WEB tv Ηλεία

Oδοιπορικό στην Σκιλλουντία: Δεν βρίσκουν τετράδα… ούτε για δηλωτή! (βίντεο)

Στο χωριό αυτή την στιγμή ζουν περίπου 300 κάτοικοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ένας μικρός αριθμός ανήκει στην κατηγορία των νέων και ακόμη λιγότερα είναι τα παιδιά.
Ακούστε το άρθρο

Στην Σκιλλουντία του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρέστενας , ταξιδεύει… σήμερα η «Πατρίς της Κυριακής»! Η Σκιλλουντία είναι σχετικά ένα νέο χωριό με τη μορφή που έχει σήμερα, καθώς ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972, και μεταφέρθηκε εκεί στο τέλος του 1974, εγκαταλείποντας την παλιά… , λόγω του σεισμού του 1965!

Χρόνο με το χρόνο ο πληθυσμός γίνεται όλο και λιγότερο, οι νέοι αναζητούν αλλού την τύχη τους και η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν φθάνει στην τοπική κοινότητα Σκιλλουντίας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρέστενας  είναι… έρημοι δρόμοι…

Στο χωριό αυτή την στιγμή ζουν περίπου 300 κάτοικοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ένας μικρός αριθμός ανήκει στην κατηγορία των νέων και ακόμη λιγότερα είναι τα παιδιά.

Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι θαμώνες των καφενείων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό λειτουργούν μόνο  δυο καφενεία και αυτά  λειτουργούν κυρίως τα βράδια, αφού την ημέρα δεν υπάρχουν θαμώνες. Και τα βράδια όμως, μόλις 5-6 άνθρωποι θα περάσουν από εκεί, για να ανταλλάξουν μια κουβέντα και να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα που είναι ίδια και απαράλλαχτη. Με τους αλλοδαπούς μάλιστα που μένουν στο χωριό να είναι περισσότεροι!!!

Δεν υπάρχουν κίνητρα και οι νέοι φεύγουν!

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα(κυρίως τις ελιές), και την κτηνοτροφία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν υποδομές και έτσι οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό, αναζητώντας αλλού την τύχη τους, ενώ όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη είναι στο στάδιο της αναζήτησης.

Από 1990 έχει κλείσει το σχολείο…

Το σχολείο έχει κλείσει από την δεκαετία του ’90 και παιδιά που έχουν απομείνει στο χωριό, είναι αναγκασμένα να πηγαινοέρχονται στην έδρα του Δήμου στα Κρέστενα.  Μάλιστα, όπως λένε οι γονείς , έχουμε γίνει «ταξιτζήδες» αφού εκτός από το σχολείο,  είναι και τα φροντιστήρια και γενικώς για οτιδήποτε χρειάζονται πρέπει να μετακινηθούν στην Κρέστενα, καθώς στο χωριό δεν υπάρχει τίποτα… Το παράπονο των κατοίκων είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να επισκέπτονται το χωριό και οι ετεροδημότες,  με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που το χωριό αλλάζει όψη,  εκφράζοντας  φόβους,  ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κανείς στο χωριό.

«Θερίζει»… ο καρκίνος και οι κάτοικοι ζητούν αντικατάσταση του αμίαντου…

Το βασικότερο πρόβλημα των κατοίκων της Σκιλλουντίας αυτή την ώρα, δεν είναι ούτε η ύδρευση, ούτε ο φωτισμός, αλλά ούτε η καθαριότητα, καθώς όλα αυτά λειτουργούν άψογα με την καθημερινή παρουσία του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρέστενας, αλλά η αντικατάσταση των αμίαντο – σκεπών  των σπιτιών τους!
Τα περισσότερα σπίτια της Σκιλλουντίας διαθέτουν σκεπή αμιάντου

Καθώς υποστηρίζουν ότι αυτή είναι και η βασική αιτία που ο καρκίνος στο χωριό τους κυριολεκτικά «θερίζει», ζητώντας από την πολιτεία την αντικατάσταση, όπως έγινε πριν χρόνια, με το δίκτυο ύδρευσης, που και εκείνο ήταν από αμίαντο!  Επίσης ζητούν την επισκευή του λεηλατημένου αυτή την ώρα Δημοτικού Σχ. Σκιλλουντίας, στο οποίο έχει πέσει ακόμα και η σκεπή του! Όσο για τους ξενώνες που διαθέτει το χωριό, και αυτοί δεν πάνε πίσω!

 Τι δηλώνουν πρόεδρος και κάτοικοι του χωριού!

Χρήστος Τσάμης (Πρόεδρος  Τ.Κ. Σκιλλουντίας):

«Η ζωή κυλά ήρεμα στο χωριό μας, παρότι δεν έχουμε κόσμο! Όπως παλιότερα, όπου πρωί, μεσημέρι και βράδυ, γινόταν χαμός! Απόδειξη ότι έχουμε μείνει μόνο με δυο καφενεία, τα οποία και αυτά υπολειτουργούν, καθώς δεν υπάρχει και νεολαία! Περιμένουμε το καλοκαίρι για να ανακάμψουμε λίγο με τους ετεροδημότες, και φυσικά μια καλή παραγωγή λαδιού τη νέα σεζόν, για να ανασάνουμε οικονομικά! Πάντως το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αντικατάσταση των αμίαντο – σκεπών του χωριού μας, καθώς ο καρκίνος εδώ «θερίζει», και οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό είναι και η βασική αιτία! . Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες έως τώρα των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου,  δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πολιτεία, φυσικά λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται! Ενώ το καλοκαίρι με την κάθοδο των ετεροδημοτών, παρατηρείτε έλλειψη νερού»!

Φίλιππος Τουρής ( Κάτοικος Σκιλλουντίας): 

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, όπως όλη η Ελλάδα και τα χωριά μαραζώνουν! Έτσι και η Σκιλλουντία όπου δεν υπάρχει καθόλου κίνηση! Αν οι κυβερνώντες δεν ασχοληθούν σοβαρά με την ύπαιθρο, θα πάψει να υπάρχει! Κάποτε δεν υπήρχε καρέκλα να κάτσουμε στα καφενεία, και τώρα δεν συμπληρώνουμε, ούτε για ζηλωτή! Το καλοκαίρι με τους ετεροδημότες έχουμε πρόβλημα με το νερό, φυσικά σχολείο δεν υπάρχει, και τώρα δεν λειτουργεί και η εκκλησία μας, καθώς ο παπάς που έχουμε, είναι άρρωστος! Με λίγα λόγια κάθε χρόνο και χειρότερα, όσο πάμε και ερημώνουμε περισσότερο»!

Γεωργία Σκούφη(Κάτοικος Σκιλλουντίας):

«Όπως όλα τα χωριά, έτσι και η Σκιλλουντία δεν έχει κόσμο! Και το βασικότερο όλων, δεν υπάρχει νεολαία, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά να κλείνουν το βράδυ μόλις νυχτώσει! Νοσταλγώντας την εποχή πριν τα μνημόνια! Μερ αποτέλεσμα να έχει πέσει και ο τζίρος στα μαγαζιά τουλάχιστον στο 50%, παλεύοντας να βγάλουμε τα έξοδα, και ιδίως την ΔΕΗ! Ευτυχώς που δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την καθημερινότητα, με εξαίρεση το καλοκαίρι, όπου με την κάθοδο των ετεροδημοτών, έχουμε έλλειψη νερού! Δυστυχώς δεν βλέπω ανάκαμψη στο μελλον»!

Νίκος Σκούφης(Κάτοικος Σκιλλουντίας):

«Όσο περνά ο καιρός, η κατάσταση χειροτερεύει και στην Σκιλλουντία , όπως άλλωστε σε όλα τα χωριά! Ο κόσμος έχει επηρεαστεί αρκετά από την οικονομική κρίση, και φυσικά την πανδημία του Κορωναιού, που τον έκλεισε στο σπίτι του, και του έγινε συνήθεια! Για αυτό και δεν βλέπω βελτίωση στο άμεσο μέλλον, και πολύ φοβάμαι ότι αυτή θα έρθει, όταν φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού! Ξεκινώντας πλέον από την αρχή! Όσο για την καθημερινότητά μας, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση το καλοκαίρι όπου έχουμε έλλειψη νερού, και ευελπιστούμε σε μια καλή σεζόν για το λάδι , καθώς με τις έως τώρα ενδείξεις των ελιών, φαίνεται πως θα έχουμε μια καλή παραγωγή»!

Όλη η επικαιρότητα