Ηλεία

Οδοιπορικό στο Ξηροχώρι: «Το μπαλκόνι» του Ιονίου (pics)

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ακούστε το άρθρο

Στο Ξηροχώρι του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας , ταξιδεύει σήμερα η «Πατρίς της Κυριακής»! Ένα πολύ φιλόξενο χωριό, που βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα ΗΛΕΙΑΣ.

Η επίσημη ονομασία είναι το Ξηροχώριον , και αποτελεί το «μπαλκόνι» της Ζαχάρως(έδρα του δήμου). Παλαιότερα με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στο δήμο ΖΑΧΑΡΩΣ.

Έως και το 2010, χρονιά κατά την οποία η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας διαμορφώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκε στο Δήμο ΖΑΧΑΡΩΣ του νομού ΗΛΕΙΑΣ Κατόπιν βέβαια στο Δήμο Ζαχάρως – Φιγαλείας!

Το κεντρικό χωριό και το Νεοχώρι Ξηροχωρίου !

Το Ξηροχώρι των 200 μονίμων κατοίκων(απογράφησαν 400), είναι χωρισμένο στα δυο! Καθώς υπάρχει το κεντρικό χωριό, και το Νεοχώρι Ξηροχωρίου, που εκτείνεται από την έξοδο της Ζαχάρως έως τα Λουτρά Καϊάφα!
Βασικό εισόδημα του χωριού το Λάδι!

Κύριο εισόδημα του χωριού είναι λάδι! Όμως η σεζόν που ολοκληρώνεται , ηταν ημιπαραγωγική για το Ξηροχώρι, και ευτυχώς που υπήρξε καλή τιμή! Όμως όπως τόνισε και ο πρόεδρος της κοινότητας, τα εξοδα καλλιεργειας είναι πολλά, και το συνολικό κόστος , υπερκάλυψε το εισόδημα! Πέρα από το Λάδι υπάρχει και λίγη κτηνοτροφία(παλιότερα υπήρχε περισσότερη)!

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

Από το 1996 μέχρι σήμερα , το ΚΔΑΠ που λειτουργεί στο πρώην Δημ. Σχολείο Ξηροχωρίου, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε όλα τα παιδιά (και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες), ηλικίας 5 έως 12 ετών, να απολαμβάνουν δωρεάν γνήσια ψυχαγωγία και μοναδικές ευκαιρίες εκπαίδευσης. Επιπλέον, προσφέρουν την απαραίτητη κοινωνικοποίηση, αφού τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτά συνεργάζονται συνήθως σε ομάδες, δημιουργούν και διασκεδάζουν μαζί.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη!

Από τα λίγα χωριά που έχουν μετατρέψει το κοινοτικό κατάστημα σε δανειστική βιβλιοθήκη, είναι αυτό του Ξηροχωρίου! Έχει πάνω από 3000 διαλεχτά βιβλία, που δανείζονται όλοι οι δημότες του Δήμου! Ιδίως δε το καλοκαίρι, η βιβλιοθήκη, δίνει ζωντάνια στην πλατεία του χωριού! Όπου βέβαια αν υπήρχε ένα σύγχρονο καφέ, ίσως… και μια ταβέρνα, θα έδιναν ακόμα μεγαλύτερη οντότητα στο χωριό!

Τα δυο καφενεία που υπολειτουργούν!

Κάποτε στο χωριό υπήρχαν 5 καφενεία γεμάτα από κόσμο, και τώρα έχουν μείνει μόνο δυο, που όμως υπολειτουργούν! Μάλιστα όπως μας τόνισαν οι κάτοικοι, αλλάζουμε θέσεις για να φανούμε πολύ!

Τι λένε για το χωριό τους ο πρόεδρος και οι κάτοικοι:

ΗΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ(Πρόεδρος Τ.Κ. Ξηροχωρίου):

«Το Ξηροχώρι είναι ένα πανέμορφο χωριό, με πολύ ξηρό κλίμα και ελάχιστη υγρασία, που προσφέρεται για παραθεριστικούς σκοπούς! Ένα χωριό που το καλοκαίρι τριπλασιάζεται ο πληθυσμός του, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινότητας! Άλλωστε έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο, όμως προσπαθούμε και μόνοι μας, γιατί δεν γίνεται όλα να τα παραμένουμε από τον Δήμο, που «κουβαλά» στην πλάτη του πάρα πολλά χωριά! Δυστυχώς δεν υπάρχει ζωή, και τα δυο καφενεία που υπάρχουν υπολειτουργούν, ενώ κάποτε υπήρχαν πέντε γεμάτα! Κύριο εισόδημα είναι το λάδι, και σαν χωριό αυτή την ώρα έχουμε να δείξουμε το ΚΔΑΠ του Δήμου Ζαχάρως, και τη Δανειστική Βιβλιοθήκη, πέρα βέβαια από την πανοραμική μας θέα»!

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΤΣΑΝΑΔΑ: (Κάτοικος Ξηροχωρίου):

« Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, δίπλα στην θάλασσα! Μπορεί να μην ζω μόνιμα εδώ, όμως έχω μεγαλώσει εδώ και έρχομαι κάθε καλοκαίρι για τις διακοπές μου, και με την πρώτη ευκαιρία που βρίσκω! Μας λείπει ένα σύγχρονο καφέ στην πλατεία του χωριού, που θα μπορούσε να δώσει ζωή στο χωριό μας, και να φέρει και ξένο κόσμο, ώστε να μην κατεβαίνουμε στη Ζαχάρω»!

ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ(Κάτοικος Ξηροχωρίου):

«Το Ξηροχώρι είναι το «μπαλκόνι» του Ιονίου, με πανοραμική θέα, που τα συνδυάζει όλα, φύση, θέα, θάλασσα! Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα της καθημερινότητας, και προσφέρεται για χαλάρωμα…, αλλά και διακοπές, χειμώνα – καλοκαίρι»!

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ(Κάτοικος και ιδιοκτήτης καφενείου):

« Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό, χωρίς όμως τώρα πλέον κόσμο και κίνηση! Με τον κορονοιό να έχει παίξει πιστεύω το σημαντικότερο ρόλο! Ευτυχώς που αναβαίνουμε λόγο το καλοκαίρι, διαφορετικά θα είχαμε κλείσει! Το ευχάριστο για το χωριό μας είναι η έλλειψη των προβλημάτων της καθημερινότητας, και έτσι ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες, όταν φύγει ο κορονοιος »!

ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ(Κάτοικος Ξηροχωρίου):

« Ο κορονοιός έχει παίξει τον σημαντικότερο ρόλο, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πάρα πολύ η κίνηση στο χωριό μας, όπως άλλωστε παντού! Ευτυχώς χάρις στις προσπάθειες της κοινότητας και του Δήμου Ζαχάρως δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα της καθημερινότητας! Θέλω να ελπίζω πως αν φύγει ο κορονοιός, θα βρούμε και πάλι τον εαυτό μας και θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ(Κάτοικος Ξηροχωρίου):

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ «χάλια» και όσο περνά ο καιρός χειροτερεύει! Παλιότερα σίγουρα δεν ήταν έτσι, και όλα έγιναν μετά τα μνημόνια! Και φυσικά και ο κορονοιός έχει παίξει το ρόλο του! Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα! Ευτυχώς που το χωριό μας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, καθαριότητας, ύδρευσης και φωτισμού! Όμως δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον μας, καθώς πάντα μας «τρώει»… το κράτος των Αθηνών, με την επαρχία μια ζωή να είναι καταδικασμένη»!

Όλη η επικαιρότητα