Ηλεία

«Οι αγώνες του παρελθόντος, σημαία για αυτούς του μέλλοντος» – Δυναμικές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά στην Ηλεία

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων ξεκινάει από την Αμαλιάδα και το Εργατικό της Κέντρο στις 09:00, συνεχίζονται με την απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του Πύργου και κλείνουν με τη συγκέντρωση της Νέας Μανωλάδας το απόγευμα στις 19:00.
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικές κινητοποιήσεις αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Πρωτομαγιάς την ερχόμενη Δευτέρα σε Πύργο, Αμαλιάδα και Μανωλάδα, με τα σωματεία να μην ξεχνούν τους αγώνες του παρελθόντος και να υπόσχονται συνέχιση δυναμικών κινητοποιήσεων στη συνέντευξη που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων ξεκινάει από την Αμαλιάδα και το Εργατικό της Κέντρο στις 09:00, συνεχίζονται με την απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του Πύργου και κλείνουν με τη συγκέντρωση της Νέας Μανωλάδας το απόγευμα στις 19:00.

Όσον αφορά τη συνέντευξη των σωματείων, πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ν. Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης, ο οποίος αρχικά κάλεσε τον κόσμο για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας και παράλληλα μίλησε και για τη σημασία της ημέρας αυτής που είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια εργατιά και στους αγώνες της από το 1886 και μετά.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα δυσάρεστο γεγονός που σημειώθηκε στην Μανωλάδα, με «τραμπούκικη επίθεση» όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε από επιστάτες επιχειρηματιών φραουλάδων σε εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Αμαλιάδας, καθώς και στο κλιμάκιο της Επιτροπής Μεταναστών του ΠΑΜΕ, δίχως ωστόσο να εμποδίσουν τη σύσκεψη που ήθελαν να κάνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα μιας και τελικά έγινε.

Μάλιστα, συζητήθηκε και η πραγματοποίηση εκδήλωσης στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, πραγματοποιώντας και σε αυτή ευρύ κάλεσμα στον κόσμο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστάσιου τόνισε πως αποτελεί διπλό χρέος για τους ίδιους να τιμήσουν όσους και όσες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για καλύτερες μέρες της εργατιάς και να δώσουν τη σκυτάλη των αγώνων στη νέα γενιά.

Μεταξύ άλλων, εστίασε στους αγώνες των τελευταίων ετών για τα εργασιακά και για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, για τις μάχες απέναντι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από τη λεγόμενη αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, για τις δυναμικές κινητοποιήσεις παιδιών και γονιών για τα Τέμπη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί για τις τεράστιες κινητοποιήσεις που γίνονται στην Ευρώπη και αποτελούν την «καλύτερη απόδειξη» πως όλα μπορούν να αλλάξουν με αγώνες.

Τέλος, σημείωσε πως πλέον είναι η ώρα του αγώνα και πως θα πρέπει όλοι, μηδενός εξαιρούμενου, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Πύργου-Μέλος της ΟΓΕ Σία Ξενοστάθη, κάλεσε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν και να τιμήσουν την κινητοποίηση της Δευτέρας.

Παράλληλα, δήλωσε πως σημαντικοί αγώνες του παρελθόντος αποτελούν παράδειγμα για τις ίδιες προκειμένου να αντλήσουν δύναμη και να συμμετέχουν δυναμικά στους αγώνες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Πρόσθεσε δε πως η ιστορία έχει διδάξει πως όλα κατακτούνται με τους αγώνες και επικεντρώθηκε στις πολιτικές που έχουν τσακίσει τον εργατικό κλάδο, ενώ ταυτόχρονα έκανε και σύντομη αναφορά στις διεκδικήσεις τους που θα βοηθήσουν να υπάρχει αξιοπρέπεια στην εργασία.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ Πύργου και Περιχώρων Νίκος Σπηλιώπουλος, υπογράμμισε πως η πρωτομαγιά δείχνει τον δρόμο των αγώνων της εργατικής τάξης και συμπλήρωσε πως φέτος η πρωτομαγιά παίρνει τη σκυτάλη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις για τα εγκλήματα των Τεμπών και τις αντιλαϊκές πολιτικές της παρούσας αλλά και προηγούμενων ετών.

Ο πρόεδρος του ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης σημείωσε πως οι συνταξιούχοι έχουν ηθική και ταξική υποχρέωση να παρευρίσκονται στην κινητοποίηση της Δευτέρας για να τιμήσουν την πρωτομαγιά και τις θυσίες των παλαιών ετών. Ανέφερε δε πως αποτελούν ενεργό μέλος της κοινωνίας και δεν είναι παροπλισμένοι, διεκδικώντας όλα όσα τους στερούν τόσα χρόνια.

Αγωνιστικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πύργου για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 1ης Μαΐου  απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας και η αντιπρόεδρος Χρύσα Ζούπη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί στα τοπικά Μ.Μ.Ε..

«Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους τους εργαζόμενους για συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 1η του Μάη.  Η 1η Μαΐου εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων. Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια ,την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια ,τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους της εργασίας. Για αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες. Αυτή την ιστορική μέρα ενώνουμε τη φωνή με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες της διάκρισης, την κατακρήμνιση δημοκρατικών εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» όπως ανέφερε ο κ. Βένδρας, προσθέτοντας πως επιβάλλεται όλοι να δώσουν αγωνιστικό απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Πύργου και ώρα 10:30 το πρωί.

Τα σωματεία που συμμετέχουν στην απεργία είναι:

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΊΑ 1η ΜΑΊΟΥ 2023

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
  2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣΑΪΚΩΝ ΠΛΑΚΑΔΩΝ &ΣΥΝΑΦΩΝ
  3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ &ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑΠ
  5. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
  6. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΞΗΡΑΣ – ΘΑΛΑΣΣΗΣ
  7. ΓΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔ/ΛΩΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ
  8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔ/ΛΛΩΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ
  9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΟΦΩΡΕΙΩΝ
  10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΛΤΑ
  11. ΣΥΕΤΕ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ

Όλη η επικαιρότητα