Ηλεία

Οδοιπορικό στο Φλόκα: Το «στολίδι»…της Αρχ. Ολυμπίας!

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ακούστε το άρθρο

To Φλόκα (Τοπική Κοινότητα Φλόκα – Δημοτική Ενότητα ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ), ανήκει στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ταξιδεύει  σήμερα η «Πατρίς της Κυριακής».

Το Φλόκα βρίσκεται δυτικά και δίπλα της Αρχαίας Ολυμπίας, σε απόσταση 12 χλμ. Α.-ΝΑ. από τον Πύργο. Δυτικά και νότια του χωριού περνάει ο Αλφειός ενώ σε απόσταση περίπου 3 χλμ. ΝΔ. υπάρχει το ομώνυμο φράγμα. Στην ίδια κατεύθυνση, στην τοποθεσία “Πανούκλα” έχουν βρεθεί κεραμοσκεπείς τάφοι, ταφικοί πίθοι πολυάριθμα όστρακα (τέλους 4ου – αρχών 3ου π.Χ. αιω.) αργυρά δραχμή Χαλκίδος (369 – 313 π.Χ.) και έχουν εντοπιστεί βλαχοσπηλιές όπου υπάρχει λατρευτικό άντρο. “Για αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής” μέρος της ευρύτερης περιοχής έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Τα γύρω υψώματα συμπεριλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας η οποία έχει ανακηρυχθεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους.

 Το ανοιχτό θέατρο Φλόκα «Ολυμπία»

Στη δυτική πλευρά του χωριού,  υπάρχει το ανοικτό θέατρο «Ολυμπία» 3.500 θέσεων, όπου κάθε χρόνο γίνονται παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.[ Το θέατρο βρίσκεται 3 χλμ. δυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, κοντά στο χωριό Φλόκα. Αυτή είναι μια σύγχρονη oικoδομή χτισμένη αμφιθεατρικά σύμφωνα με το σχεδιασμό ενός πραγματικού θεάτρου. Τα καθίσματα και οι σειρές από πέτρα, όπως στα αρχαία θέατρα, με θέα σε μια στρογγυλή ορχήστρα. Tο θέατρο είναι ανοιχτό και φιλοξενεί πολλές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι.

Αναμορφωτής  του χωριού  και  εμπνευστής του θεάτρου ο αείμνηστος Νίκος Καρυώτης!    

Όσα χρόνια και αν περάσουν στο Φλόκα, κανείς δεν ξεχνά τον μακροβιότερο πρόεδρο μετά τη μεταπολίτευση και μέχρι την κατάργηση της κοινότητας, 1979-1998 Νίκο Καρυώτη  (1938-2017). Δημιουργός της πρώτης εταιρείας τυποποίησης ρυζιού στην Ελλάδα («Ρύζι Αραπίνα», 1968) και ιδρυτής του θεάτρου Φλόκα, ο οποίος απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου 2017.                       

Το  λάδι  τα πορτοκάλια…

Κύριο  εισόδημα  των κατοίκων του Φλόκα  είναι το λάδι,  ενώ καλλιεργούνται  και λίγα πορτοκάλια, και φυσικά  τα Ξενοδοχειακά  συγκροτήματα της Αρχ. Ολυμπίας όπου εργάζονται  κάποιοι κάτοικοι του χωριού.

  Τι δηλώνουν  οι κάτοικοι του χωριού:

Γιώργος  Βλάχος (Πρόεδρος  Τ.Κ. Φλόκα):

«Είμαστε ένα από τα καλύτερα χωριά της Ηλείας  από πλευρά υποδομών, καθώς δεν μας λείπει τίποτα, και ήδη τώρα φτιάχνουμε και την αποχέτευση, καθώς το χωριό το βρήκαμε έτοιμο από τον αείμνηστο πρόεδρό μας Νίκο Καρυώτη, και τώρα απλά το προσέχουμε και το συντηρούμε. Κύριο εισόδημα των κατοίκων μας είναι το λάδι, τα πορτοκάλια και λίγο η κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν και κάποιοι πατριώτες μας που την τουριστική περίοδο, εργάζονται στα ξενοδοχεία της Ολυμπίας.  Ελπίζοντας σε ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό, τη νέα σεζόν, παρά τα όσα ακούγονται για ακυρώσεις.   Πάντως κίνηση αυτή την ώρα στο χωριό μας, όπως άλλωστε σε όλα τα χωριά δεν υπάρχει, καθώς από τη μια η ακρίβεια και από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία, μας έχουν επηρεάσει.  Και βέβαια σήμα κατατεθέν για το χωριό μας το θέατρο Φλόκα,  όπου τώρα μάλιστα  θα γίνει και πεζόδρομος από  την Αρχ. Ολυμπία έως το θέατρο»!

Αθανάσιος  Ζεκυριάς (Κάτοικος Φλόκα):

«Κάποτε ήμασταν ένας παράδεισος, αλλά λόγω κρίσης το χωριό πλέον μαραζώνει.  Ευτυχώς που είμαστε κομπλέ από πλευράς υποδομών, χάρις στην φροντίδα του αείμνηστου προέδρου μας Νίκου Καρυώτη, που μας έφτιαξε και το θέατρο (οι πρώτοι στην Ελλάδα που φτιάξαμε υπαίθριο θέατρο),  όπου δούλευε σχεδόν όλο το χωριό. Ένα χωριό που πήρε το όνομα του από τους Φλοκαίς που εγκαταστάθηκαν εδώ, και τις φλοκάτες που έπλεναν στον ποταμό Αλφειό. Τώρα πλέον δεν  υπάρχει κίνηση, και δυστυχώς νοσταλγούμε την καλή μας εποχή. Βασικό εισόδημα του χωριού παραμένει το λάδι, αλλά και το καλαμπόκι, ενώ κάποιοι δουλεύουν στα ξενοδοχεία της Ολυμπίας».

Ηλίας  Μπόρας (Κάτοικος Φλόκα):

«Σε σχέση με αλλά χωριά της Ηλείας είμαστε σε καλή κατάσταση, καθώς  για όλες τις υποδομές που έχουμε, είχε φροντίσει ο αείμνηστος πρόεδρός μας Νίκος Καρυώτης.  Όμως η κίνηση που υπήρχε παλιότερα δεν υπάρχει, και περιμένουμε  το καλοκαίρι όπου πάντα αυξάνεται. Φυσικά όπως όλα τα χωριά ο πληθυσμός έχει μειωθεί (είμαστε 200 κάτοικοι), με τον περισσότερο κόσμο να ασχολείται με τις αγροτικές του καλλιέργειες, καθώς ιδίως το χειμώνα δεν υπάρχουν δουλειές».

Γιάννης  Κασκούρας (Κάτοικος Φλόκα):

«Η κατάσταση και στο χωριό μας είναι πολύ χάλια…, ελέω ακρίβειας και ανεργίας. Καθώς δεν υπάρχουν δουλειές να δουλέψει ο κόσμος όπως ήταν παλιά, μια εποχή την οποία και νοσταλγούμε. Για παράδειγμα εγώ ως ξυλουργός κάποτε δεν προλάβαινα τις δουλειές, τώρα τίποτα. Και βέβαια δεν βλέπω και ανάκαμψη στο μέλλον, με αποτέλεσμα τα νέα παιδιά δυστυχώς να υποφέρουν»!

Ξενοφών Χριστόπουλος (Κάτοικος Φλόκα – επαγγελματίας):

«Η κατάσταση τώρα πλέον και στο Φλόκα είναι πολύ χάλια. Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, και δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά καλή εποχή. Διατηρώ το μοναδικό καφενείο του χωριού, γιατί δεν έχω τι άλλο να κάνω, και ερχόμαστε μια η άλλη. Κρατάμε όσο μπορούμε τις τιμές γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά, επιβαρυνόμαστε εμείς, και όσο αντέξουμε. Ευτυχώς που το χωριό μας δεν έχει προβλήματα υποδομών, χάρις στον αείμνηστο πρόεδρό μας Νίκο Καρυώτη, και είναι σε καλή κατάσταση».

Ανδρέας Παπαντωνόπουλος (Κάτοικος Φλόκα):

«Κάθε χρόνο και χειρότερα και στο Φλόκα. Φτάσαμε σε σημείο πλέον η σύνταξή μας να μην φτάνει πουθενά! Με το ζόρι τα βγάζουμε πέρα. Από το 2010 και μετά μας πήρε ο κατήφορος…, νοσταλγώντας φυσικά τα παλιά καλά χρόνια, όπου το Φλόκα έμοιαζε με πολιτεία. Κάποτε είχαμε 4 μπακάλικα και 2 καφενεία, ψησταριές και εστιατόρια, και τώρα πλέον υπάρχει ένα μόνο καφενείο που κλείνει στις 8.30 μ.μ. Δεν υπάρχει μέλλον πλέον στα χωριά».

Όλη η επικαιρότητα