Ηλεία

Οδοιπορικό της εφ. «Πατρίς» στις πληγείσες περιοχές του Ηλειακού Κάμπου – Σε απόγνωση οι κάτοικοι (pics)

Αγρότες και πολίτες σε απόγνωση, είδαν για δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικά διάστημα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα να «χτυπούν» αλύπητα τις περιουσίες τους.
Ακούστε το άρθρο

Λάσπες, χώματα, προσωπικά αντικείμενα και ρούχα στοιβαγμένα σε κούτες, μοκέτες στις αυλές των σπιτιών, σακιά με άμμο στις αυλές των σπιτιών, καλλιέργειες κατεστραμμένες και δρόμοι γεμάτοι με νερά που ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί.

Αυτή είναι η εικόνα που θα συναντήσει κάποιος, τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν το Νομό Ηλείας και κυρίως τον Κάμπο.

Αγρότες και πολίτες σε απόγνωση, είδαν για δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικά διάστημα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα να «χτυπούν» αλύπητα τις περιουσίες τους.

Όλοι ζητούν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και τακτικό καθαρισμό των ρεμάτων για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, περιμένοντας παράλληλα καταγραφή των ζημιών και έπειτα δίκαιες αποζημιώσεις.

Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών απαιτούν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κοιτάξουν με σοβαρότητα τα προβλήματα του τόπου.

Η εφ. «Πατρίς», πάντα δίπλα στους πολίτες, πραγματοποίησε οδοιπορικό στις πλημμυρόπληκτες περιοχές, καταγράφοντας τα προβλήματα που άφησε πίσω της η θεομηνία της περασμένης Παρασκευής και ζητώντας από τους κατοίκους  να μας περιγράψουν πως βίωσαν τις δραματικές ώρες της έντονης βροχόπτωσης αλλά να μας πουν και τι περιμένουν πλέον από την πολιτεία.

Ιωάννα Πατσού: Κάτοικος Βαρθολομιού

«Τέτοιες πλημμύρες είχαμε να ζήσουμε είκοσι χρόνια. Τα νερά ήρθαν από το κανάλι του Βρανά και εκεί είναι απαραίτητα τα αντιπλημμυρικά έργα. Όλα τα σπίτια στη γειτονιά πήραν νερά, εκτός από αυτά που είναι υπερυψωμένα. Δεν ήρθε κανείς για να καθαρίσει τα φρεάτια για να φύγει το νερό. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί κυριολεκτικά σε ποτάμι. Αν δε κοιτάξουν σοβαρά την κατάσταση οι αρμόδιοι, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να είναι απροστάτευτοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Δυστυχώς, πιστεύω ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Τόσα χρόνια ζητάμε έργα στο Βρανά και δε γίνεται τίποτα. Κάθε φορά το νερό κατεβαίνει από εκεί και πλημμυρίζει ολόκληρη η περιοχή.»

Γεωργία Γαλιατσάτου: Κάτοικος Βαρθολομιού

«Ήταν η χειρότερη βροχή που έχουμε ζήσει στην περιοχή. Το νερό πέρασε μέσα στο σπίτι μου, όλα τα έπιπλα καλύφθηκαν με λάσπη.

Ο καυστήρας και οι ηλεκτρικές συσκευές καταστράφηκαν. Δε μας έμεινε τίποτα και μείναμε αβοήθητοι από όλους. Αν δεν ήταν ο γιός μου να με κουβαλήσει δε θα μπορούσα να βγω από το πλημμυρισμένο σπίτι.»

Χρήστος Γαλιατσάτος: Κάτοικος Βαρθολομιού

«Αυτή την κατάσταση τη βιώνουμε χρόνια. Αλλά τώρα οι πλημμύρες ήταν καταστροφικότερες όσο ποτέ. Το νερό κατέβαινε με ορμή από τις ρεματιές και έμπαινε μέσα στα σπίτια και στις καλλιέργειες. Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν καθαριστεί καλά το κανάλι του Βρανά, όπου εκεί έχασε και τη ζωή του ένας συμπολίτης μας, τότε θα έχουμε ξανά καταστροφές, μπορεί και χειρότερες. Πρέπει να γίνουν σοβαρά έργα και όχι απλά παρεμβάσεις. Αν δε γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες δε θα λυθεί το πρόβλημα ποτέ. Αν δεν ήμουν σπίτι να απεγκλωβίσω τους ηλικιωμένους γονείς μου, ποιος ξέρει ποια θα ήταν η τύχη τους. Τουλάχιστον γλιτώσαμε τα χειρότερα.»

Ηλίας Παναγούλης: Κάτοικος Βαρθολομιού

«Το νερό κατέβαινε προς το Βαρθολομιό με απίστευτη ορμή, πλημμυρίζοντας δρόμους και σπίτια. Τα παιδιά στο σχολεία που είναι δίπλα εγκλωβίστηκαν. Έβγαινα με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Το νερό ερχόταν έμπαινε στα σπίτια μας από το δρόμο, για αυτό και έβαλα στις πόρτες σακιά με άμμο. Κάτι παρόμοιο είχαμε να ζήσουμε παραπάνω από 25 χρόνια. Πρέπει να γίνουν αμέσως έργα από το Βρανά προς το Βαρθολομιό, γιατί από εκεί ερχόταν όλο το νερό. Και τα λαγκάδια πρέπει να καθαρίζονται νωρίτερα, όχι μετά τις βροχές.»

Μαριγώ  Κολιντζά: Κάτοικος Καρδιακαυτίου

«Πλημμύρισε όλο το σπίτι και η αυλή. Βάλαμε τα έπιπλα πάνω σε τελάρα γιατί το πάτωμα είναι ακόμα βρεγμένο και ο δήμος έβαλε σακιά με άμμο στην πόρτα. Το σπίτι τώρα έχει τα χάλια του και καταστράφηκαν ηλεκτρικές συσκευές. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Περιμένουμε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Εγώ είμαι ηλικιωμένη γυναίκα, ζω μόνη μου και με βοήθησε η κόρη μου. Η Πυροσβεστική ήρθε όταν την καλέσαμε, αλλά δεν είχε που να αδειάσει τα νερά γιατί τα φρεάτια είχαν ξεχειλίσει.»

Πέτρος Λουκόπουλος: Πρόεδρος Τ.Κ Καρδιακαυτίου

«Ευτυχώς που σταμάτησε η βροχή. Αν βρέξει πάλι με την ίδια ένταση θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Τα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Παρασκευής ήταν ακραία. Είμαι 63 ετών και δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο στο χωριό. Το νερό μπήκε στα σπίτια και χάλασαν οικιακές συσκευές. Τα θερμοκήπια με τις πατάτες και τα κολοκύθια πλημμύρισαν, χάθηκαν ολόκληρες καλλιέργειες. Η Πυροσβεστική και ο δήμος Πηνειού ήταν δίπλα μας και ακόμα η Πολιτική Προστασία έφερε σε όλο το χωριό σακιά με άμμο για να προφυλαχθούμε, έστω και λίγο. Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος και ερχόταν από παντού, ακόμα και από την κοινότητα του Μάχου. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει ένα έργο, έτσι ώστε να νερά από το Βαρθολομιό να καταλήγουν στο ποτάμι. Πλέον περιμένουμε να γίνει από τους αρμόδιους η καταγραφή των ζημιών και να βγάλουν τα πορίσματα.»

Ανδρέας Αποστολόπουλος: Πρόεδρος Τ.Κ Μυρσίνης

«Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν σε αγροτικές καλλιέργειες.  Συνομίλησα με αρκετούς αγρότες της Μυρσίνης . Καλύτερα να μη σας περιγράψω τη στεναχώρια και την απόγνωση. Αν δεν βρεθεί τρόπος τα βρόχινα νερά να ρέουν ανεμπόδιστα προς τη θάλασσα , μέσω των ποταμών Ανισάτου , Μέλισσου και Γιαννίτση και αν δε βελτιωθεί η λειτουργία του αποστραγγιστικού αντλιοστασίου Β1 , φοβάμαι ότι θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις. Πρέπει ταχύτατα η κυβέρνηση και οι φορείς να κινήσουν τις διαδικασίες αποζημίωσης  όλων των αγροτών. Ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.  Διότι στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν ευθύνονται οι αγρότες που πλημμύρησαν τα θερμοκήπιά τους . Ευθύνονται οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι για την ομαλή απομάκρυνση των υδάτων και δεν μερίμνησαν για αυτό. Ο δήμος μας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας , όπου αναφέρεται η καταγραφή των ζημιών σε οικίες και οικοσκευές καθώς και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και πλέον περιμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.»

Παναγιώτης Παναγόπουλος: Πρόεδρος Τ.Κ Βάρδας

«Έχοντας γνώση και εμπειρία από πλημμύρες που συνέβησαν στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Με εξαίρεση δύο-τρία σπίτια που πλημμύρισαν και τον απεγκλωβισμό των ηλικιωμένων από το σπίτι τους και τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αντιδράσαμε σωστά στα ακραία καιρικά της περασμένης Παρασκευής. Επιπλέον, εξαιτίας των συσσωρευμένων υδάτων, ‘’έσπασε’’ σε δύο σημεία ο ποταμός Βέργας (Βάρδα και Ψάρι) αλλά δεν κινδύνευσαν σπίτια. Πιστεύω ότι έχουν αλλάξει τα καιρικά φαινόμενα. Έχουν γίνει πιο έντονα, λόγω της κλιματικής κρίσης. Για αυτό πλημμυρίζουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους υπόλοιπους φορείς, είναι η αναθεώρηση των αντιπλημμυρικών έργων, ώστε αυτά να συμβαδίζουν με τις υπάρχουσες συνθήκες. Πρέπει οι αρμόδιοι να δουν που ‘’πονάει’’ η κάθε περιοχή και να πράξει ανάλογα, γιατί για παράδειγμα η Βάρδα είναι από τις περιοχές που πλημμυρίζουν συχνά, είτε βρέχει ελάχιστα είτε πολύ.»

Όλη η επικαιρότητα