WEB tv Ηλεία

Οδοιπορικό στην Πεύκη: Έχει πολλά νερά… κόσμο δεν έχει!

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ: ΠΕΥΚΗ (Δήμου Πύργου )
Ακούστε το άρθρο

H Πεύκη είναι ημιορεινό χωριό του νομού Ηλείας και βρίσκεται 35,54 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Πύργου σε υψόμετρο 550 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές του όρους Φολόη.

Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ωλένης του Δήμου Πύργου και έχει περίπου 100  μόνιμους κατοίκους. Η Τοπική Κοινότητα συνορεύει με τις Τοπικές Κοινότητες Αγίας Άννας και Κλινδιά. Επίσης, περικυκλώνεται από το Δρυόδασος της Φολόης. Νότια του χωριού βρίσκεται το Γούμερο.  Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Μπενέτι, αλλά το 1928 μετονομάστηκε σε Πεύκη.  Στην Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι πρόσφεραν σημαντική βοήθεια στο αγωνιζόμενο γένος.

H  ιστορία  της Πεύκης:

Την 20/04/1835 προσαρτάται στον τότε Δήμο Φολόης.   Το ΦΕΚ 5Α της 08/03/1841 αποσπά τον οικισμό από το Δήμο Φολόης και τον προσαρτά στον τότε Δήμο Λαμπείας. Με το ΦΕΚ 256Α της 28/08/1912 προσαρτάται στην κοινότητα Αγίας Άννης. Με το ΦΕΚ 260Α της 20/12/1913 αποσπάται από την κοινότητα Αγίας Άννης και ορίζεται έδρα της κοινότητας Μπεντενίου. Την 08/08/1928 με το ΦΕΚ 156Α ο οικισμός μετονομάστηκε από Μπεντένι σε Πεύκη. Με το ΦΕΚ 244Α της 04/12/1997, σύμφωνα με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση “Καποδίστριας”, προσαρτάται στο Δήμο Ωλένης μέχρι το 2010 που εντάχθηκε στο Δήμο Πύργου (ΦΕΚ 87Α – 07/06/2010) βάσει της Διοικητικής Μεταρρύθμισης “Καλλικράτης”.

Γλύτωσε  από θαύμα…  το 2007 !

Τον Αύγουστο του 2007 σε εκείνες τις καταστροφικές φωτιές  στην Ηλεία,  η φωτιά έζωσε τη Πεύκη και το χωριό εκκενώθηκε, με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς πέντε σπίτια…,  με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι  τον  Ι.Ν. της Παναγίας  της Θεοτόκου που  βρίσκεται  στην άκρη  του χωριού και κοντά στο δάσος, όμως σώθηκε από θαύμα!!! Καθώς κάηκαν μόνο τα δέντρα  πέριξ  του ναού!

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Γρηγόρης Ξουλέης (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πεύκης)

«Είμαι  πρόεδρος  της κοινότητας την τελευταία  τετραετία, και προσπαθώ  όσο μπορώ να δίνω λύσεις στα προβλήματα του χωριού σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου που ανήκουμε, βοηθώντας τους συμπατριώτες μου, όχι τώρα που εκλέχτηκα πρόεδρος, αλλά από την ώρα που εγκαταστάθηκα μόνιμα στο χωριό, ερχόμενος από την Αθήνα το 2010!  Έχοντας μάλιστα υπηρετήσει στην Κύπρο  στο πραξικόπημα του 1974!  Η Πεύκη  είναι  ένα μικρό χωριό, 80 με 100, το καλοκαίρι όμως φτάνουμε και τους 300. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικά(κυρίως ελιές) και κτηνοτροφικά. Φέτος η χρονιά  ήταν πολύ καλή για τις ελιές, και το ίδιο ελπίζουμε και για την επόμενη!. Προβλήματα με την καθημερινότητα  δεν έχουμε, τόσο με την ύδρευση , όσο με τον φωτισμό, αλλά και την καθαριότητα. Κύριο χαρακτηριστικό τα πολλά νερά που έχουμε, έχοντας άλλωστε 4 πέτρινες βρύσες μέσα στο χωριό, και δική μας γεώτρηση που υδροδοτείται το χωριό μας!  Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα μας εδώ και 17 χρόνια είναι ο  γιατρός! Με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι του χωριού μας να πηγαίνουν στο νοσοκομείο του Πύργου ή σε ιδιωτικά ιατρεία. Ακόμα, το παλιό σχολειό θέλει επισκευή και περίφραξη, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τα αδέσποτα! Στη γέφυρα στο δρόμο προς Πανόπουλο,  χρειάζεται υποστύλωση γιατί αν πέσει θα αποκλειστούμε. Βελτίωση χρειάζεται και η αγροτική οδοποιία».

Αλέκος Πετρόπουλος(Συνταξιούχος – ετεροδημότης):

«Το  μισό χρόνο βρίσκομαι  στην Αθήνα, και τον άλλο μισώ στην Πεύκη,  ένα χωριό που δεν το αλλάζω  με τίποτα, νοσταλγώντας τα παιδικά μου χρόνια και την ζωή που είχε τότε! Γιατί τώρα η ζωή εδώ είναι δύσκολη κι έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο με την πανδημία, καθώς δεν υπάρχει κόσμος και ιδίως νέοι! . Δυστυχώς  δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για τα  χωριά  μας, τα  έχουν εγκαταλείψει όλοι. Παρακαλούμε τους αρμόδιους να κάνουν κάτι το συντομότερο δυνατό. Να στηρίξουν τον πρόεδρο  μας που συνεχώς  τρέχει για εμάς, στα αιτήματα που κάνει για το χωριό μας».

Γιάννης  Δημακόπουλος(Κάτοικος  Πεύκης και πρώην πρόεδρος κοινότητας):

«Το χωριό μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε σχέση με άλλα ορεινά χωριά της Ηλείας, έχοντας βοηθήσει και εγώ στα χρόνια που ήμουν πρόεδρος, όπως βοηθά τώρα και ο κ. Ξουλεής!  Όμως τα προβλήματα δεν θα πάψουν να υπάρχουν, καθώς είμαστε σε έναν μεγάλο Δήμο, με πολλά χωριά στην πλάτη του! Ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την καθημερινότητα, με εξαίρεση τον γιατρό που δεν έχουμε, καθώς είμαστε πλέον κοινωνία γερόντων! Εύχομαι η κυβέρνηση που θα αναλάβει στις 25 του μήνα να ασχοληθεί με τα χωριά που έχουν ανάγκες»!

Αλέξανδρος  Διονυσόπουλος(Κάτοικος Πεύκης):

«Η Πεύκη είναι ένα μικρό χωριό, χωρίς νεολαία και χωρίς κόσμο, ιδίως το χειμώνα! Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εκκλησία  του χωριού κάθε 15 ημέρες, εγώ που είμαι και ψάλτης, δεν βλέπω περισσότερους  από 5 – 6 ! Ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την καθημερινότητα χαρις το ενδιαφέρον του προέδρου μας , και ευτυχώς που ήταν καλή χρονιά  για τις ελιές!  Καθώς  η κτηνοτροφία είναι δύσκολη αφού οι τροφές ακριβαίνουν και η τιμή στο γάλα είναι χαμηλή! Για αυτό η πολιτεία πρεπει να ασχοληθεί και με τα χωριά μας»!

Χαρίκλεια  Χριστοπούλου(Κάτοικος Πεύκης):

« Η ζωή στο χωριό  και ιδίως στην Πεύκη  είναι δύσκολη,  και τα πράγματα χειροτερεύουν!  Καθώς  έχουμε  μεγάλους  ανθρώπους, και είμαστε  χωρίς γιατρό και φαρμακοποιό, τρέχοντας άμα συμβεί κάτι…,  να προλάβουμε στον Πύργο. Ενώ  πρόβλημα έχουμε και με τα αδέσποτα! Τα παιδιά που γεννιούνται είναι λιγοστά κι όταν μεγαλώνουν φεύγουν. Εγώ απεναντίας ήρθα από την Αθήνα  εδώ για μόνιμη εγκατάσταση και δεν το έχω μετανιώσει! Δεν ζηλεύω τη ζωή στην πόλη, καθώς  η ζωή εδώ είναι ηρεμη , και κυλά ευχάριστα»!

Όλη η επικαιρότητα