WEB tv Οικονομία Πολιτική

Τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το κόστος της ενέργειας τον Φεβρουάριο (vid)

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Κώστα Σκρέκα για τα μέτρα στήριξης, τις επιδοτήσεις στην ενέργεια και στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο Olympia Forum.
Ακούστε το άρθρο

Επιδότηση 39 ευρώ για τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. 

Για κατανάλωση ρεύματος για τις πρώτες 150 KWh η στήριξη διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση περιορίζεται στα 110 €/MWh από 120 ευρώ/KWh τον Ιανουάριο.

Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα οικιακά τιμολόγια ανέρχεται σε 39 ευρώ. 

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ (από 180 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κι έτσι η επιδότηση ανά νοικοκυριό θα αγγίξει τα 51 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Σημείωσε δε ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς μικρή αποκλιμάκωση σημειώθηκε στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, στα 227,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έναντι 235,38 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Στα επίπεδα του Ιανουαρίου θα διατηρηθεί και η κρατική επιδότηση στο φυσικό αέριο στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ που θα παράσχει στους πελάτες της η ΔΕΠΑ.

Επιδοτούμενα προγράμματα 

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» έως τις 15 Μαρτίου, για το οποίο μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα αντικατάτασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο, θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών.

Όλη η επικαιρότητα