Ηλεία

Οδοιπορικό στο Λαντζόϊ – Περιμένοντας την ανάκαμψη…

Το Λατζόι (ή Λαντζόι), δεν αφήνει αδιάφορο τον επισκέπτη, που μετά από μια διαδρομή γεμάτη… πράσινο, θα αντικρίσει ένα όμορφο χωριό, δίπλα από τον ποταμό Ενιπέα.
Ακούστε το άρθρο

Το Λατζόι ή Λαντζόι είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Νομού Ηλείας και βρίσκεται 13,42 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης του Πύργου σε υψόμετρο 81 μέτρων.

Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ωλένης του Δήμου Πύργου και έχει 400 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2022. Στην Τοπική Κοινότητα ανήκουν και οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος Λατζοΐου, Αλμυρίκι και Γραμματικός

«Δίπλα στον ποταμό  Ενιπέα»…

Το Λατζόι (ή Λαντζόι), δεν αφήνει αδιάφορο τον επισκέπτη , που μετά από μια διαδρομή γεμάτη… πράσινο, θα αντικρίσει ένα όμορφο χωριό, δίπλα από τον ποταμό Ενιπέα.  Διαθέτοντας αρκετά καταστήματα, παραμένοντας ζωντανό και διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο… Παλαιότερα η Τοπική Κοινότητα διέθετε και Αστυνομικό Τμήμα.

«Η  μάχη του Λαντζοίου, και ο οπλαρχηγός Χαρ. Βιλαέτης»!

Στην ευρύτερη περιοχή έγινε στις 10 Μαΐου του 1821 η ονομαζόμενη ως “Μάχη του Λαντζοΐου“ στην οποία και σκοτώθηκε ο Ήλειος οπλαρχηγός, Χαράλαμπος Βιλαέτης, η μνήμη του οποίου τιμάται κάθε χρόνο σε σχετική εκδήλωση της Κοινότητας. Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις ανάδειξης του μνημείου του Ηλείου Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαρ.Βιλαέτη, που τον Μάιο του 1821 έπεσε ηρωικά σε μάχη για την ελευθερία του Ελληνισμού και έχει δημιουργηθεί στο χώρο θυσίας του καθώς και των συμπολεμιστών του, στο Λαντζόι.

Πολλές  αμπελοκαλλιέργειες…

Στην τοπική κοινότητα υπάρχουν πολλές αμπελοκαλλιέργειες. Αυτή της η δραστηριότητα βραβεύτηκε με σχετικό δίπλωμα (Χρυσό Βραβείο), που της απονεμήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1931 για το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας.

Ο  Ενιπέας που λείπει και το γήπεδο που ερήμωσε…

Κομμάτι της ιστορίας του χωριού είναι και η ποδοσφαιρική ομάδα του Ενιπέα (που από την σεζόν 2019 – 20) δεν  συμμετάσχει στο τοπικό Πρωτάθλημα!  Ενώ  το γήπεδο του που κάποτε ήταν  ένα πραγματικό «στολίδι», όσο περνά ο καιρός ερημώνει!

Τι  δηλώνει ο Πρόεδρος και οι κάτοικοι του χωριού:

Νώντας Μπαρτζάκος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Λατζοϊου):

«Το Λατζόι έχει σήμερα 400 μόνιμους κάτοικους, ενώ παλιότερα είχε και 800, και διαθέτει τρεις συνοικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, το Αρμυρίκι και το Γραμματικό. Είναι ένα χωριό πλούσιο με πολλά νερά, και καλλιεργούνται ελιές, αμπέλια, σταφίδες, υπάρχουν μεγάλες μονάδες κτηνοτροφίας ενώ διαθέτει και δύο οινοποιεία. Κάποτε  ήταν ένα ζωντανό χωριό με  μεγάλη κίνηση το κίνηση το βράδυ. Όμως από τη μια ο κορωνοιός, και από την άλλη η ακρίβεια, έκλεισαν τον κόσμο στο σπίτι του! Τώρα πλέον προσδοκούμε σε μεγάλη κάθοδο των ετεροδημοτών μας από τα μεγάλα  αστικά κέντρα, μήπως και μπορέσουμε λίγο και ανακάμψουμε!

Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε και φαρμακείο και ευχαριστούμε τον φαρμακοποιό γιατί η ύπαρξη του ισοδυναμεί με την ύπαρξη ενός γιατρού. Ιδιαίτερα προβλήματα με την καθημερινότητα δεν αντιμετωπίσουμε, και προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους πολίτες! Ηδη  αυτές τις ημέρες συνεργεία του Δήμου Πύργου ευπρεπίζουν το χωριό μας! Όμως όπως και στα περισσότερα χωριά,  το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι η αγροτική οδοποιία . Πρόβλημα είναι και η υπογεννητικότητα… όταν σε ένα χωριό υπάρχουν 30-35 ανύπαντροι υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα ύδρευσης δεν υπάρχει, παίρνουμε νερό από την Αύρα ενώ η άρδευση γίνεται από τον ΤΟΕΒ, ελπίζοντας  ότι σύντομα θα λυθεί  το θέμα με τη ΔΕΗ»!

Νίκος  Νικολακόπουλος (Κάτοικος  Λαντζοίου):

«Η  κρίση  έχει επηρεάσει και το χωριό μας! Ο κόσμος  έχει στριμωχθεί πάρα πολύ , και δεν υπάρχει κίνηση ούτε το βράδυ, καθώς ο κόσμος κάθε σπίτι του! Ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα της καθημερινότητας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος δεν πρέπει να βοηθά τα χωριά!

Οι καλλιέργειες στον κάμπο, οι ελιές και η σταφίδα με τα αμπέλια, είναι αυτά που στηρίζουν το εισόδημα των κατοίκων του Λατζοίου»!

Χαράλαμπος  Ηλιόπουλος (Κάτοικος Λαντοίου):

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο! Πιο χειρότερα δεν γίνεται! Μας έφαγε  η ΔΕΗ, και  η γενικότερη ακρίβεια! Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον κίνηση στο χωριό μας, που κάποτε έσφυζε από ζωή!

Και το ζήτημα είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει ανάκαμψη! Αλλοίμονο από την νεολαία»!

Αλέξης Θωμόπουλος (Κάτοικος Λαντζοίου):

«Πλέον είμαι μόνιμος κάτοικος Λατζοίου το οποίο από όταν έφυγα μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κατά πολύ προς το καλύτερο. Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και το κορωνοιού, όσο πάμε και χειροτερεύουμε!

Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, και έτσι κλείστηκε στο σπίτι του! Ευτυχώς δεν εχουμε προβλήματα με την καθημερινότητα, καθώς  έχουμε έναν πολύ καλό πρόεδρο, που συνεχώς τρέχει για εμάς. Δυστυχώς όπως σε όλα τα χωριά, ετσι και στο χωριό μας, δεν υπάρχει μέλλον».

Ευγενία Αθανάτου (Κάτοικος Λαντζοίου):

«Η κατάσταση και εδώ είναι πολύ δύσκολη! Και ιδίως μετά τον κορωνοιό, έγινε ακόμα δυσκολότερη! Κάθε μέρα πλέον αργοσβήνουμε, καθώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά! Αποτέλεσμα να κλείνετε στο σπίτι του, και τα μαγαζιά, όπως αυτό που διατηρώ εγώ(καφενείο) να υπολειτουργούν!

Δεν βγαίνει πλέον ούτε η ΔΕΗ. Από τα κακό στο χειρότερο δηλ. Ευτυχώς δεν έχουμε προβλήματα με την καθημερινότητα! Ας έχουμε υγεία, και ας ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους »!

Στέλιος Μπακοβασίλης (Κάτοικος Λαντζοίου):

«Ήμουν 35 χρόνια διοικητικός υπάλληλος στην  Β` θμια Εκπαίδευση, και πλέον ως συνταξιούχος, απολαμβάνω το χωριό μου! Ένα χωριό που όμως καθημερινά μαραζώνει, ελέω κρίσης, κορωνοιού και ακρίβειας! Να φανταστείτε  ότι τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν γεννηθεί 4 παιδιά, και έχουν γίνει 2 γάμοι! Πλέον ο κόσμος δεν κυκλοφορεί ούτε το βράδυ!

Ελπίζοντας ότι αυτό το ΠΑΣΧΑ,  θα κατέβει κόσμος και θα ζωντανέψει και το στολίδι του χωριού μας, ο Αγ. Δημήτριος! Ο οποίος έπεσε από τον σεισμό το 1963, όμως χάρις στην αγάπη των Λαντζοναίων, ανοικοδομήθηκε!  Με  μέγα ευεργέτη, τον αδελφό μου και καταξιωμένο επιχειρηματία, Νίκο Μπακοβασίλη. Όσο για το γήπεδο μας, αυτό το έχει εγκαταλείψει πλήρως ο Δήμος Πύργου, καθώς ο ιστορικός Ενιπέας δεν υπάρχει πλέον στα γήπεδα της Ηλείας»!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Όλη η επικαιρότητα