Παιδί

Οδοντοφυΐα: Οδηγός επιβίωσης όταν το μωρό βγάζει δόντια

Ακούστε το άρθρο

Η οδοντοφυΐα είναι μια όχι πολύ εύκολη περίοδος για το μωρό και τους γονείς. Είναι σημαντική για την ανάπτυξη του βρέφους, όμως δεν αποτελεί περίπατο. Το μωρό έχει σημαντική ενόχληση στην περιοχή των γνάθων του, με αποτέλεσμα να γκρινιάζει σαν να μην ξέρει και το ίδιο τι θέλει. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται όλο και πιο έντονα και όλο και πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους.

Σε ποια ηλικία θα βγάλει τα πρώτα του δοντάκια το μωρό μου;

Αυτό είναι κάτι που διαφέρει από μωρό σε μωρό. Σε γενικές γραμμές, η οδοντοφυΐα ξεκινά από τον 4ο ως τον 7ο μήνα, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και από τον 3ο μήνα και ως τον 12ο. Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το μωρό σας εμφανίσει πολύ νωρίς τα πρώτα του δοντάκια ή αν αντιθέτως καθυστερήσει.
Όταν εμφανίσει τα πρώτα του δοντάκια, εκείνο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να προμηθευτείτε αμέσως την πρώτη του μαλακή και συμβατή με την ηλικία του οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνει συνήθεια από τώρα.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου βγάζει δόντια;

Πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα νεογιλά δοντάκια του μωρού σας, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να το ταλαιπωρούν καθώς τα ούλα του φουσκώνουν. Το κλάμα που δεν ησυχάζει, η ευερεθιστότητα, η γκρίνια χωρίς τέλος, τα κόκκινα μαγουλάκια και ο χαμηλός πυρετός, τα σαλάκια, η δυσκολία στο να φάει, το ότι δαγκώνει ό,τι βρει μπροστά του ή πειράζει τα αυτάκια του είναι ενδείξεις ότι ενοχλείται επειδή βγάζει δοντάκια. Άλλα μωρά μπορεί να εμφανίσουν και συμπτώματα όπως αυτά του κρυολογήματος, με καταρροή και πυρετό.
Η οδοντοφυΐα δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ότι είναι μια επώδυνη κατάσταση. Είναι σίγουρα όμως μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το μωρό σας και αυτό του προκαλεί αναστάτωση.

Ποια είναι η σειρά εμφάνιση των νεογιλών;

Τα μικροσκοπικά και τέλεια δοντάκια του μωρού σας θα αρχίσουν να εμφανίζονται ένα ένα ξεκινώντας από τους δύο κάτω κεντρικούς κοπτήρες. Ακολουθούν οι άνω κεντρικοί και στη συνέχεια οι άνω εγκάρσιοι και οι κάτω πλευρικοί. Κάπου ανάμεσα στον 13ο και 19ο μήνα θα εμφανιστούν οι άνω και κάτω γομφίοι ενώ οι κυνόδοντες αναμένονται κάπου μεταξύ του 16ου και 23ου μήνα. Όπως όμως είπαμε και πιο πάνω, κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και δεν αποκλείεται να αλλάξει αυτή η σειρά στο δικό σας παιδί.

Πώς θα ανακουφίσω τον πόνο του μωρού;

Χωρίς να ξέρουμε με ακρίβεια αν πρόκειται για πόνο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με τον τρόπο που θα ανακουφίσετε κάθε ενόχληση του μωρού σας όταν βγάζει δόντια. Υπάρχουν κάποια gel χωρίς ζάχαρη, αλλά αν το μωράκι έχει πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος, το gel δεν είναι αρκετό αφού ανακουφίζει τοπικά μόνο το μωρό σας.

Πρέπει να πάω το μωρό μου σε οδοντίατρο;

Η απάντηση είναι «Ναι»… Το πρώτο check-up του μωρού σας θα πρέπει να γίνει σε ηλικία 6-12 μηνών και να επαναλαμβάνεται τακτικά. Το παιδί πρέπει από πολύ μικρό να συνηθίσει τις επισκέψεις στον οδοντίατρο και να είναι εξοικειωμένο με την καρέκλα του οδοντιάτρου για την οποία τόσος λόγος γίνεται. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να γλιτώσουν το παιδί σας από πολλά προβλήματα. Έτσι κι αλλιώς όταν πια θα έχει αποκτήσει τα μόνιμα δόντια του, θα πρέπει κάθε 6 μήνες να κάνει καθαρισμό δοντιών. Συνεπώς, αν είναι εξοικειωμένο με τον οδοντίατρο από μωρό, δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε φόβους και άλλα προβλήματα στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα