Categories: Αφιερώματα

Οι απώλειες του 2022: Αυτοί που «έφυγαν» τη χρονιά που πέρασε

Share

Ποιοι «έφυγαν» το 2022

Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος υπήρξε και προπονητής. Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών στις 4 Ιανουαρίου 2022. Συνέδεσε το όνομα του με τη μεγάλη ομάδα της Παναχαϊκής που αγωνίστηκε στην Ευρώπη και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Στέλιος Σεραφείδης

Ο Στέλιος Σεραφείδης ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα. Ήταν ο μικρότερος αδερφός του επίσης διεθνή ποδοσφαιριστή Λάμπη Σεραφείδη, με τον οποίον συνυπήρξαν αγωνιστικά τόσο στον Απόλλωνα Αθηνών όσο και στην ΑΕΚ. Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στις 4 Ιανουαρίου του 2022 μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Τζώρτζης Μονογυιός

Ο Τζώρτζης Μονογυιός ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, αδερφός της βουλευτού Κατερίνα Μονογυιού. Σκοτώθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022 σε τροχαίο δυστύχημα στην Αττική.

Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός ήταν σημαντικός Έλληνας ζωγράφος. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, πραγματοποίησε περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού. Για την προσφορά του στις Τέχνες τιμήθηκε από το ελληνικό και το γαλλικό κράτος, την Ακαδημία Αθηνών και άλλους φορείς. Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στις 16 Ιανουαρίου 2022.

Γιώργος Τρομάρας

Ο Γιώργος Τρομάρας ήταν Έλληνας παλαιστής, δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας στην ελευθέρα πάλη και Ευρώπης στην επαγγελματική πάλη, ενώ παράλληλα ήταν και μασίστας. Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών. Είχε υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια και εξέπνευσε στις 24 Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Πάνος Νάτσης

Ο Πάνος Νάτσης ήταν ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Έπαιξε σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές και σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα με τη μηχανή του, τα ξημερώματα του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου 2022.

Μόνικα Βίτι

Η Μόνικα Βίτι ήταν Ιταλίδα ηθοποιός και σεναριογράφος. Η Μόνικα Βίτι ήταν Ιταλίδα ηθοποιός και σεναριογράφος. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ του Ντίνο Ρίζι, του Μάριο Μονιτσέλι, όμως έγινε γνωστή κυρίως από τις ταινίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι, του οποίου ήταν καλλιτεχνική μούσα και σύντροφος. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών στις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Χρήστος Σαρτζετάκης

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν Έλληνας ανώτατος δικαστικός ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα.

Μαριανίνα Κριεζή

Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα, όπως η Ελένη Δήμου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Στράτος Διονυσίου, κ.α., ενώ ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα». Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Θεόφιλος Μητρούδης

Ο Θεόφιλος Μητρούδης ήταν επί σειρά ετών παράγοντας και πρόεδρος του Άρη. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, στις 11 Φεβρουαρίου 2022, σε νοσοκομείο της Λάρισας.

Κώστας Κλεφτόγιαννης

Ο Κώστας Κλεφτόγιαννης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και λιγότερο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Είχε συμμετάσχει σε παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου, σε ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, ενώ είχε συνεργαστεί στενά με τον Γιάννη Τσαρούχη. Απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Ευστρατία Μαυραπίδου

Η Ευστρατία Μαυραπίδου ήταν μια από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς Λέσβου, που η φωτογραφία τους το καλοκαίρι του 2015 να περιποιούνται ένα μωρό πρόσφυγα έκανε το γύρο του κόσμου, αποτελώντας και την αφορμή να προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016. Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών στις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Χρήστος Αγγουράκης

Ο Χρήστος Αγγουράκης ήταν Έλληνας Παραολυμπιονίκης του στίβου στον ακοντισμό (αργυρός το 1992 στην F53 και χάλκινος το 1988 στην 1Β) και στη σφαιροβολία (χάλκινος το 1992 και το 2004 στην F53). Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Αλέξανδρος Ίσαρης

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης ήταν Έλληνας ζωγράφος και λογοτέχνης. Πραγματοποίησε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Στον λογοτεχνικό τομέα ασχολήθηκε με τη συγγραφή ποιημάτων, μελετών και μεταφράσεων, ενώ συνεργάστηκε και με λογοτεχνικά περιοδικά. Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στις 24 Φεβρουαρίου 2022 μετά από επιπλοκές της COVID-19.

Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ίσως ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε. Απεβίωσε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Μαριέττα Γιαννάκου

Η Μαριέττα ήταν Ελληνίδα νευρολόγος-ψυχίατρος, πολιτικός, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Παιδείας, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2022 στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου είχε διακομιστεί εκτάκτως μετά από πτώση που είχε από το αναπηρικό αμαξίδιο.

Κώστας Παπαϊωάννου

Ο Κώστας Παπαϊωάννου ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας. Υπήρξε ο δημιουργός της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι» το 1979, της οποίας διατέλεσε εκδότης και διευθυντής για 26 χρόνια, μέχρι το 2005. Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στις 4 Μαρτίου 2022.

Δημήτρης Κοντομηνάς

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνταν στο χώρο των ασφαλειών, της τηλεόρασης, των αιθουσών κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου. Απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2022.

Όλγα Τουρνάκη

Η Όλγα Τουρνάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός της τηλεόρασης και του θεάτρου. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες σπουδαίες παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Πέθανε στις 15 Μαρτίου 2022, σε ηλικία 89 ετών.

Έλσα Παπαδημητρίου

Η Ελισάβετ «Έλσα» Παπαδημητρίου ήταν Ελληνίδα αρχιτέκτονας και πρώην βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας (1993-2011) και ανεξάρτητη βουλευτής (2011-2012). Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή. Απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 2022, σε ηλικία 80 ετών.

Πέτρος Λινάρδος

Ο Πέτρος Λινάρδος ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, αθλητικογράφος, ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων αθλητικής ιστορίας και φιλοτελισμού. Απεβίωσε στις 19 Μαρτίου 2022, σε ηλικία 97 ετών.

Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του νησιώτικου τραγουδιού. Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο και την κόρη της Ελένη Λεγάκη χάραξαν μια σημαντική πορεία στον χώρο του παραδοσιακού και του κυκλαδίτικου τραγουδιού. Απεβίωσε στις 28 Μαρτίου 2022.

Γιάννης Γκούμας

Ο Γιάννης Γκούμας ήταν Έλληνας λογοτέχνης (ποιητής, συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας), μεταφραστής, μουσικός (στιχουργός, συνθέτης του Νέου Κύματος, τραγουδοποιός, τραγουδιστής) και ηθοποιός. Πέθανε στην Αθήνα στις 5 Απριλίου 2022.

Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης ήταν Έλληνας επιχειρηματίας και ορειβάτης. Θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ορειβάτες έχοντας κατακτήσει έξι από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων στον κόσμο. Στις 12 Απριλίου 2022, και αφού λίγες ώρες πριν είχε κατακτήσει την κορυφή του Νταουλαγκίρι στην τέταρτη του προσπάθεια, απεβίωσε καθώς βρισκόταν στα 7.400 μέτρα.

Ροβήρος Μανθούλης

Ο Ροβήρος Μανθούλης ήταν Έλληνας σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτης της τηλεόρασης. Ζούσε στο Παρίσι από το 1967 και την αρχή της χούντας των Συνταγματαρχών, όπου και πέθανε στις 21 Απριλίου 2022, σε ηλικία 93 ετών.

Κώστας Καραπατής

Ο Κώστας Καραπατής ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα και μετέπειτα προπονητής. Απεβίωσε στις 25 Απριλίου 2022 σε ηλικία 93 ετών.

Σούλα Αθανασιάδου

Η Ασπασία (Σούλα) Αθανασιάδου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες, κυρίως την δεκαετία του 1960. Τηλεοπτικά, ξεχώρισε στις σειρές Λόγω τιμής, Εγκλήματα, Βότκα πορτοκάλι, Θα βρεις τον δάσκαλό σου και Λένη. Ο ρόλος που την καθιέρωσε ήταν αυτός της Μάχης στα Εγκλήματα. Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στις 12 Απριλίου 2022, λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Κηδεύτηκε ως “Ασπασία Γαβρηλίδου – Σούλα Αθανασιάδου” στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.

Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

Εκοιμήθη σε ηλικία 59 ετών ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους νέους, τους οποίους προσέγγιζε με αγάπη, ενώ έδωσε μάχη για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και ήταν από αυτούς που δεν δίστασαν να θέσουν σε αργία ιερείς, οι οποίοι δεν τηρούσαν τα μέτρα. Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο και στη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε πολλές ομιλίες και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κώστας Γκουσγκούνης

Ο Κωνσταντίνος ήταν Έλληνας ηθοποιός και φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις ταινίες με ερωτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο στις οποίες πρωταγωνίστησε μεταξύ 1965 και 1984. Στις 6 Μαΐου 2022, κατόπιν εισαγωγής του στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 91 ετών.

Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως Vangelis, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Απεβίωσε στις 17 Μαϊου 2022 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Γαλλία.

Δάκης

Ο Βρασίδας “Δάκης” Χαραλαμπίδης ήταν Έλληνας τραγουδιστής. Βρισκόταν από το 1967 στην πρώτη γραμμή του Ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά ήταν το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδά σε 7 γλώσσες. Απεβίωσε από καρκίνο στις 29 Μαΐου 2022.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα (Αρκαλοχώρι, 1939 – Αθήνα, 13 Ιουνίου 2022) ήταν Ελληνίδα ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 έως το 2022 υπηρέτησε ως Διευθύντια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων τηςΥπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015. Απεβίωσε στις 13 Ιουνίου του 2022 σε ηλικία 83 ετών.

Βασίλης Μαλούχος

Ο Βασίλης Μαλούχος (14 Ιανουαρίου 1934-15 Ιουνίου 2022) ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, στο Ωδείο Αθηνών. Είχε παίξει σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές καθώς και σε γνωστές βιντεοταινίες. Απεβίωσε στις 15 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 88 ετών.

Κωνσταντίνος Τζούμας

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας ήταν Έλληνας ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας. Καθιερώθηκε μέσα από τους ρόλους του στις ταινίες Γλυκιά Συμμορία και Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα. Τα τελευταία χρόνια, ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός σε καθημερινή εκπομπή με τον τίτλο Café Society στον σταθμό “Εν Λευκώ”. Απεβίωσε στις 25 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 78 ετών.

Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ ήταν Έλληνας ψυχαναλυτής, εβραϊκής καταγωγής. Ήταν ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του είδους του στην Ελλάδα και πολλά βιβλία του έχουν λάβει υψηλές πωλήσεις. Εργάστηκε επίσης σε επιτροπές του υπουργείου Υγείας ως παιδοψυχίατρος για δυόμισι δεκαετίες και έχει αγωνιστεί για την παροχή άδειας διάρκειας 1 έτους για κάθε μητέρα τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, έχει αποκληθεί «δάσκαλος της ψυχιατρικής». Απεβίωσε στις 27 Ιουλίου 2022 σε ηλικία 85 ετών.

Σταύρος Ψυχάρης

Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν Έλληνας εκδότης, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από το 2009 μέχρι το 2017. Απεβίωσε στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη, στις 2 Αυγούστου 2022.

Ελισάβετ Β’

Η Ελισάβετ Β΄ ήταν η Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της οποίας ήταν και επικεφαλής, ενώ ήταν επίσης Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Ανήλθε στον θρόνο το 1952, βασίλευσε επί 70 χρόνια και 214 ημέρες και υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, η δεύτερη στην καταγεγραμμένη ιστορία (μετά τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας), και η μακροβιότερη γυναίκα-αρχηγός κράτους. Έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 15:10 μ.μ (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), στο εξοχικό της, Κάσττρο Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, από φυσικά αίτια σε ηλικία 96 ετών.

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ήταν Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου. Το όνομά του ταυτίζεται συχνά με τη νουβέλ βαγκ, ίσως το πιο σημαντικό κίνημα στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της, αλλά η καριέρα του επεκτείνεται πέρα από αυτήν την περίοδο, έχοντας σκηνοθετήσει πάνω από 100 ταινίες συνολικά. Απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 92 ετών.

Κώστας Καζάκος

Ο Κώστας Καζάκος ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ, το 2007 και το 2009. Απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (συγκεκριμένα του τμήματος Ηθοποιών και Σκηνοθετών) καθώς και της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Το 1973 τιμήθηκε με το Α’ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρτιότερη παραγωγή, της μεταφοράς της Λυσιστράτης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».

Ειρήνη Παππά

Η Ειρήνη Παπά ήταν Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή σταδιοδρομία. Το 1995 τιμήθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες διακρίσεις και με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 93 ετών.

Coolio

Ο Coolio ήταν Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός. Έγινε παγκοσμίως γνωστός για το τραγούδι του “Gangsta’s Paradise”, για το οποίο απέσπασε βραβείο Grammy. Απεβίωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 59 ετών.

Ζάχος Χατζηφωτίου

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου του ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής της ΥΕΝΕΔ και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής. Απεβίωσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 99 ετών, μετά από εβδομάδες νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ.

Σταμάτης Κόκοτας

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές του Λαϊκού τραγουδιού με σημαντικό έργο. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής. Απεβίωσε την 1η Οκτωβρίου 2022 σε ηλικία 85 ετών αφού ήταν ενεργός στο τραγούδι μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του.

Ρόμπι Κολτρέιν

Ο Anthony Robert McMillan OBE, γνωστός επαγγελματικά ως Robbie Coltrane, ήταν Σκωτσέζος ηθοποιός και κωμικός. Κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση τη δεκαετία του 2000 παίζοντας τον Ρούμπεους Χάγκριντ στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ. Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου του 2022 σε ηλικία 72 ετών.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ήταν Έλληνας αργυρός Ολυμπιονίκης του τάε κβο ντο (2004 και 2008 στην κατηγορία των +80 κ), πρωταθλητής Ευρώπης (2008 στα +84 κ), παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων (1996), πρωταθλητής Ευρώπης εφήβων (1996, 97), κορυφαίος Έλληνας αθλητής από τον ΠΣΑΤ (2008). Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 2022 από σπάνια μορφή καρκίνου.[

Βασίλης Παπαζάχος

Ο Βασίλης Παπαζάχος (Σμόκοβο (Λουτροπηγή) Καρδίτσας, 30 Σεπτεμβρίου 1929 – Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2022) ήταν διακεκριμένος Έλληνας σεισμολόγος, πρώην τακτικός καθηγητής του ΑΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου Σεισμοί της Ελλάδας. Ασχολήθηκε και με την πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπήρξε υποστηρικτής της Aριστεράς. Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2022 σε ηλικία 93 ετών.

Νίτσα Μαρούδα

Η Ελένη (Νίτσα) Μαρούδα ήταν Ελληνίδα ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Σπούδασε υποκριτική στην Σχολή Μουσικού Θεάτρου Θεοφανίδη. Έπαιξε σε πολλές ταινίες τις δεκαετίες ’60 και ’70, στην λεγόμενη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, με τους χαρακτηριστικά κωμικούς ρόλους της χαζής ξανθιάς. Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στις 10 Νοεμβρίου 2022 σε ηλικία 87 ετών.

Μίνα Αδαμάκη

Η Μίνα (Ασημίνα) Αδαμάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν (1966). Έπαιξε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ενώ ο ρόλος που την καθιέρωση στη συνείδηση του κοινού, ήταν αυτός στη σειρά Τρεις Χάριτες. Απεβίωσε από καρκίνο στις 11 Νοεμβρίου 2022 σε ηλικία 78 ετών.

Γιώργης Μασσαβέτας

Ο Γιώργης Μασσαβέτας ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και λογοτέχνης. Έχει τιμηθεί για τη στήλη Καλημέρα κ. Πρόεδρε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, με τη δημόσια μάλιστα παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «όχι μόνο να τον διαβάζετε, αλλά να τον μελετάτε». Απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου 2022, σε ηλικία 78 ετών.

Γιάννης Διακογιάννης

Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης. Από πολλούς θεωρείται ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του. Απεβίωσε στις 13 Δεκεμβρίου 2022 σε ηλικία 91 ετών.

Εριέττα Λάτση-Τσουκαλά

Έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου του 2022, η Εριέττα Λάτση – Τσουκαλά, σε ηλικία 97 ετών. Γεννημένη στον Πύργο, σύζυγος του καπετάν Γιάννη Λάτση. Τον γνώρισε, όταν φοιτούσε ακόμη στο Γυμνάσιο Θηλέων Πύργου, και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή στο πλευρό του.

Πελέ

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου, Πελέ, φεύγει από τη ζωή, στις 29 Δεκεμβρίου 2022, σε ηλικία 82 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ήταν Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής. Είχε αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη FIFA και τη Δ.Ο.Ε και ευρέως θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στην ιστορία του αθλήματος.