WEB tv Ηλεία

Οδοιπορικό στο χωριό «Αρετή» – Τα προβλήματα μέσα από τα μάτια των κατοίκων (vid)

Λένε το νερό ... νεράκι

Η Αρετή είναι ένας πεδινός οικισμός που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Ηλείας. Βρίσκεται μόλις 45 km βορειοδυτικά του Πύργου, κοντά στο δρόμο και στη σιδηροδρομική γραμμή Πατρών Πύργου και υπάγεται διοικητικά στη δημοτική ενότητα Λεχαινών του καλλικρατικού δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συνορεύει με τις κοινότητες Κουρτέσι, Άνω Κουρτέσι, Καταρράχι και Λεχαινά και στα βορειοδυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Έχει υψόμετρο 23 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, με γεωγραφικό πλάτος 37,9732804411 και γεωγραφικό μήκος 21,3019337671. Από αυτήν περνά η Εθνική οδός 9 ή Ε.Ο. Πατρών-Πύργου.

Ιστορία

Η τοπική κοινότητα Αρετή έλαβε την ονομασία αυτή το 1959, καθώς νωρίτερα ο οικισμός αποκαλούνταν Ρετούνη. Το 1835 αποτελούσε οικισμό του τότε Δήμου Καλοτυχίας, ενώ από το 1841 και μετά ενσωματώθηκε στον τότε Δήμο Βουπρασίων.

Χάρτης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην κεντρική πλατεία της κοινότητας, όπου δείχνει τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος

Το 1879 η Ρετούνη προσαρτάται στο Δήμο Μυρτουντίων μέχρι και το 1912, όπου και γίνεται η έδρα της νεοσύστατης κοινότητας Ρετούνης, μαζί με τα χωριά Μπάστα και Βραχναίικα.

Το 1997 προσαρτάται στο Δήμο Λεχαινών και το 2010 στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης της δημοτικής ενότητας Λεχαινών.

Ο οικισμός απείχε μιάμιση ώρα δρόμο στα 1885 από τα Λεχαινά, την έδρα του τότε Δήμου Μυρτουντίων, στον οποίο ανήκε διοικητικά. Πλέον, η θέση της Αρετής είναι τέτοια πού βρίσκεται κοντά σε μεγάλες κοινότητες και έτσι οι κάτοικοί της μπορούν να εξυπηρετηθούν εύκολα οποιαδήποτε ανάγκη και αν έχουν.

Χάρη σε ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου και τη συνδρομή των κατοίκων, το αποτέλεσμα στην κεντρική πλατεία της κοινότητας είναι μοναδικό, με παιδική χαρά και γήπεδα για να διασκεδάζουν τα παιδιά.
Τα γραφεία του Α.Ο. Αρετής, της ποδοσφαιρικής ομάδας της κοινότητας που δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει.
Το μνημείο των πεσόντων στέκει επιβλητικό στην κεντρική πλατεία, θυμίζοντας σε όλους τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι για να ζουν οι κάτοικοι σήμερα ελεύθεροι και ανεξάρτητοι.
Ένα μοναδικό στολίδι, ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, κοσμεί την κοινότητα της Αρετής.

Δραματική μείωση πληθυσμού

Η Αρετή αποτελούσε έναν πυκνοκατοικημένο οικισμό κατά το παρελθόν, καθώς στην απογραφή του μόνιμου πληθυσμού το 2001 μετρούσε 466 κατοίκους. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων και την κατάσταση της χώρας ο πληθυσμός της μειώθηκε σημαντικά. Στην τελευταία απογραφή του 2011 μάλιστα, μετρούσε μόλις 220 μόνιμους κατοίκους. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συνεχής εικόνα μετακίνησης από τους νεότερους πληθυσμούς προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τις κοινότητες. Σύμφωνα με ανθρώπους του χωριού ο πληθυσμός αγγίζει τα 300 άτομα περίπου, ωστόσο η απογραφή που έχει ήδη ξεκινήσει αναμένεται να δώσει σαφή εικόνα για τον πραγματικά μόνιμο πληθυσμό της κοινότητας.

Δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος

Όπως οι περισσότερες κοινότητες πλέον, έτσι και η Αρετή διαθέτει το δικό της πολιτιστικό σύλλογο τον οποίο απαρτίζουν νέοι άνθρωποι του χωριού με αστείρευτη όρεξη για προσφορά και αλλαγή του τόπου που αγαπούν προς το καλύτερο.

Ανιδιοτελής προσφορά με την διοργάνωση συχνών αιμοδοσιών, ενημέρωση των κατοίκων για οποιοδήποτε ζήτημα απασχολεί την κοινότητα αλλά και για σχέδια και δράσεις που επιθυμεί να κάνει, είναι μερικά από τα στοιχεία που έχει δείξει ο σύλλογος από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα.

Να σημειωθεί πως φέτος, χάρη στην επιθυμία του Συλλόγου να φτιάξει τη διάθεση των κατοίκων της περιοχής παρά τα καθημερινά προβλήματα, η Αρετή αποτελεί την πρώτη κοινότητα στην Ηλεία, στο κέντρο της οποίας στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία φάτνη.

Ένα αν μη τι άλλο πανέμορφο αποτέλεσμα κατάφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την πρωτοβουλία του να στολίσει την κεντρική πλατεία της κοινότητας

Προβλήματα κομβικής σημασίας

Ωστόσο, πέραν των καλών στοιχείων που μπορεί να παρατηρήσει κάνεις σε μία κοινότητα, υπάρχουν και τα προβλήματα που δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των κατοίκων. Σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι το βρώμικο νερό που βγαίνει από τις βρύσες τους και δεν τους επιτρέπει να κάνουν ενέργειες στην καθημερινότητά τους που απαιτούν τη χρήση νερού.Για το ζήτημα αυτό βέβαια έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τον πρόεδρο της κοινότητας που έχει έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Γιάννη Λέντζα, με το δεύτερο να δίνει την υπόσχεσή του πως θα διορθωθεί το ζήτημα σύντομα.

Το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα που εντοπίζεται είναι αυτό της κακής απορροής των ομβρίων υδάτων, με το νερό να μην κυλά με σωστό τρόπο εντός των αποστραγγιστικών αυλάκων και να πλημμυρίζει τις περιοχές πλησίον της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, με φυσικό επακόλουθο και την καταστροφή εκατοντάδων στρεμμάτων αγροτικής γης.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουν συχνά και την ανάγκη να γίνει ένα έργο τέτοιο που να μην επαναληφθούν πλημμύρες, είναι τα σημεία που εστίασε ο πρόεδρος της Αρετής Περικλής Δρακιάς.

Τα προβλήματα μέσα από τα μάτια των κατοίκων

Ικανοποιημένοι ως ένα βαθμό δείχνουν να είναι οι κάτοικοι της περιοχής, αφού με εξαίρεση τα δυο μεγάλα προβλήματα του πόσιμου νερού και των πλημμυρών, δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο από την καλή εικόνα του χωριού όσο και από την καλή συνεργασία προέδρου και πολιτιστικού συλλόγου με το δήμαρχο Γιάννη Λέντζα. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της περιοχής τόνισαν:

Περικλής Δρακιάς-Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αρετής:

«Είμαστε ένα χωριό με περίπου 300 κατοίκους, με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά του. Η δημοτική αρχή κάνει ότι μπορεί για να μας βοηθήσει να τα λύσουμε. Σημαντική ενέργεια είναι το ξεκίνημα της ανακύκλωσης, για την οποία έχουμε μοιράσει και οι ειδικές σακούλες στον κόσμο. Όσον αφορά το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, το παλεύουμε και σίγουρα το ότι είμαστε στον αναδασμο βοηθάει σημαντικά.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις απορροές των ομβρίων υδάτων πού καταλήγουν στο Κοτύχι και δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες. Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα με το πόσιμο νερό, με το Δήμαρχο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή του και να αναμένονται εξελίξεις το ερχόμενο διάστημα. Έχουμε καταφέρει με τους κατοίκους να διατηρούμε την κοινότητά μας καθαρή και χάρη στη συνεργασία μας με τον πολιτιστικό σύλλογο και τους ανθρώπους του δήμου προσπαθούμε για το καλύτερο».

Βασίλης Δρακιάς-Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αρετής:

«Σαν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, θα ήθελα να πω ότι κάνουμε ότι μπορούμε για το χωριό και προσπαθούμε να έχουμε θετικό λόγο και προτάσεις για ότι συμβαίνει. Έχουμε διάφορες δράσεις και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το Α και το Ω των προβλημάτων είναι το νερό και αν δεν διορθωθεί δεν πάμε πουθενά. Ωστόσο έχω μάθει για κινήσεις του δήμου για το θέμα και ευελπιστώ ότι θα λυθεί άμεσα και για όλο το δήμο. Τα υπόλοιπα ζητήματα αντιμετωπίζονται. Πιστεύω σε κάθε πρόβλημα η ενημέρωση είναι το παν. Απλά καθημερινά προβλήματα όπως η αγροτική οδοποιία, ο φωτισμός, τα σκουπίδια, είναι θέματα που φαίνεται ότι σιγά-σιγά μπαίνουν στο δρόμο τους».

Δημήτρης Καραμπέλης-Κάτοικος:

«Γενικά τα προβλήματα δεν είναι πολλά. Μονάχα στα αποστραγγιστικά αυλάκια παρατηρούνται σοβαρά ζητήματα, για αυτό και πλημμυρίζουμε. Είναι αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καλύτερος καθαρισμός των αυλάκων, ώστε να μην υπάρχουν καταστροφές περιουσιών. Όσον αφορά το εσωτερικό του χωριού, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε αρκετό καιρό με το νερό που δεν είναι καθαρό και μας εμποδίζει να κάνουμε ενέργειες που απαιτούν τη χρήση του. Θεωρώ ότι αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να δρομολογήσει άμεσα η δημοτική αρχή, προκειμένου να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητά μας».

Όλη η επικαιρότητα