Ηλεία

Οδοιπορικό στην Αρχαία Πίσα (Μιράκα): Παραμένει θελκτική και… σήμερα!

Απέχει περίπου 9 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και το όνομά της οφείλεται στην αρχαία πόλη – κράτος της Πίσας, ταξιδεύει η «Πατρίς της Κυριακής»!
Ακούστε το άρθρο

Η Αρχαία Πίσα (ή Μιράκα), με περίπου 250  μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται ανατολικά από τον αρχαιολογικά χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, κοντά στις βόρειες όχθες του Αλφείου, περιοχή που έχει χαρακτηριστεί σαν τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Απέχει περίπου 9 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και το όνομά της οφείλεται στην αρχαία πόλη – κράτος της Πίσας, ταξιδεύει η «Πατρίς της Κυριακής»!

Η ιστορία  του χωριού!

Η Πίσα ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ηλείας και πήρε το όνομα του ιδρυτή της Πίσου. Γνώρισε μεγάλη ακμή στη μυκηναϊκή εποχή και στο κράτος της ανήκε και η Ολυμπία ενώ είχε δικούς της βασιλιάδες. Την εποχή εκείνη η Ηλεία ήταν χωρισμένη σε δύο βασίλεια, των Επειών με έδρα την Ήλιδα και των Νηλείδων με έδρα την Πίσα. Τα δύο κράτη βρέθηκαν πολλές φορές σε αντιπαράθεση για τον έλεγχο των Ολυμπιακών αγώνων, η Πίσα είχε αρχικά την ευθύνη των αγώνων αλλά αυτό το προνόμιο το πήραν οι Ηλείοι έπειτα από μακροχρόνιο πόλεμο που κράτησε από το 588 π.χ. μέχρι το 580 που κατέλαβαν την Πίσα. Όταν ο Όξυλος θέλησε να ενώσει την Ηλεία σε ένα κράτος και το εφάρμοσε, πολλοί Πισάτες αρνήθηκαν και έφυγαν στην Ήπειρο δημιουργώντας εκεί νέες πόλεις, όπως οι Ελάτεια, Πανδοσία και Βουχέτιο. Αποικία της Πίσας ήταν η Ιταλική πόλη Πίζα.Σύμφωνα με την μυθολογία οι Πισάτες διοργάνωσαν τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν ο Πέλοπας νίκησε σε αρματοδρομία τον βασιλιά της Οινόμαο (το όνομα του οποίου έφερε παλιότερα η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού που πλέον δεν υφίσταται) και έλαβε ως έπαθλο την κόρη του Ιπποδάμεια.

Υπέροχος  τουριστικός προορισμός… 

Διαθέτει τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχείο, ξενώνας, ενοικιαζόμενα δωμάτια) και κέντρα εστίασης, για κάθε επισκέπτη, αλλά και για όποιον θέλει να κάνει διακοπές ήσυχα και απλά, δίπλα στην Αρχ. Ολυμπία!

Ο  τοπικός Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος.

Αποτελείται από άτομα που κατοικούν ή έλκουν την καταγωγή τους από την Αρχαία Πίσα καθώς και φίλους αυτού , και δραστηριοποιείται από τον Αύγουστο του 2013. Σκοπός του συλλόγου, είναι η προβολή των δραστηριοτήτων του συλλόγου, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που αφορούν το χωριό! Παράλληλα  διοργανώνει διαφορες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους!

Κύριο εισόδημα το  λάδι  …

Κύριο  εισόδημα  των κατοίκων  της Αρχ. Πίσας  είναι το λάδι,  και φυσικά  τα Ξενοδοχειακά  συγκροτήματα της Αρχ. Ολυμπίας όπου εργάζονται  κάποιοι κάτοικοι του χωριού!

 Τι δηλώνουν  οι κάτοικοι του χωριού:

Σοφιανός Σοφιανόπουλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρχαίας Πίσας)

«Η πανδημία έχει πλήξει τον Τουρισμό στην Αρχαία Ολυμπία και κατ` επέκταση και στο χωριό μας που βρίσκεται ελάχιστα μακριά αφού έχουμε αρκετούς κάτοικους που δούλευαν εκεί. Παρ` όλα αυτά προσπαθούμε με διάφορες κινήσεις να διατηρήσουμε όμορφο και ζωντανό το φιλόξενο χωριό μας. Ηδη φιλοξενούμε δυο οικογένειες από την Ουκρανία, σε συνεργασία  με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου μας, κ. Νικ. Αναστασόπουλο, καθώς και εγώ έχω ρίζες από τον Πόντο! Εντός του χωριού δεν έχουμε θέματα κι αν τυχόν προκύψει κάτι στην καθημερινότητα λύνεται… Χρειάζεται όμως ο Δήμος  να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην Αεχ. Πίσα που έχει ιστορία! Προσπαθούμε  για μια αδελφοποίηση με την Πίζα της Ιταλίας, όμως ακόμα έχει μείνει στα «χαρτιά»! Περιμένουμε τις αποζημιώσεις από τις τελευταίες πυρκαγιές, για να ανασάνουμε, καθώς η κίνηση όσο πάει και μειώνεται! Κάποτε στην Αρχ. Πίσα δεν υπήρχε καρέκλα  στα μαγαζιά για να καθίσεις, και τώρα βλέπεις με το ζόρι 5 άτομα! Διαθέτουμε Πολιτιστικό σύλλογο και έχουμε σχεδιάσει την δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου που θα είναι επισκέψιμο για όλους. Πλην όμως έχουμε μείνει πίσω λόγω της πανδημία. Είμαστε έτοιμοι όμως, έχουμε συγκεντρώσει πολλά εκθέματα και μόλις τα πράγματα πάνε καλύτερα θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση του».

Γιώργος Γιαννόπουλος (πρ. πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρχαίας Πίσας)

«Το χωριό μας πληθυσμιακά ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν έχουμε καμία γέννηση ενώ έχουμε περισσότερους θανάτους, μεγάλων σε ηλικία συγχωριανών μας. Αν συνεχίσει έτσι θα ψάχνουμε να βρούμε άνθρωπο… Σοβαρά προβλήματα υποδομών σαν χωριό δεν έχουμε. Τα βασικά προβλήματα που είχε λύθηκαν πολύ νωρίτερα. Από τις καλλιέργειες έχει μείνει μόνο η ελιά κι αυτή όμως δεν καλλιεργείται εντατικά… Στηριζόμαστε στον Τουρισμό, και είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε δίπλα στην Αρχ. Ολυμπία! Έχουμε καταστήματα και ξενώνα που πριν την πανδημία είχαν πολύ δουλειά. Αυτά έχουν πληγεί είναι αλήθεια και τα στερούμαστε κι εμείς αφού έχει αλλάξει η καθημερινότητα μας».

Βασίλης Ρήγας((πρ. πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρχαίας Πίσας)

«Σαν χωριό δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση την αγροτική οδοποιία! Το οικονομικό όμως μας έχει γονατίσει! Καθώς δεν έχουμε ακόμα αποζημιωθεί για τις ελιές που μας κάηκαν το καλοκαίρι! Σε γενικές γραμμές παραμένουμε ένα ζωντανό χωριό, από τα λίγα που έχουν απομείνει στην Ηλεία! Όμως έρχονται δύσκολες ημέρες, και τα παιδιά μας θα ζήσουν πολύ δύσκολα»!

Αντώνιος Ρήγας (Κάτοικος Αρχ. Πίσας):

«Σαν χωριό από πλευράς υποδομών, είμαστε σε καλή κατάσταση! Όμως ο πληθυσμός μειώνεται, γεννήσεις δεν υπάρχουν, και στο τελος  θα μείνουμε ως ένα θέρετρο! Κάποτε στο Δημ. σχολείο φοιτούσαν 100 παιδιά, και τώρα τίποτα! Η κρίση μας γονάτισε, και ο κόσμος μαζεύεται νωρίς στο σπίτι του γιατί δεν έχει λεφτά! Ευτυχώς και οι συντάξεις»!

Ελένη  Ρήγα(Κάτοικος  Αρχ. Πίσας)

«Με την πανδημία χάθηκε η ζωντάνια που είχαμε και όλοι είναι κλεισμένοι. Σφύζαμε από ζωή και κόσμο κάποτε, και τώρα τα μαγαζιά υπολειτουργούν!  Για τους νέους είναι τώρα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές! Εμείς έχουμε περάσει από κάποιες καταστάσεις, καλές ή κακές. Οι νέοι τώρα τι θα κάνουν, κάθε χρόνο και χειρότερα»!

Παναγιώτης Χαρδαβέλας (Κάτοικος Αρχ. Πίσας):

«Κάποτε εδώ ήταν παράδεισος, τώρα ο κόσμος δεν έχει λεφτά, και έρχονται δύσκολες ημέρες! Ενώ ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς, έχοντας φτάσει σήμερα τους  250 κατοίκους! Ενώ παλιότερα στο σχολείο μας πήγαιναν 100 παιδιά! Ευτυχώς δεν έχουμε προβλήματα χάρις στην φροντίδα του αεικίνητου προέδρου μας, ενώ φυσικά όπως σε όλα τα χωριά, δεν υπάρχει κίνηση, καθώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά! Εμείς εδώ περιμένουμε ακόμα τις αποζημιώσεις από τις ελιές που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι, και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε με την αύξηση των αγροτικών εφοδίων»!

Νίκος  Μιχαλόπουλος (Κάτοικος Αρχ. Πίσας):

«Προβλήματα με τις υποδομές δεν έχουμε,  άλλωστε από το χωριό περνά πολύς κόσμος λόγω της Αρχαίας  Ολυμπίας. Όμως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ιστορία της Αρχ. Πίσας, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον σαν χωριό! Γιατί έως τώρα την τουριστική εκμετάλλευση εξ ολοκλήρου, την έχει η Αρχ. Ολυμπία! Πρέπει δηλ. και εμείς να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί! Καθώς  με τις καλλιέργειες πλέον δεν γίνεται τίποτα! Έχουμε ήδη δημιουργήσει διάφορα καταλύματα! Επίσης πρέπει να προχωρήσει η αδελφοποίηση  με την Πίζα της Ιταλίας, και βέβαια μεγάλη ζημιά ως χωριό, μας έχει κάνει η κοπή του παλιού δρόμου Πύργου Τριπόλεως, στο ύψος της Ολυμπιακής Ακαδημίας! Όλα αυτά απαιτούν φροντίδα και λύσεις, αν θέλουμε να μην σβήσουμε ως χωριό»!

Όλη η επικαιρότητα