Κόσμος

Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ στην παραίτηση Βαρουφάκη

oi_antidraseis_ton_diethnon_mme_stin_paraitisi_varoyfaki.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση είδε ο γερμανικός Τύπος της παραίτηση Βαρουφάκη, με πολλά δημοσιεύματα να «δείχνουν» ως διάδοχό του τον Γ. Σταθάκη. 

H ελληνική κυβέρνηση θυσίασε τον υπουργό Οικονομικών για να ξεκινήσει με θετικό πρόσημο τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος αναπαράγοντας την δήλωση Βαρουφάκη «Minister no more». O πολιτικός κόσμος της Γερμανίας θεωρεί ότι η παραίτηση Βαρουφάκη σταθεροποιεί το ευρώ.   
 
To γερμανικό δίκτυο NTV επισημαίνει ότι, μετά την παραίτηση Βαρουφάκη, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο εύκολες για την Αθήνα, τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Αντονι Χοφράιτερ. Την ίδια ώρα, το γερμανικό δίκτυο «δείχνει» ως διάδοχο του Γ. Βαρουφάκη τον Γιώργο Σταθάκη. 

«Η ελληνική ηγεσία θυσίασε τον Γ. Βαρουφάκη», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Focus» προσθέτοντας ότι τώρα ο Τσίπρας θέλει να ξεκινήσει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.  
 
 
«Η παραίτηση Βαρουφάκη σταθεροποιεί το ευρώ», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Με ένα tweet Minister no more, o Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του», γράφει το γερμανικό περιοδικό προσθέτωντας ότι ο Έλληνας πολιτικός  εξηγεί στο blog του τους λόγους της παραίτησης.

 
Και η Handelsblatt όμως σχολίασε την αιφνιδιαστική είδηση. «Η ελληνική ηγεσία θέλει να ξεκινήσει  σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της,» γράφει η γερμανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (του κόμματος της Μέρκελ), χαιρέτισε την παραίτηση Βαρουφάκη δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή σταθεροποιεί το ευρώ.  
 

«Κι άλλη έκπληξη από την Ελλάδα . Παρά την επικράτηση του “όχι” στο δημοψήφισμα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει…», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». 

«Μέχρι και χθες το βράδυ οι Έλληνες γιόρταζαν το “όχι” του δημοψηφίσματος, ωστόσο ήδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες συνέπειες», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. Όπως ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω του twitter και του προσωπικού του blog, παραιτείται από υπουργός Οικονομικών, προσθέτει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας. 

Τέλος, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνει πως το «όχι» των Ελλήνων οδήγησε στην παραίτηση του Βαρουφάκη αν και ο ίδιος είχε πει ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του μόνο εάν επικρατήσει το «ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα.

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα