Αποδράσεις

Οι 8 ομορφότεροι σταθμοί του μετρό στον κόσμο

metro2.jpg

Ένα μέσο μεταφοράς που ήρθε για να διευκολύνει τη ζωή μας ή ένα έργο αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας και του πολιτισμού της κάθε περιοχής;

Σίγουρα ένας χώρος που περνάμε ένα σεβαστό τμήμα της μέρας μας, οι σταθμοί του μετρό συνήθως είναι γκρίζοι, βαρετοί και όχι και τόσο καθαροί – ο πειρασμός να ξεχυθούμε στην κίνηση με το αυτοκίνητο είναι μεγάλος. Κάποιοι σχεδιαστές και αρχιτέκτονες θέλησαν να κάνουν τη ζωή του κόσμου που χρησιμοποιεί το μετρό καλύτερη, προσθέτοντας ενδιαφέρουσες, πολύχρωμες και συναρπαστικές πινελιές στους σταθμούς του! Ποτέ πριν η αγορά εισιτηρίων, το στρίμωγμα και η αναμονή για το τρένο δεν είχε τόσο γούστο, ειδικά για τους ταξιδιώτες και επισκέπτες!

Δείτε 8 από τους πιο όμορφους και εντυπωσιακούς σταθμούς του κόσμου και, στο επόμενο ταξίδι σας, έχετε το νου σας και τις φωτογραφικές σας μηχανές έτοιμες!

Σταθμός Westfriedhof, Mόναχο – Γερμανία

Ο σταθμός Westfriedhof πρωταγωνιστεί στους νεόδμητους σταθμούς του Μονάχου, με μοναδικό σχεδιασμό και ιδιαίτερη μυστηριακή ατμόσφαιρα. Οι πέτρινοι τοίχοι του σταθμού έχουν παραμείνει χωρίς καμιά επεξεργασία, ακριβώς όπως προέκυψαν κατά την κατασκευή του τούνελ, σαν σχεδιαστική άποψη. Ο φωτισμός είναι το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό: Η πλατφόρμα φωτίζεται άπλετα από μεγάλα φωτιστικά που μοιάζουν με τρούλους, ενώ το σύνολο του σταθμού είναι βαμμένο σε μια μπλε απόχρωση που δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο μυστηριακό χαρακτήρα αυτού του σταθμού.

Σταθμός Olaias, Λισαβόνα – Πορτογαλία

Σε σχέδια του Tomas Taveira και με συνεργασία ομάδας Πορτογάλων καλλιτεχνών, ο σταθμός Olaias στη Λισαβόνα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Όμορφος σχεδιασμός και πολύχρωμη διάθεση δίνουν στο σταθμό αέρα.. έργου τέχνης – και μας φτιάχνουν το κέφι!

Σταθμός Bockenheimer Warte, Φρανκφούρτη – Γερμανία

Γιατί είναι μοναδικός ο σταθμός αυτός; Οι κατασκευαστές είχαν έντονη διάθεση να τονίσουν ότι πρόκειται για έναν κεντρικό σταθμό, όπου συναντιούνται τρεις γραμμές του μετρό. Δε θα μπορούσαν να το κάνουν πιο σαφές, αφού ο σταθμός κάνει.. μπαμ από χιλιόμετρα! Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να αγνοήσει ένα τρένο του παλιού καιρού που ξέφυγε από την πορεία του, έσπασε την άσφαλτο και βγήκε στην επιφάνεια της πόλης;! Εμπνευσμένο από το σουρεαλιστικό καλλιτεχνικό κύμα, ο σταθμός αυτός σίγουρα δε στερείται χιούμορ – και γοητείας!

Σταθμός T-Centralen, Στοκχόλμη – Σουηδία

Ο σταθμός T-Centralen αποτελεί ένα τμήμα μόνο του έργου τέχνης που ονομάζεται Μετρό τηςΣτοκχόλμης, που χαρακτηρίζεται συχνά ως η μεγαλύτερη καλλιτεχνική γκαλερί του κόσμου και όλοι οι σταθμοί του ξεχωρίζουν. Ο σχεδιαστής του T-Centralen κράτησε τους αρχικούς πέτρινους τοίχους του τούνελ και τους διακόσμησε με όμορφες τοιχογραφίες που μαγνητίζουν τα βλέμματα– προσοχή να μην σκοντάψετε!

Σταθμός Komsomolskaya, Μόσχα – Ρωσία

Ο μπαρόκ πανέμορφος σταθμός της Μόσχας άνοιξε το 1935 και έχει διατηρήσει στο έπακρο την αρχική γοητεία του. Ψηλές αψίδες από μάρμαρο συναντούν το μπαρόκ ταβάνι που είναι βαμμένο σε κίτρινες αποχρώσεις, ενώ είναι διακοσμημένο με πλαίσια σμάλτου και πολύτιμων λίθων που αναπαριστούν εικόνες από το ρωσικό αγώνα για απελευθέρωση και ανεξαρτητοποίηση.

Estacion de Atocha, Μαδρίτη – Ισπανία

Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικό σταθμός της Μαδρίτης, ο Estacion de Atocha καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε το 1892 από το σχεδιαστή του Πύργου του Άιφελ. Το 1992 ο σταθμός διανθίστηκε – στην κυριολεξία – με μία ζούγκλα 4.000 τ.μ., κατοικημένη από περισσότερα από 500 είδη φυτών και ζώων! Να και κάτι που δε βλέπει κανείς κάθε μέρα!

Σταθμός Kaohsiung, Ταϊβάν

Η είσοδος του σταθμού σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shin Takamatsu μοιάζει με δύο χέρια που προσεύχονται, ιδανική εισαγωγή στο «Ναό του Φωτός» που περιμένει τους επιβάτες στο εσωτερικό του. Σε σχέδια του Narcissus Quagliata, μπροστά σας στέκεται το μεγαλύτερο έργο τέχνης με χρωματιστό γυαλί στον κόσμο!

Σταθμός Novoslobodskaya, Μόσχα – Ρωσία

Χρωματιστό γυαλί και στη Μόσχα, στο σταθμό Novoslobodskaya που κατασκευάστηκε το 1952! 32 πλαίσια του σταθμού είναι διακοσμημένα με περίτεχνο χρωματιστό γυαλί και φιλοξενούν πανέμορφα έργα Λιθουανών καλλιτεχνών. Μπόνους γοητείας ο εσωτερικός κρυφός φωτισμός!

Πηγή: travelkiki.com

 

 

 

 

 

 

 

Όλη η επικαιρότητα