Categories: Ηλεία

Οδοιπορικό στις Ράχες – «Με θέληση για πρόοδο…»

Share

Του Γ. Παπαφωτόπουλου

Στις Ράχες του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρέστενας ταξιδεύει… σήμερα η «Πατρίς της Κυριακής»!

Οι Ράχες , ανήκουν στον δήμο ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. H επίσημη ονομασία είναι “αι Ράχαι”. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Ράχες ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Ραχών, του πρώην Δήμου ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ.

Οι Ράχες έχουν υψόμετρο 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,5842221526 και γεωγραφικό μήκος 21,5604085851. Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων των Ραχών ασχολείται με την καλλιέργεια ελιών (είναι το βασικό προϊόν), και σε μικρό ποσοστό με διάφορες άλλες καλλιέργειες(ντομάτας, καλαμποκιού και βάμβακος στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας, καθώς και με την κτηνοτροφία. Στο χωριό αυτή την στιγμή ζουν μόνιμα περίπου 150 κάτοικοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ένας μικρός αριθμός ανήκει στην κατηγορία των νέων και ακόμη πολύ λιγότερα είναι τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό λειτουργούν πλέον δύο καφενεία και μια ψησταριά, και αυτά είναι ανοιχτά κυρίως τα βράδια, αφού την ημέρα δεν υπάρχουν θαμώνες, ιδίως το χειμώνα!

Δεσπόζει ο Ι.Ν. των Αγ. Αποστόλων!

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων! Η εκκλησία αυτή είναι το καμάρι των απανταχού Ραχαίων ! Έγινε δε από δωρεές ομογενών, και χάρις την προσωπική εργασία των κατοίκων της! Είναι δε χαρακτηριστικό το παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται προς τιμήν τους στις 30 Ιουνίου! Εδώ και μερικά χρόνια δεν λειτουργεί το Δημοτικό σχολείο, λόγω έλλειψης παιδιών, και οι λίγοι μαθητές πηγαίνουν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο στο Καλλίκωμο, και στα Κρέστενα, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου!
Δίνει ζωντάνια ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος «Στροφυλιά»!

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, υπό την προεδρία της ακούραστης προέδρου κας Βάσως Πρίνου – Μάγκρα, και των συνεργατών της(κυρίως των γυναικών του χωριού), αποτελεί μια όαση για το χωριό, που πραγματικά τον έχει αγκαλιάσει! Διοργανώνοντας συνεχώς εκδηλώσεις, όπως π.χ. την τσικνοπέμπτη, την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και την Πρωτομαγιά στην παραλία των Ραχών, ενώ βέβαια είναι αμέτρητες οι εκδρομές που διοργανώνει, δίνοντας μια διαφορετική ζωή στο χωριό, που ξεφεύγει για λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα!

Η αναξιοποίητη Παραλία και οι καλλιέργειες !

Οι Ράχες απέχουν ελάχιστα από την θάλασσα και τον Κυπαρισσιακό κόλπο, διαθέτουν παραλία που, όμως, μένει αναξιοποίητη και ουσιαστικά μη προσβάσιμη λόγω… βόσκησης! Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού ασχολούνται με την γεωργία, κυρίως με την καλλιέργεια καλαμποκιού, καρπουζιού, βαμβακιού, ελιών, ντομάτας κ.α.

Κωνσταντίνος Πρίνος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ραχών)

«Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Αν δεν ασχοληθεί κάποιος με τα αγροτικά δεν υπάρχει δουλειά να σε κρατήσει. Παλιότερα είχαμε σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό και οι νέοι τώρα είναι ελάχιστοι. Τριφύλλι, αραποσίτι και ελιές, είναι οι κύριες καλλιέργειες. Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και να δοθούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές, ιδιαίτερα στους νεότερους, για να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες για να μην μαραζώσουν τα χωριά σε όλη τη χώρα. Με τον δήμο έχουμε άριστη συνεργασία και δεν αντιμετωπίζουμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Το χωριό μας διαθέτει και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Στροφυλιά” που λόγω κορωνοιού έχει μείνει πίσω αλλά όμως προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παραλία μας που διαθέτει έναν από τους καλύτερους δρόμους πρόσβασης. Κι αυτό γιατί η χρήση της ευρύτερης περιοχής από κτηνοτρόφους καθιστά –ουσιαστικά- απαγορευτική τη πρόσβαση».

Πρίνου Βασιλική(Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου η «Στροφυλιά»!

«Εδώ και περίπου πέντε χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, αποτελεί μια όαση για το χωριό, που πραγματικά τον έχει αγκαλιάσει! Διοργανώνοντας συνεχώς εκδηλώσεις, όπως π.χ. την τσικνοπέμπτη, την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και την Πρωτομαγιά στην παραλία των Ραχών, ενώ βέβαια είναι αμέτρητες οι εκδρομές που διοργανώνει, δίνοντας μια διαφορετική ζωή στο χωριό, που ξεφεύγει για λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα! Βέβαια η κατάσταση με το κορονοιό μας έχει επηρεάσει, αλλά στολίσαμε το χωριό μας, δίνοντας του λίγη ζωντάνια! Έτσι κρατάμε το χωριό ενωμένο, μιας και κίνηση δεν υπάρχει λόγω του κορονοιού! Ο Δήμος είναι πάντα δίπλα μας σε ότι του ζητάμε, και ελπίζουμε το 2022 να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που ξέραμε. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ»!

Ιωάννα Σταθοπούλου(Κάτοικος Ραχών):

«Το χωριό μου δεν το αλλάζω με τίποτα, καθώς δεν μας λείπει τίποτα! Παρά την πανδημία τα δυο αυτά χρόνια, είμαστε σε καλή κατάσταση και ασφαλής εδώ! Ο Δήμος μας είναι πάντα δίπλα μας, , και περιμένουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να κάνουμε γιορτές»!

Σόνια Μπιρμπίλη(Κάτοικος Ραχών):

«Είναι δύσκολη η κατάσταση λόγω του κορονοιού και εδώ, όπως άλλωστε παντού, αλλά το παλεύουμε , άλλωστε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς! Πράγμα που σημαίνει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι χειρότερα από πέρυσι, καθώς φοβόμαστε πρώτα για την υγεία μας, και έχουμε οικονομικά προβλήματα! Όμως δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας».

Χρήστος Βούλγαρης (Κάτοικος Ραχών):

«Οι Ράχες είναι ένα νοικοκυρεμένο χωριό που δεν του λείπει τίποτα! Μάλιστα τα παλιότερα χρόνια ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα! Δυστυχώς όμως τώρα δεν υπάρχει ζωή, ο κόσμος έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από τον κορονοιό, ενώ έχει και οικονομικά προβλήματα! Έτσι τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα είναι φτωχά»!

Κατερίνα Τρυφωνοπούλου(Κάτοικος Ραχών):

«Είμαι 22 χρόνια επαγγελματίας εδώ, όμως αυτό που βιώνουμε τώρα δεν έχει ξανασυμβεί! Πλέον δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα! Καθώς ο κόσμος ελέω κορονοιού, έχει κλειστεί στα σπίτια του! Έτσι νοσταλγούμε πολύ τα παλιά χρόνια, ιδίως αυτές τις ημέρες! Φοβάμαι πολύ το μέλλον, όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Καλές γιορτές σε όλους»!