Ηλεία

Οδοιπορικό στο Άνω Σαμικό: «Το χωριό των ναυτικών… ερημώνει»!

Το Αν. Σαμικό βρίσκεται σε μία προνομιακή θέση και είναι πραγματικά ένα χωριό που το στηρίζουν οι άνθρωποί του
Ακούστε το άρθρο

 Κίνητρα και στήριξη αναζητούν από την πολιτεία οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας  Άνω Σαμικού του δήμου Ανδρίτσαινας Κρέστενας , για να μπορέσουν να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στο χωριό. Άνθρωποι που επιθυμούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους, αλλά αναγκάζονται σταδιακά να τον εγκαταλείψουν αναζητώντας την τύχη τους αλλού, αφού δεν υπάρχει μέλλον.

Το Αν. Σαμικό (το χωριό του άλλοτε διεθνή παίκτη της Εθνικής  μπάσκετ  Παναγιώτη Βασιλόπουλου),   βρίσκεται σε μία προνομιακή θέση και είναι πραγματικά ένα χωριό που το στηρίζουν οι άνθρωποί του και αυτό φαίνεται και από την εικόνα του. Το Άνω Σαμικό ή αλλιώς Τσελεπί (όνομα που προήλθε από τον τούρκο Αλή Τσελέπη, ο οποίος κατοικούσε στο χωριό) , είναι κτισμένο σε ύψωμα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους και την αποξηραμένη λίμνη της Αγουλινίτσας. Πλέον έχουν απομείνει εκεί γύρω στους 300 κατοίκους , υπάρχουν όμως ακόμη νέοι άνθρωποι, ωστόσο σταδιακά ένας- ένας εγκαταλείπει αφού απουσιάζουν τα στοιχειώδη που θα δώσουν ώθηση να συνεχίσουν εκεί την ζωή τους.

Κάποτε ήταν το χωριό των ναυτικών…, τώρα όμως?

Οι περισσότεροι κάτοικοι τώρα πλέον, ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα(κυρίως με τις ελιές), ωστόσο η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη , εξ αιτίας της αλματώδους αύξησης των αγροτικών εφοδίων, και δεν υπάρχει προοπτική. Οι περισσότεροι νέοι που έχουν απομείνει , παραμένουν ανύπαντροι, αφού δεν μπορούν να προγραμματίσουν το αύριο, ελέω και της οικονομικής κρίσης που έχει ανατρέψει τα πάντα τα τελευταία χρόνια. Το χωριό παίρνει πλέον ζωή μόνο τα καλοκαίρια όταν κατεβαίνουν οι ετεροδημότες και αλλάζει λίγο η εικόνα. Κάποτε όμως ήταν «παράδεισος» , καθώς 100 και πλέον  Σαμικαίοι , ήταν ναυτικοί, και άλλοι τόσοι εργάζονταν σε  επαγγέλματα συναφή με την οικοδομή!  Τα τρία καφενεία και το ένα μπακάλικο που έχουν απομείνει, απλώς φυτοζωούν αφού σε καθημερινή βάση οι θαμώνες τους δεν ξεπερνούν τα πέντε άτομα και οι κουβέντες αναλώνονται στα ίδια και τα ίδια. Το δημοτικό σχολείο έκλεισε εδώ και χρόνια, και τα παιδάκια που έχουν απομείνει στο χωριό πηγαίνουν στο σχολείο  του Καλλικώμου, με το σχολικό λεωφορείο! Μόνη διέξοδος για να παίζουν τα μικρά παιδιά, η  καινούργια παιδική χαρά, ενώ φυσικά τους λείπει μια πλατεία!

Η βρύση του Άνω Σαμικού

Στο χωριό υπάρχουν ακόμα κτίσματα παλιά, κτισμένα από τους Τούρκους. Ένα από αυτά είναι η πέτρινη βρύση που είναι κτισμένη από αυτούς. Η βρύση η οποία πηγάζει από το λόφο του χωριού,  εξυπηρετούσε από παλιά τις ανάγκες των χωριανών. Οι γυναίκες με βίκες γέμιζαν το νερό και το μετέφεραν στα σπίτια για το νοικοκυριό τους ενώ χρησιμοποιούταν και για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες καθώς κ.α.

Όταν το χωριό δέχτηκε την ύδρευση (δεκαετία του ’60) διαπίστωσαν ότι το νερό δεν ήταν πόσιμο, οπότε πάλι τους εξυπηρετούσε η πέτρινη βρύση. Έως και σήμερα η βρύση διατηρείται σε καλή κατάσταση. Επίσης τώρα δίπλα στη βρύση έχει κτιστεί ένα εκκλησάκι. Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας όπου κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου που είναι η γιορτή της, μαζεύεται όλο το χωριό και γιορτάζei,  τηρώντας όλα τα έθιμα.

Ο  δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος «ΣΑΜΙΚΑΙΩΝ – ΓΗ»

Μπορεί  πλέον στο Αν. Σαμικό να μην υπάρχει  η ιστορική Δόξα Σαμικού, και τα παιδιά του χωριού να παίζουν μπάλα στο προαύλιο του Δημ. Σχολείου, όμως  στο κλειστό εδώ και χρόνια σχολείο, δραστηριοποιείται πλέον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωριού, «ΣΑΜΙΚΑΙΩΝ – ΓΗ»!

    Τι δηλώνουν ο Πρόεδρος και οι κάτοικοι  του χωριού!

Πολυζώης Μπαρακίτης (Πρόεδρος Τ.Κ. Άνω Σαμικού)

«Η φτώχεια κυριαρχεί και στο χωριό μας, με την ανεργία στους νέους να φουντώνει! Κάποτε  οι νέοι μας έβρισκαν διέξοδο στα καράβια, αλλά τώρα οι εφοπλιστές προτιμούν τους ξένους! Ευτυχώς και τα αγροτικά, και κυρίως οι ελιές που απασχολούνται για κάποιο διάστημα! Νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια, όταν τα μαγαζιά έκλειναν σχεδόν το πρωί και είχαμε πολύ κόσμο, καθώς τώρα απογράφησαν μόλις 350 κάτοικοι. Δεν έχουμε προβλήματα υποδομών, με εξαίρεση το καλοκαίρι με την κάθοδο των ετεροδημοτών, όταν κάποιες φορές παρατηρείται έλλειψη νερού! Έχουμε άριστη συνεργασία με το Δήμο που ανήκουμε και ιδίως το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο, και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα υλοποιηθεί και το έργο της πλατείας στο κέντρο του χωριού μας»!

Αναστασία Κλέκουρα (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου  «ΣΑΜΙΚΑΙΩΝ – ΓΗ»

«Το Άνω Σαμικό είναι ένα πολύ ωραίο και όμορφο χωριό με φανταστική θέα, χωρίς όμως πολύ νεολαία! Είμαι πρόεδρος τα τελευταία τρία χρόνια στον σύλλογο, ο οποίος ιδρύθηκε το 2015! Δυστυχώς  ο κορωνοιός δεν μας αφήνει να κάνουμε ως σύλλογος αυτά που θέλουμε, καθώς όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογος έχει μια πλούσια δράση! Απλά κάνουμε ότι επιτρέπεται, και ευελπιστούμε να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα»!

Τάκης Φιλιππόπουλος(Αντιπρόεδρος  Πολιτιστικού Συλλόγου «ΣΑΜΙΚΑΙΩΝ – ΓΗ»

« Ο σύλλογος μας είναι από τους πιο δραστήριους που υπάρχουν, με μέσο όρο τις  10 με 15 εκδηλώσεις το χρόνο! Ενώ πέρυσι με την μακρά καραντίνα, βοηθήσαμε τα παιδιά με το σύστημα Ηλεκτρονικής Διδασκαλίας! Δυστυχώς ο κορονοιός και η καραντίνα μας έχει στοιχήσει  πάρα πολύ, κυρίως σε ότι αφορά τον πολιτισμό! Το Άνω Σαμικό έχει ιστορία, έχοντας όμως τώρα μεγάλη ανεργία! Κάτι που δεν υπήρχε από το τέλος του 1960 έως και το τέλος του 1990, όταν ήμασταν το χωριό των ναυτικών! Τώρα μείναμε μόνο με κάποιους αξιωματικούς που οδεύουν σε σύνταξη! Ενώ υπήρχε και η λίμνη της Αγουλινίτσας που ζούσε πολύ κόσμος! Τώρα έχουμε μόνο τις ελιές, και με την προϋπόθεση να έχει τιμή το λάδι! Όσο για τις υποδομές, μας λείπει μια πλατεία, που θα δώσει άλλη αίγλη στο κέντρο του χωριού μας !

Πέτρος Πολυζωγόπουλος(Κάτοικος Άνω Σαμικού):

«Η  μεγάλη φτώχεια είναι εκείνο που κυριαρχεί  στο Άνω Σαμικό! Δεν υπάρχει κίνηση, και νοσταλγούμε  τα παλιά χρόνια, όπου στα μαγαζιά δεν έβρισκες καρέκλα να καθίσεις! Κάποτε όλο το χωριό ζούσε από τα καράβια, και από αυτά φτιάχτηκε! Όμως τώρα πέρα από κάποιους αξιωματικούς, εργάζονται μόνο δυο άτομα, καθώς οι εφοπλιστές προτιμούν τους ξένους! Πλέον δεν υπάρχει μέλλον, και με τις ελιές δεν γίνεται τίποτα»!

Ευστάθιος Παπαδόπουλος(Κάτοικος Άνω Σαμικού):

«Κάθε φέτος και χειρότερα στο χωριό μας! Καθώς η ανεργία και η ακρίβεια «βασιλεύουν»! Η πενιχρή σύνταξη δεν μας φτάνει, και δεν φτάνει ούτε για τη ΔΕΗ! Δουλειές δεν υπάρχουν για να εργαστούν οι νέοι μας, και έτσι τα παιδιά παραμένουν ανύπαντρα! Φτάσαμε σε σημείο μόλις νυχτώσει να μην κυκλοφορεί άνθρωπος»!

Γεώργιος Φιλιππόπουλος (Κάτοικος Άνω Σαμικού»:

«Η ζωή  είναι πλέον πολύ δύσκολη ! Η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για τη ΔΕΗ! Δεν υπάρχουν δουλειές για να εργαστούν οι νέοι μας, με τα μαγαζιά να κλείνουν από τις 7.30 μ. μ.! Μας έφαγε η ακρίβεια και το μέλλον μας πλέον  να είναι αβέβαιο! Ας  μαζευτούν και οι 300 της Βουλής, να κοιτάξουν τον λαό που αργοπεθαίνει»!

Ξένη Διονυσοπούλου (Κάτοικος Άνω Σαμικού):

«Η  μεγάλη φτώχεια χτύπησε και το χωριό μας! Η σύνταξη που παίρνουμε δεν φτάνει ούτε για τη ΔΕΗ, ενώ δεν υπάρχουν δουλειές για να εργαστούν τα νέα παιδιά! Πώς να υπάρξει μέλλον στο χωριό μας και σε όλα βέβαια τα χωριά, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση! Ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε ως χωριό προβλήματα υποδομών»!

Όλη η επικαιρότητα