Περιβάλλον

Όχι στην τσιμεντοποίηση του Κυπαρισσιακού!

530kaiafas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό «όχι στη δόμηση – όχι στην τσιμεντοποίηση» είπαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Τριφυλίας και κάτοικοι της Ελαίας, το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Τριφυλίας. Γνωμοδότησαν έτσι, αρνητικά, επί της «πρότασης» συγκεκριμένης διάταξης – ρύθμισης του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, σύμφωνα με την οποία μεταξύ δύο Περιοχών Προστασίας της Φύσης, αμμοθινών και δάσους Ελαίας (από Ελαία έως Αγιαννάκη) «αφήνεται» εκτός, έκταση – ζώνη η οποία χαρακτηρίζεται γεωργική, μπορεί να οικοδομηθεί και είναι η συγκεκριμένη έκταση στην οποία προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών.

Η συζήτηση, η οποία είχε και στιγμιαίες εντάσεις, ξεκίνησε με το δήμαρχο, εν συντομία να αναφέρεται στο «ιστορικό» του θέματος και στο πώς κατέληξε στο υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα.

Ο κ. Κόλλιας σημείωσε τις ασφυκτικές προθεσμίες μέσα στις οποίες κλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει και την πρωτοβουλία που πήρε ο ίδιος να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης για να ακουστούν και καταγραφούν οι απόψεις, θέσεις και προτάσεις συλλόγων, φορέων και κατοίκων, ώστε να τεθούν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. το οποίο συνεδρίαζε μέχρι και αργά χθες το βράδυ για αυτό το θέμα) και να αποφασίσει εάν θα γνωμοδοτήσει και τί, ακριβώς, θα γνωμοδοτήσει, μιας και στις 8 Σεπτεμβρίου λήγει η διαβούλευση όπως ρητά έχει ορίσει το ΥΠΕΚΑ και η νέα δημοτική Αρχή που θα αναλάβει την προσεχή Δευτέρα, δεν έχει τα χρονικά περιθώρια, μέχρι στιγμής, να γνωμοδοτήσει ως θεσμικό Όργανο, αφού το Δ.Σ. θα συγκροτηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου με τις Δημαιρεσίες που θα γίνουν τότε. Ανέφερε πως, με βάση το σχέδιο του Π.Δ. η περιοχή χωρίζεται σε 4 ζώνες, με κάθε ζώνη να έχει μια σειρά από μέτρα, περιορισμούς, απαγορεύσεις, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες, όπως και δόμηση.

Ο Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, από το Σύλλογο Καλονεριτών, είπε πως το Π.Δ. κατ’ αρχάς κινείται στη σωστή κατεύθυνση και εκείνοι αποδέχονται όλα τα απαγορευτικά μέτρα, κάνοντας προτάσεις για το ύψος των οικοδομών, τις χρήσεις γης κ.α., ενώ για το δάσος της Ελαίας είπε να απαγορευτεί το ελεύθερο κάμπινγκ και να δημιουργηθεί οργανωμένο οικολογικό κάμπινγκ.

Ο Σωτήρης Δράκος, από την Ελαία, ανάγνωσε το Ψήφισμα κατοίκων της Ελαίας, φίλων της περιοχής και επισκεπτών, το οποίο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περίπου 600 άτομα, και με το οποίο λένε όχι στην τσιμεντοποίηση, το παρέδωσε δε στο δήμαρχο.

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, από το Σύλλογο Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, ανέφερε ότι ενώ το Π.Δ. προτείνει κανόνες προστασίας του οικοσυστήματος, με τρόπο φωτογραφικό, ηθικά ανεπίτρεπτο και επιστημονικά αντιδεοντολογικό και εξόχως ύποπτο, αποκόπτει τη φυσική συνέχεια του αιγιαλού και των αμμοθινών με το δάσος, επιτρέποντας στη χαρακτηρισμένη ως αγροτική γη να κτιστεί, με όρους εκτός σχεδίου δόμησης, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος ζητά η έκταση αυτή να απαλλοτριωθεί ή να ανταλλαγεί και να δημιουργηθεί σε αυτή οικολογικού ενδιαφέροντος κατασκήνωση με εποπτεία του φορέα διαχείρισης.

Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, από το Σύλλογο Προστασίας του περιβάλλοντος του Κυπαρισσιακού κόλπου, αναφέρθηκε σε διατάξεις του Π.Δ. που θέλουν βελτίωση – τροποποίηση, τασσόμενος υπέρ της προστασίας, της ιδιοκτησίας, της δόμησης και της ανάπτυξης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της γραμματέως του Συλλόγου Ελαιωτών, Στέλλας Ριτσάτου, που τόνισε ότι η ΕΠΜ έχει το παράδοξο και άτοπο να χωρίζει τον οικότοπο και στα Παραρτήματα αυτής όμως, στους χάρτες του ίδιου του ΥΠΕΚΑ, στη συγκεκριμένη περιοχή, από Ελαία μέχρι Αγιαννάκη, πουθενά δεν υπάρχει γεωργική γη κάτω από το δάσος, αλλά μόνο άμμος θαλάσσης, παράκτια άμμος, όπως επίσης άλλος χάρτης δείχνει την αμμώδη παραλία από Νέδα μέχρι Βουνάκι! Τόνισε, δε, πως για «ιδιωτικές εκτάσεις» υπάρχουν οικονομικά αντισταθμίσματα.

Ο Νίκος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών, έθεσε σειρά σοβαρών και κρίσιμων ερωτημάτων για τη μελέτη, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις σχετικά με το «Κτήμα Παπά» και η Βάσω Μαρίνη, από τη ΡΑΚΙ, είπε ότι η μελέτη πάσχει από οξύτατη αντίφαση.

Ο Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε ότι το Π.Δ. δίνει πολλά «ντωσίματα» και έτσι, αυτό το πράγμα, δε νομίζει ότι πάει για προστασία. Δικαιωμένος, δήλωσε, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας για την πρωτοβουλία του, καθώς ακούστηκαν όλες οι απόψεις και θέσεις και το Δ.Σ. εκκαλείτο να πάρει θέση.

Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα