Categories: LifeΈρευνα

Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο από τους απαισιόδοξους

Share

Δύο χρόνια περισσότερο ζουν κατά μέσον όρον οι αισιόδοξοι άνθρωποι, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων από την Αυστραλία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του ινστιτούτου Γενετικής Επιδημιολογίας QIMR Berghofer στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με την απαισιόδοξη στάση ζωής από 3.000 άτομα, τα οποία έδωσαν απαντήσεις σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.

Η αρχική έρευνα πραγματοποιήθηκε τη διετία 1993-1995 στην ηλικιακή κατηγορία των 50 ετών. Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, το 2017, το ινστιτούτο επανήλθε για να ελέγξει τους θανάτους όσων είχαν συμμετάσχει. Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τον εθνικό δείκτη διάρκειας ζωής της Αυστραλίας, εξήχθη το συμπέρασμα ότι οι πεσιμιστές χάνουν δύο χρόνια του βίου τους κάνοντας μονίμως μαύρες σκέψεις για το αύριο, το νόημα της ζωής, τον άνθρωπο, τον κόσμο κ.ο.κ.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ινστιτούτου QIMR Berghofer, δρ. John Whitefield σχολιάζει ότι «διαπιστώσαμε πως άνθρωποι με έντονα απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον, είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από καρδιακές παθήσεις και άλλες αιτίες, όχι όμως από καρκίνο. Από την άλλη, η αισιοδοξία αποδείχθηκε ότι δεν συσχετίζεται άμεσα με το θάνατο, θετικά ή αρνητικά. Επίσης, η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται να διαδραματίζει αξιοσημείωτο ρόλο στη σχέση ανάμεσα σε πεσιμισμό και θνησιμότητα».

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ακόμη ότι η ηλικία λειτουργεί υπέρ του πεσιμισμού, καθώς παρατηρείται ότι όσο περνούν τα χρόνια, οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο απαισιόδοξοι. Επίσης σημαντική είναι όμως και η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει διαφορά στάσης ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Ο δρ. Whitefield επισημαίνει, πάντως, ότι «το να κατανοήσουμε ότι η υγεία μας, μακροπρόθεσμα, μπορεί να επηρεάζεται από το εάν βλέπουμε το ποτήρι μισο-άδειο ή μισο-γεμάτο, ίσως θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την αρνητικότητα, ακόμη και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».

Πηγή: valueforlife.gr