Περιβάλλον

Οι χώρες όπου λόγω ζέστης δεν θα μπορεί να ζήσει άνθρωπος έως το 2070

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα απειλήσει την επιβίωση σχεδόν 2.000.000.000 ανθρώπων έως το 2070, αφού οι περιοχές στις οποίες κατοικούν δεν θα είναι ευνοϊκές για την ανθρώπινη ζωή.
Ακούστε το άρθρο

H υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός. Το νιώθουμε και δη κάθε καλοκαίρι, όπως αυξάνονται οι μελέτες με ευρήματα που ανταγωνίζονται τα πιο εφιαλτικά -για την επιβίωση της ανθρωπότητας- trailer του κινηματογράφου.

Για παράδειγμα, κάθε χρόνο θα ‘ψηνόμαστε’ περισσότερο, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να θέλουν το καλοκαίρι του 2023 να αποτελεί μια πραγματική δοκιμασία -ως εκ των πιο ζεστών της ιστορίας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου στο Nature ενημερώνει ότι εάν δεν κάνουμε κάτι ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω οι θερμοκρασίες, έως το 2100 το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε ‘κλιματικές θέσεις’ που δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές για την ανθρώπινη ζωή.

Τι σημαίνει όμως, αυτό.

Βάσει του δρόμου που έχουμε χαράξει ως ανθρωπότητα μετά τη βιομηχανική επανάσταση (και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της τελυταίας 20ετιας), έως το 2070 περισσότεροι από 1.500.000.000 άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με μέσες ετήσιες θερμοκρασίες που θα είναι υψηλότερες από 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι συγγραφείς της δημοσίευσης επισήμαναν πως αυτό είναι το μέγιστο επίπεδο που ιστορικά ήταν ευνοϊκό για την ανθρώπινη εγκατάσταση και κατοίκηση.

Μεταξύ πολλών άλλων, διευκρίνισαν πως μέσες θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 29 βαθμών Κελσίου, έχουν συνδεθεί με αυξημένη θνησιμότητα, μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία, πιο επικίνδυνες εγκυμοσύνες, μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών και μεγαλύτερες συγκρούσεις και ασθένειες.

Έως τότε, το 4.4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι εκτεθειμένο στην πιο επικίνδυνη -για την επιβίωση του- ζέστη.

“Η μελέτη μας υπογραμμίζει το εκπληκτικό ανθρώπινο κόστος της αποτυχίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και διευθυντής του Global Systems Institute στο University of Exeter, Tim Lenton.

Πρόσθεσε πως “για κάθε 0,1°C υπερθέρμανσης πάνω από τα σημερινά επίπεδα, περίπου 140 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα εκτίθενται σε επικίνδυνη ζέστη.

Αυτό αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος και τη σημασία της αποφασιστικής δράσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα”.

Οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Πάντα βάσει της πρόσφατης έρευνας, η Ινδία, η Νιγηρία και η Ινδονησία είναι οι χώρες των οποίων οι πληθυσμοί θα τεθούν υπό το μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2.7 βαθμούς Κελσίου έως το 2070.

Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στις πιο ακραίες θερμοκρασίες σε σχέση με το ποσοστό της γης. Είδαν πως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και το Κατάρ αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνέπειες από την υπερβολική ζέστη.

Τονίστηκε πως ούτε ένα μέρος των εδαφών τους θα έχει ασφαλή θερμοκρασία.

Όπως επισημαίνει η Washington Post εάν υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για την κλιματική κρίση, με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, στις Φιλιππίνες (για παράδειγμα) δεν θα κινδυνεύσουν 86.000.000 άνθρωποι από ακραία ζέστη, αλλά 186.000.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι ήθελαν να εστιάσουν περισσότερη προσοχή στον ανθρώπινο αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι πολλές προβλέψεις δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό, όπως πρόσθεσαν, οδηγεί στο να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στους πληθυσμούς των πλούσιων εθνών.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα