και το 2008 χτυπήθηκε ολοσχερώς από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου που είχε επίκεντρο την Ανδραβίδα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Τα βασικά προβλήματα του χωριού

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΧΩΡΙΟΥ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΒΑΛΜΗ – ΑΠΙΔΟΥΛΑ , ΟΠΟΥ ΠΕΡΝΑΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΚΑΛΦΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΑ 25 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΥΤΑ… ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Α ΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ!

Τι λένε όμως ο Πρόεδρος και οι κάτοικοι του χωριού!

Διονύσιος Μπαντούνας(Πρόεδρος Αγραπιδοχωρίου – Βάλμης):

«Είναι γεγονός πως αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα! Να φανταστείτε εν έτη 2023, πατάμε ακόμα σε χαλίκι!!! Το βασικότερο όμως πρόβλημα για τον οικισμό της Βάλμης, είναι ο δρόμος Βάλμη – Απιδούλα – Κάλφα – 111! Ένας δρόμος που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας»! Φυσικά δεν μιλάμε καθόλου για εσωτερική οδοποιία μετά τον σεισμό, και φυσικά για αγροτικούς δρόμους! Μιλάμε για πλήρη εγκατάλειψη! Που ακούστηκε το 2023 να περπατάμε ακόμα στα χαλίκια! Όσο για τα αυτά τα λίγα παιδιά που έχουμε εδώ, δεν υπάρχει ούτε μια παιδική χαρά για να παίξουν! Κυριολεκτικά δεν έχουν τα παιδιά που να παίξουν! Όσο για τις φωτιές, όταν έκλεισαν οι κάμερες…, χάθηκαν άπαντες»!

Ηλίας Παπαδόπουλος(Κάτοικος Βάλμη – Μελλισουργός):

«Μας έχουν σε πλήρη εγκατάλειψη! Απόδειξη ότι κινδυνεύει η επιχείρησή μου, η οποία βρίσκεται δίπλα στον δρόμο Βάλμη – Απιδούλα – Κάλφα, ο οποίος κάθε φορά που βρέχει όλο και υποχωρεί, την ώρα που περνά από εδώ το σχολικό λεωφορείο! Δυστυχώς ούτε φωνή ούτε ακρόαση από πουθενά!»

Παρασκευή Αλεξανδροπούλου(Κάτοικος Βάλμη):

«Μας έχουν εγκαταλείψει στο έλεος του θεού! Δεν ενδιαφέρεται κανείς για το χωριό μας! Δεν έχουμε ούτε μια παιδική χαρά για να παίζουν τα παιδιά μας! Όσο για τους δρόμους, είναι σε μαύρα χάλια! Περπατάμε ακόμα στο χαλίκι, και πάμε στα χωράφιά μας με τα γαιδουράκια!!! Δυστυχώς φωτιές και σεισμός μας κατέστρεψαν, και η πολιτεία και οι φορείς μας εγκατέλειψαν»!

Δημήτρης Μητρόπουλος(Επιχειρηματίας στο Κουρτέσι με καταγωγή από Βάλμη):

«Η τοπική αυτοδιοίκηση μας έχει εγκαταλείψει πλήρως ! Θέλω να έρθω στο χωριό μου, και κάθε φορά το σκέπτομαι, μην τυχόν και κοπεί ο δρόμος, και αποκοπεί το χωριό μας! Δυστυχώς το 2023 πατάμε ακόμα σε χαλίκι! Όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα μας θυμηθούν ξανά…, λες και εδώ ζουν πολίτες τρίτης κατηγορίας »!

Αλέξης Πανταζής(Κάτοικος Βάλμη) :

«Είμαστε ένα αγροκτινοτροφικό χωριό, με λίγους βέβαια κατοίκους, καθώς οι νέοι φεύγουν! Ως χωριό αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα! Όμως το βασικότερο όλων είναι ο κεντρικός δρόμος! Περπατάμε μέσα στο χωριό μας πάνω στο χαλίκι…, ενώ στα χωράφια μας, εν έτη 2023, πάμε με τα γαϊδούρια, όσοι έχουν φυσικά! Παλιά είχαμε πρόβλημα και με το νερό, αλλά ευτυχώς λύθηκε! Τα παιδιά μας δεν έχουν ούτε μια παιδική χαρά για να παίξουν, και οι φορείς μας έχουν εγκαταλείψει πλήρως»!

Κωνσταντίνα Μητροπούλου(Κάτοικος Βάλμη):

« Είμαι νύφη εδώ στη Βάλμη, έχοντας έρθει εδώ και πολλά χρόνια! Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι πολύ άσχημη, καθώς όλοι μας έχουν εγκαταλείψει! Απόδειξη όπως βλέπετε και εσείς, ότι περπατάμε μέσα στο χωριό, ακόμα σε χαλίκι! Δυστυχώς μπορεί να είμαστε λίγες ψυχές εδώ, όμως και εμείς είμαστε άνθρωποι! Δεν μας προσέχει κανείς! Μόνο τις ημέρες θυμάμαι που έγινε το κακό, από τις φωτιές και τους σεισμούς, μας θυμήθηκαν λίγο, και μετά χάθηκαν άπαντες»!

Σπύρος Μπαλκάμος(Κάτοικος Βάλμη):

«Ως χωριό αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα! Να φανταστείτε ότι εν έτη 2023, δεν έχουμε ούτε άσφαλτο μέσα στο χωριό μας, και περπατάμε στο χαλίκι, κινδυνεύοντας να πέσουμε, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι, είμαστε μεγάλης ηλικίας! Ενώ και οι αγροτικοί μας δρόμοι, είναι αδιάβατοι! Οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν, αναζητώντας αλλού την τύχη τους, και τα λίγα μικρότερα παιδιά που υπάρχουν εδώ, δεν έχουν ούτε μια παιδική χαρά για να παίζουν»!

Θεώνη Παπαδοπούλου(Κάτοικος Βάλμη):

«Η κατάσταση στη Βάλμη, όσο πάει και χειροτερεύει! Το χωριό μας είναι πλέον σε κακό χάλι! Έτσι η νεολαία φεύγει, αναζητώντας αλλού την τύχη τους! Επιπλέον δεν έχουμε δρόμους! Απόδειξη ότι περπατάμε ακόμα στο χαλίκι, εν έτη 2023, ενώ κάθε φορά που βρέχει πολύ, κινδυνεύουμε να αποκοπούμε! Όσο για τους αγροτικούς δρόμους, ούτε και εγώ θυμάμαι από πότε έχει να γίνει συντήρηση! Δυστυχώς μας « έφαγαν… « οι φωτιές και ο σεισμός, και οι φορείς με την εκάστοτε πολιτεία μας εγκατέλειψαν»!

Όλη η επικαιρότητα