Ηλεία

Οδοκαθαριστές: Οι ήρωες των δρόμων

Το αντικείμενο της δουλειάς τους είναι ανθυγιεινό, απαιτητικό και άκρως απαραίτητο για την αισθητική και καθαρότητα της πόλης…

Είναι οι άνθρωποι που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα απορρίμματα του κάθε σπιτιού, της κάθε επιχείρησης και του κάθε διερχόμενου πολίτη. Είναι αυτοί που πασχίζουν να διατηρούν καθαρούς τους δρόμους και τις πλατείες αψηφώντας όλους τους πιθανούς κινδύνους, βάζοντας ακόμη και σε κίνδυνο πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή. Ένας απρόβλεπτος παράγοντας που ενίοτε τους δυσκολεύει, είναι ο καιρός. Τόσο η βροχή και το κρύο το χειμώνα, όσο και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν τροχοπέδη που αναγκάζονται να ξεπεράσουν προκειμένου η πόλη και οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών να διατηρούνται σε ομαλά επίπεδα, κάθε μέρα, όλο το χρόνο επί 365 μέρες. Έτσι μαζεύουν, σε κάθε αντίξοες συνθήκες, ό,τι εμείς δημιουργούμε και πετάμε, συμβάλλοντας  με τη δουλειά τους στην προστασία της δημόσιας υγείας, βγάζοντας το ψωμί τους και ζώντας τις οικογένειές τους, με « χέρια καθαρά » μαζεύοντας τα δικά απορρίμματα.

Οι τομείς της καθαριότητας είναι πολλοί και διαμορφώνονται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της πόλης, τον αριθμό των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών ιδιαίτερα αν η πόλη είναι τουριστική όπως ο Πύργος που βρίσκεται δίπλα στο Κατάκολο και λίγο έξω από τη «μητέρα» του πολιτισμού όλων των εθνών, την Αρχαία Ολυμπία.Συνεπώς ως συνδετικός κρίκος αυτών των δύο προορισμών δε νοείται παρά να είναι μια εντελώς καθαρή και όμορφη πόλη για τους κατοίκους τους και τους διερχόμενους επισκέπτες.

Εκτός από τους οδηγούς των οχημάτων το βάρος στον κλάδο αυτών των υπαλλήλων πέφτει κυρίως στους συνοδούς που χειρίζονται τους κάδους, αλλά και στους οδοκαθαριστές που κάνουν τόσα χιλιόμετρα καθημερινά από γειτονιά σε γειτονιά.

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του δήμου μιλούν στην εφημ. Πατρίς..

Η κ. Αγγελική Ζωζώνη που εργάζεται με 8μηνη σύμβαση ως συνοδός σε απορριμματοφόρο όχημα  και χειρίζεται τους κάδους αναφέρθηκε στο άγχος που υπάρχει ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρωθεί η αποκομιδή πριν από την ώρα αιχμής των οχημάτων, επίσης η κ. Ζωζώνη μας είπε ότι τα πάντα μπορεί να συναντήσει πεταγμένα στους κάδους. Είναι μητέρα δύο παιδιών και εργάζεται με 8μηνη σύμβαση η οποία όταν λήξει -αν δεν ανανεωθεί – θα οδηγηθεί στην ανεργία.

Η κ. Μαρία Ζαφειροπούλου μητέρα 6 παιδιών που εργάζεται κι αυτή με σύμβαση, μας μίλησε για τη δουλειά της που είναι υπαίθρια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει για να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ μιας τόσο απαιτητικής δουλειάς και της  οικογένειάς της και εργάζεται είτε πρωί, είτε απόγευμα ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα.

Ο κ. Βασίλης Κλωνάρης ανήκει στο μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας με ειδικότητα οδηγού σε απορριμματοφόρα, ένα επάγγελμα που το κάνει εδώ και 20 χρόνια. Αυτό που προέχει μας είπε είναι η ασφάλεια των οχημάτων και η τεράστια προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι συνοδοί προκειμένου να μη συμβαίνουν ατυχήματα. Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε και άλλα οχήματα, βέβαια προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό όλοι μαζί έτσι ώστε ο Πύργος μας να διατηρείται καθαρός.

Ο Θοδωρής Κακαλής που εργάζεται σχεδόν 20 χρόνια ως μηχανικός συντήρησης των οχημάτων αρχικά ως εποχικός και από τον περασμένο Νοέμβριο ως μόνιμο προσωπικό μας είπε « Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα οχήματα είναι εικοσαετίας και μάλιστα τα περισσότερα κάνουν δύο βάρδιες την ημέρα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταπονούνται και να παρουσιάζουν συχνές βλάβες. Προσπαθούμε σε συνεργασία με το γραφείο κίνησης να τα συντηρούμε για να κυκλοφορούν με ασφάλεια για το προσωπικό, πρόσθεσε».

Στις «επάλξεις»
και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ

Στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου ανήκουν και άτομα που έχουν προσληφθεί  με οκτάμηνη σύμβαση από τον ΟΑΕΔ οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες για καθαριότητα κάθε Τετάρτη και Σάββατο μετά τη διεξαγωγή της λα’ι’κής αγοράς αλλά και όποτε άλλοτε τους ζητηθεί. Κάποιοι έχουν εμπειρία στο χώρο καθώς το επάγγελμα το έχουν κάνει και στο παρελθόν, ενώ κάποιοι άλλοι το κάνουν για πρώτη φορά. Όλοι όμως είναι στον ίδιο παρονομαστή και ζουν με το άγχος της ανεργίας καθώς μόλις τελειώσει η σύμβασή τους θα βρεθούν χωρίς δουλειά και χωρίς ταμείο ανεργίας καθώς για να το δικαιούνται θα πρέπει να δούλευαν για τουλάχιστον 12 μήνες και όχι για 8 που είναι η σύμβασή τους.

Η κ. Χαραλαμπία Κάκια μητέρα 10 παιδιών καταβάλλει καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες για να διαχειριστεί σωστά το χρόνο της και να συνδυάσει τη δουλειά με τη φροντίδα των παιδιών της, όσο για το άγχος της ανεργίας το ζει έντονα καθώς η σύμβασή της είναι οκτάμηνη. Στην ίδια κατάσταση είναι και η κ. Μαρία Κλάδη μητέρα 3 παιδιών που προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο παρά τις δυσκολίες της δουλειάς. Άλλωστε δεν είναι καθόλου εύκολο να δουλεύεις σε συνθήκες καύσωνα στις 2 και στις 3 τα μεσημέρια του καλοκαιριού μας είπε. Με οκτάμηνη σύμβαση ζητώντας κι αυτός παράταση προκειμένου να καταφέρει να μπει στο ταμείο ανεργίας είναι και ο κ. Σταύρος Χαλιλόπουλός πατέρας 4 παιδιών. Το δυσκολότερο που συμβαίνει στη δική μας δουλειά είναι η υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, οι βροχές και το κρύο το χειμώνα και η επικινδυνότητα κάποιων δρόμων που θέλουν μεγάλοι προσοχή και που πρέπει να δουλεύουν δύο άτομα μαζί, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέας Μονιούδης.

 «Ήρωες της καθημερινότητας»
για το δήμο Πύργου

Οι αθέατοι ήρωες της καθημερινότητας είναι οι υπάλληλοι αυτής της υπηρεσίας σύμφωνα και με το δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο. Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα προκειμένου να διασφαλιστούν όσο γίνεται οι συνθήκες εργασίας καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα. Ήδη εφαρμόζεται η καρτέλα υγείας κάθε εργαζόμενου επειδή εκτείθενται σε εστίες μικροβίων σχετικά με τα εμβόλια που έχουν κάνει, με το αν τηρούνται οι συνθήκες εργασίας όπως γάντια, στολή και καλές πρακτικές για την υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις και τα ατυχήματα παραμονεύουν καθημερινά. Αν και τα προβλήματα είναι πολλά συνέχισε ο κ. Αντωνακόπουλος όπως οι ελλείψεις προσωπικού, οχημάτων, κάδων κ.ά προσπαθούμε ως δήμος για να διατηρήσουμε όσο γίνεται καλύτερες τις συνθήκες εργασίας αυτών των συνεργατών μας, εστιάζοντας στον τομέα της προστασίας της υγείας τους και στις πληρωμές τους. Τέλος βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η στέγαση των οχημάτων καθαριότητας που προσωρινά φυλάσσονται στον προαύλιο χώρο του παλιού νοσοκομείου κατέληξε.

Τώρα, αν οι υπάλληλοι της καθαριότητας είναι χρήσιμοι ή όχι, αρκεί να σκεφτούμε τί θα κάναμε χωρίς αυτούς, έτσι σαν απάντηση σε όσους επιμένουν στον τεχνικό καταμερισμό εργασίας που οδηγεί κατ’ επέκταση στις υποτιθέμενες κοινωνικές τάξεις.

Ωστόσο μείζον θέμα για πολλούς δήμους της χώρας αποτελεί η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ δεν είναι και λίγοι που προσανατολίζονται να τη δώσουν σε ιδιώτες.

Μέσα στο 2020 η υπογειοποίηση
των κάδων 

Την προεκλογική του δέσμευση βάζει πλώρη να υλοποιήσει ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος μέσα στη νέα χρονιά. Πρόκειται για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε ορισμένους δήμους της χώρας. Ήδη στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι μέσα στο 2020 να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου και αμέσως μετά να εφαρμοστεί. Αρχικά το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί στο χώρο της κεντρικής πλατείας και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία της ηλειακής πρωτεύουσας, με στόχο στη συνέχεια  να επεκταθεί και στα δημοτικά διαμερίσματα.

Τα πλεονεκτήματα της υπογειοποίησης στα οποία στοχεύει η δημοτική αρχή είναι πολλά μεταξύ των οποίων η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής καθώς το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι ένας καλαίσθητος πύργος τροφοδοσίας, αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας, αφού η πλειονότητα αυτών των κάδων είναι των τριών κυβικών μέτρων, συμβατοί με τα ήδη υπάρχοντα απορριμματοφόρα, ενώ οι υφιστάμενοι κάδοι είναι του ενός κυβικού μέτρου. Επιπλέον επιτυγχάνεται ριζική αποτροπή της έκθεσης των απορριμμάτων σε κοινή θέα, μηδενίζεται  το προβλήματος των δυσοσμιών, χάρη στη στεγανότητα του συστήματος. Προστατεύεται η δημόσια υγεία, όχι δεν καταστρέφονται οι κάδοι και αποφεύγονται οι  διαφωνίες μεταξύ των πολιτών, όσο αφορά στη χωροθέτηση των μετακινούμενων κάδων και τέλος επιτυγχάνεται και ένα σημαντικό οικονομικό  όφελος για το δήμο γιατί μειώνεται ο χρόνος αποκομιδής σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται για τους σημερινούς κάδους με τον ίδιο όγκο απορριμμάτων και επιπλέον μειώνεται και η  δαπάνη αγοράς νέων υπέργειων κάδων, οι οποίοι φθείρονται πολύ γρήγορα.

Όλη η επικαιρότητα